Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Adam Domański
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 382
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#41

Post napisał: Adam Domański » 03 kwie 2020, 17:46

tomcat65 pisze:Kijka pod dziurką brakuje - ptakom ciężko wejść.

Witam
Instalowanie kijka, to jest podstawowy błąd przy budowie budek lęgowych.




Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5302
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#42

Post napisał: oprawcafotografii » 03 kwie 2020, 20:14

tomcat65 pisze:
03 kwie 2020, 16:59
Chatka jak z przedmieść Bangladeszu :D ..
A żebyś wiedział :) Zbiłem pod wpływem impulsu ze ścinków jakie były pod ręką :)
Za to metraż spory i lokalizacja nie najgorsza :)

Na przyszły rok, wszystko lepiej zaplanuje bazując na zdobytym doświadczeniu...

Póki co wróble znikły, była sikorka kilka razy, a ostatecznie chyba szpak się szykuje:

Siedział dzisiaj na belce nad domkiem i pięknie śpiewał. Chyba na zachętę ;)

q


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#43

Post napisał: tomcat65 » 03 kwie 2020, 22:42

Adam Domański pisze:Instalowanie kijka, to jest podstawowy błąd przy budowie budek lęgowych.

A coś więcej na ten temat?
oprawcafotografii pisze: chyba szpak się szykuje:

Jak masz wiśnie albo czereśnie w ogródku, lepiej pogoń :D


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5302
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#44

Post napisał: oprawcafotografii » 04 kwie 2020, 09:00

Wiśnie ma sąsiad :)

Kijek ułatwia drapieżnikom typu kuna opróżnienie domku z lokatorów -
jedną łapą trzyma się kijka, drugą wygarnia. Brak kijka ptakom nie przeszkadza.

q


Adam Domański
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 382
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#45

Post napisał: Adam Domański » 04 kwie 2020, 09:34

tomcat65 pisze:A coś więcej na ten temat?

Witam
oprawcafotografii pisze:Kijek ułatwia drapieżnikom typu kuna opróżnienie domku z lokatorów -
jedną łapą trzyma się kijka, drugą wygarnia. Brak kijka ptakom nie przeszkadza.

Autor tematu mnie wyręczył :D


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5302
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#46

Post napisał: oprawcafotografii » 08 kwie 2020, 18:59

Hejka

Czy jest na sali elektronik analogowy? Proszę o pomoc :)

Kamerka, którą mam w domku nie ma wbudowanego mikrofonu - nie było mi to potrzebne gdy kupowałem,
a teraz jest niezbędne, no bo jak wyglądają ptaszki co nie ćwierkają :( Kupiłem moduł przedwzmacniacza
z mikrofonem "MP1R MODUŁ" na allegro. Znalazłem pin do którego podłączany jest mikrofon (chyba przez
wzmacniacz??) ale niestety jedyne co pojawiło się w torze audio kamerki to szum... Słychać, że szum ma
związek z podłączeniem układu do wejścia - nie jest to jednakowy szum bez względu na okoliczności.

Nie mam pojęcia jaki poziom sygnału musi wejść na płytkę kamery.
Podłączyłem wyjście wzmacniacza do oscyloszkpu i najwyższe napięcie jakie złapał gdy darłem się do
mikrofonu to <> 100mV. Nie za mało? Widać że wykres wizualizuje dźwięk.

Gdy podłączyłem do wyjścia słuchawki było słychać dźwięk z mikrofonu, ale dość cicho oczywiście.
Czyli jakiś wygnał jest na wyjściu wzmacniacza, wzmacniacz działa..

Macie jakiś pomysł co mogę zrobić? Próbowałem podłączyć do wejścia kamery wygnał z wyjścia
słuchawkowego telefonu - sygnał był, bo ładnie pokazywał go oscyloskop, niestety nic to nie
dało, poza trochę innym szumem...

Wymianą kamery na taką z mikrofonem odpada - ta ma dobry przetwornik i to ważniejsze.
Poza tym dostawy z Chin teraz ciągną się i doszłaby na koniec sezonu ;)
Odpada też nagrywanie dźwięku innym urządzeniem - za dużo roboty z synchronizacją.

Jakieś pomysły?

q


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1912
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#47

Post napisał: Andrzej 40 » 08 kwie 2020, 21:42

Podają max. wzmocnienie 500, czyli mikrofon przy "darciu" daje 0,2mV. Coś mało. Jeśli masz jakiś stary telefon komórkowy to spróbuj wyjąć z niego mikrofon dla porównania. Lepiej dmuchać w mikrofon, mniejsze zużycie energii szersze pasmo i wyższe napięcie :D.
100mV na wejściu audio kamery powinno wystarczyć jeżeli w kamerze przewidziano podłączenie mikrofonu i wlutowano elektronikę. Spróbuj na wszelki wypadek z samym mikrofonem, bez wzmacniacza.
Nie da się na odległość stwierdzić jakie parametry ma tor audio w kamerze. Powinien pojawić się ton 50Hz ("przydźwięk") po przyłożeniu do wejścia audio kawałka drutu trzymanego w ręce. Ale jeżeli nie pracował poprawnie z sygnałem z wyjścia telefonu, to raczej coś z nim jest nie tak.
Impedancja wyjściowa wzmacniacza to 600Ω i poziom odsłuchu dźwięku ze wzmacniacza zależał od impedancji słuchawek - powinny mieć 600Ω a chyba nie mają.
Ponieważ masz oscyloskop zobacz napięcie na wyjściu wzmacniacza obciążonego 560Ω albo 680Ω i bezpośrednio na mikrofonie przy otwartym obwodzie - tylko wejście oscyloskopu oraz jaka będzie zmiana po podłączeniu go do wejścia wzmacniacza. To powinny pozwolić na ocenę wzmacniacza i mikrofonu.
I wariant awaryjny (jeżeli kamera nie będzie chciała dogadać się ze wzmacniaczem lub mikrofonem) - poprowadzić niezależny tor fonii kablem ekranowanym (jeśli ma być stereo i w kolorze :D ) do wejścia mikrofonowego.
Jeżeli chcesz to prześlij na PW telefon, łatwiej się porozumieć, bo zwykle diabeł tkwi w szczegółach.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5302
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#48

Post napisał: oprawcafotografii » 09 kwie 2020, 10:17

Andrzej 40 pisze:
08 kwie 2020, 21:42
...
I wariant awaryjny (jeżeli kamera nie będzie chciała dogadać się ze wzmacniaczem lub mikrofonem) - poprowadzić niezależny tor fonii kablem ekranowanym (jeśli ma być stereo i w kolorze :D ) do wejścia mikrofonowego.
Hej

Dzięki za odzew. Spróbuje tej drugiej wersji - będzie najszybciej a muszę skończyć gmerać
przy domku, żeby klientów nie spłoszyć ;) Nie mam tylko pojęcia czy da się tak zrobić żeby
dźwięk z line-in był rejestrowany jako ścieżka dźwiękowa filmu...

q


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1912
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#49

Post napisał: Andrzej 40 » 09 kwie 2020, 13:50

Wracając do tematu patyka - widziałem takie konstrukcje w których wewnątrz były na przemian umieszczone półki, co zabezpieczało przed penetracją drapieżników. A patyk na pewno ułatwia życie mieszkańcom.
Sugeruję kontakt z jakąś katedrą zoologii uniwerku - na pewno mają specjalistów od budek, może nawet doktoraty z tego robili :D .
Powodzenia.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5302
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#50

Post napisał: oprawcafotografii » 09 kwie 2020, 17:20

Niestety producent rejestratora autorytatywnie stwierdził, że nie da się nagrać dźwięku podłączonego
do line-in wraz z obrazem z kamery. Jak chce dźwięk to kamera musi go dostarczać po prostu...

Napisałem do producenta kamerek czy dam to jakoś sam ogarnąć. Ciekawe czy i jak odpiszą ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”