Justowanie chińskiego mikromierza

jak w temacie

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
krokowyplc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 51
Rejestracja: 24 cze 2017, 16:52
Lokalizacja: Polska

Justowanie chińskiego mikromierza

#1

Post napisał: krokowyplc » 06 wrz 2020, 22:01

Jak można wyjustować mikromierz chiński kupiony na all.. za 35 zł. Biorę wzornik, skręcam sprzęgło brakuje mi 0,02 . Blokuję. Odkręcam śrubę przy pokrętle sprzęgła, ściągam pokrętło i cały mechanizm w środku, potem taki talerzyk, potem specjalnym kluczem odkręcam śrubę (w tym momencie mam zdemontowaną całą górę, tam gdzie jest pokrętło od sprzęgła) ale nadal nie mogę nic przekręcić i ustawić 0. Jest jeszcze jedna śruba po drugiej stronie czy nią dokonuje się regulacji?



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5223
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#2

Post napisał: adam Fx » 06 wrz 2020, 22:22

nie wiem jaki masz.. te co mam ja nie wymagają rozbierania .. kluczem hakowym (w zestawie) przekręcam skale z tą dziurkę

w sumie to było na forum
zerowanie-mikrometru-mmzc-750-100-t100692.html
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Antwito
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 21 sie 2016, 01:07
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#3

Post napisał: Antwito » 06 wrz 2020, 23:03

Też mam chińskie i zeruję tak jak wyżej - kluczem hakowym. Natomiast i tak polecam go rozebrać, przeczyścić i nasmarować, bo mój się bez tego do niczego nie nadawał i przycinał co chwilę.
Swoją drogą, da radę odkleić kowadełko w takim mikromierzu? Bo jak mniemam, jest to czymś klejone. Myślałem przykleić je ponownie aby skasować delikatną nierównoległość z wrzecionem.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 9475
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#4

Post napisał: RomanJ4 » 06 wrz 2020, 23:41

A sprawdzałeś szkłem interferencyjnym, bo jak masz nierówne(wytarte) powierzchnie to to i tak nic nie da...?
https://www.academia.edu/27907048/WYDZI ... MIKROMETRU
http://www.metrologia.pwr.edu.pl/pliki/metr_9_instr.pdf
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#5

Post napisał: Petroholic » 07 wrz 2020, 00:00

A mnie dawno temu nauczyli żeby nie rozbierać mikromierzy jeśli nie mają obrotowej skali :) Jeśli już rozbierać to do smarowania / naprawy. Kalibracje przeważnie naklejało się na kabłąk. Dla przykładu - mierzysz wzorzec 50mm i pokazuje 50.02 to naklejasz "-0.02" na kabłąk i każdy kto go użyje wie, że ma odjąć dwie setki od wskazania... A płytki wzorcowe miały zawsze wklejony ostatni raport pomiarowy na wieczku pudełka od środka...


Antwito
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 21 sie 2016, 01:07
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#6

Post napisał: Antwito » 07 wrz 2020, 13:48

Na ile równe są powierzchnie to ciężko powiedzieć (chociaż tyle, że wypolerowane na lustro), to jednak chiński sprzęt i nie oczekuję od niego świetnej dokładności, a kupiłem z myślą o pomiarach porównawczych przy pasowaniu np. łożysk, tulei przy modelarskich projektach. Natomiast w mikrometrze 25-50 ewidentnie kowadełko jest krzywo przyklejone i trochę to przeszkadza, więc dlaczego nie spróbować przykleić go na nowo? Myślałem o usunięciu kleju wysoką temperaturą, ale lutownica transformatorowa 100W nie dała rady.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1182
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#7

Post napisał: piromarek » 07 wrz 2020, 13:52

A to nie jest węglik lutowany na twardo przed polerowaniem ?


orion32
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 665
Rejestracja: 18 kwie 2017, 21:55

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#8

Post napisał: orion32 » 07 wrz 2020, 15:45

Jak mikrometr kosztuje 35 zł, to czego się spodziewacie? To jest przyrząd pomiarowopodobny. Do zastosowań amatorskich,i żeby się pownerwiać w sam raz.
PO to dno -aksjomat

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3966
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#9

Post napisał: tuxcnc » 07 wrz 2020, 18:54

orion32 pisze:
07 wrz 2020, 15:45
Jak mikrometr kosztuje 35 zł, to czego się spodziewacie?
Jak coś się nazywa mikrometr, to się spodziewam że będzie mierzył z zadeklarowaną dokładnością.
Inaczej to nie będzie mikrometr, tylko oszustwo.
Cena nie ma tutaj nic do rzeczy.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1576
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Justowanie chińskiego mikromierza

#10

Post napisał: atlc » 07 wrz 2020, 19:58

tuxcnc pisze:Cena nie ma tutaj nic do rzeczy.

Ma tylko tyle, że jak kupiony w sklepie, to zamiast rzeźbić w g***** to trzeba było go w tym sklepie wymienić na taki który jest prosty.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”