Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#51

Post napisał: oprawcafotografii » 10 kwie 2020, 16:43

Andrzej 40 pisze:
08 kwie 2020, 21:42
Podają max. wzmocnienie 500, czyli mikrofon przy "darciu" daje 0,2mV. Coś mało....
Hej

Wróciłem do podłączenia wzmacniacza do kamery. Dźwięk jest, ale zbyt cichy:
https://youtu.be/-es-x8QUeOc (odkręcić dźwięk na max!).

Wniosek z tego chyba taki, że po prostu potrzebuję mocniejszy wzmacniacz.
Możecie podpowiedzieć co kupić? Ew. jakiś schemat - mogę polutować sam
z kilku tranzystorów etc... Problem tylko z tym, że sklepy pozamykane więc
wszystko się przeciągnie... Najchętniej jakieś pomysły typu "wyrwij płytkę
z amplitunera" ;)

Ps. Chyba, że to kwestia dopasowania impedancji? Na tym to się nie znam...

Z góry dzięki!

Jakub


Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#52

Post napisał: oprawcafotografii » 10 kwie 2020, 19:53

Pomyślałem coby dołożyć drugi stopień wzmacniacza na jednym tranzystorku -
czy to dobry pomysł?

Póki co znalazłem w piwnicy tranzystor CI740 - nie wiem czy się nada.
Jakieś rezystory, kondensatory znajdę...

Mam trochę starych gratów elektronicznych, jakiś fax ;) amlituner w którym używam
tylko amplitunera, więc ew. wejścia mogę okaleczyć :) Jeśli to dobry pomysł to podpowiedzcie
czego szukać...

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1928
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#53

Post napisał: Andrzej 40 » 10 kwie 2020, 20:41

Wzmocnienie było max? Dźwięk jest czysty. Pewnie 1 stopień na tranzystorze by wystarczył. Do wyboru :

https://www.google.com/search?q=Wzmacni ... iWkanHmg_M

Są gotowce na BC547z zasilaniem 12V. Nie musi być BC547, może być ten 2SC1740.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#54

Post napisał: oprawcafotografii » 10 kwie 2020, 20:54

Tak, wzmocnienie na max.

Jeśli może być ten 2SC1740 to świetnie. Poszukam schematu i skonsultuję się jutro :)

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#55

Post napisał: oprawcafotografii » 11 kwie 2020, 14:21

Zmontowałem układ, ale niestety nie działa :(
https://photos.app.goo.gl/XS1VNS2SyUENG7EH7

Po podłączeniu słuchawek do wyjścia pojawia się bardzo cichy przydźwięk,
żadnego sygnału z mikrofonu nie słychać. Tak samo na oscyloskopie -
nie widać wpływu mikrofonu na sygnał wyjściowy...

Układ jest taki:


Chyba połączyłem poprawnie?

help :)

q

Dodane 19 minuty 37 sekundy:
Zmierzyłem hFE tranzystora - miernik pokazuje ZERO. ?!

Ide szukać innego tranzystora...

q

Dodane 1 godzina 12 minuty 38 sekundy:
Znalazłem BC337 - miernik podaje hFE <> 480 czyli chyba działa :)

q

Dodane 38 minuty 46 sekundy:
Kurcze, nie działa.
Po podłączeniu słuchawek ledwie słyszalny pisk, na oscyloskopie nic co by wskazywało, że mikrofon działa.
Idę po piwo do lodówki ;)

q

Dodane 1 godzina 20 sekundy:
Cd... Zrobiłęm układ jak z tego PDFa:
http://www.eletel.p.lodz.pl/Bujacz/Akus ... niacze.pdf

Mikrofonu nie słychać.

Podłączyłem z oscyloskopu sygnał 1kHz - słabo słychać na przypadkowym głośniczku.
ALE ten sam sygnał z oscyloskopu podłączony do głośnika bezpośrednio gra głośniej :)
Tak, że na razie mam gotowy ścisacz :)

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#56

Post napisał: oprawcafotografii » 12 kwie 2020, 09:13

Dobra, kończę tą nierówną walkę - najwyraźniej w święta nie należy lutować :)

Znalazłem na allegro przedwzmacniacz dwustopniowy - mam nadzieję, że zapewni
odpowiednie wzmocnienie, zdam raport: "AR172 Przedwzmacniacz mikrofonowy kit"

Dzięki wszystkim za pomoc i smacznego jajka :)

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1928
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#57

Post napisał: Andrzej 40 » 12 kwie 2020, 23:42

Nie tak - wzmacniacz na tranzystorze miał być podłączony między wyjściem kupionego a wejściem kamerki, bo można przypuszczać, że wejście kupionego wzmacniacza jest dopasowane do mikrofonu.
W pierwszym układzie wprowadziłbym zmiany - R1=100k , R2 = 4,7k -5,6k , równolegle z R4 kondensator 10-50µF. Na kolektorze powinno być napięcie +6V ( +/- 1,5V) - ewentualnie dobrać przez zmianę R2 lub R4. Zwiększanie R2 obniży napięcie Uc, zwiększanie R4 podwyższy. Prąd Ic w takiej konfiguracji powinien wynosić ca 1mA.
Tak myślę, że jeżeli kol. się zniechęcił do tranzystora to innym rozwiązaniem byłby wzmacniacz operacyjny - łatwa regulacja wzmocnienia i montaż. Schematy bez problemu w internecie, można też skopiować ten z płytki i zamiast potencjometru R = ca 1/4 R potencjometru. No ale jak zamówiony inny, to czekamy na wynik.
Dużego lania jutro.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#58

Post napisał: oprawcafotografii » 15 kwie 2020, 18:36

Wzmacniacz migiem dotarł (w postaci KITa). Polutowałem, działa ;)
Przynajmniej na słuchawkach -słychać głośno i idealnie czysto. Zero szumów.
Na ucho, mierzyć poziomu szumów nie mam zamiaru ;)

Jutro podłączam do kamerki. Zdam raport...

Gorsza sprawa, że te paskudne ptaszory zniknęły. Za to pojawiły się sierpówki,
ale to przed inna kamerą z fabrycznym dźwiękiem...

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#59

Post napisał: oprawcafotografii » 17 kwie 2020, 19:24

Tymczasem filmik z drugiej kamery z wbudowanym mikrofonem. Niestety nagrywa jak słychać...
http://youtu.be/b8zENr8eHSM
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Kamera IP do nagrywania ptaków w budce :)

#60

Post napisał: oprawcafotografii » 18 kwie 2020, 08:43

Z innej beczki...
Czy spotkaliście się może z konwerterem pozwalającym użyć dysku USB zamiast karty SD?
Czyli do urządzenia wkładam wtyczkę w kształcie karty SD, od tego idzie kabelek, dalej dysk
USB z zasilaniem. Całość jest widoczna jako ogromna karta SD...

Bardzo by mi coś takiego pasowało :) Tylko nie wiem, czy ktoś to wymyślił ;)

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”