Jakie sterowanie na początek - nieseryjna produkcja
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Jakie sterowanie na początek - nieseryjna produkcja
Witam
Jak w temacie. Proszę o opinie/doświadczenia ze sterowaniami do pionowych centrum cnc.
Będzie to nasza pierwsza maszyna, nigdy nie miałem styczności z przemysłowymi sterowaniami. Przyszłościowo będę myślał o 4-tej i może 5-tej osi więc najlepiej gdyby dane sterowanie miało takie możliwości.
Detale które będę robił są całkowicie nieseryjne, koncepcja obróbcza jest w zasadzie taka sama ale każdy element jest inny wymiarowo, kątowo itp. W moim temacie opisuje co robię a chcę robić także na cnc -
https://www.cnc.info.pl/topics66/wykona ... t63013.htm
Doradźcie coś z własnego doświadczenia jakiego sterowania szukać.
Jak w temacie. Proszę o opinie/doświadczenia ze sterowaniami do pionowych centrum cnc.
Będzie to nasza pierwsza maszyna, nigdy nie miałem styczności z przemysłowymi sterowaniami. Przyszłościowo będę myślał o 4-tej i może 5-tej osi więc najlepiej gdyby dane sterowanie miało takie możliwości.
Detale które będę robił są całkowicie nieseryjne, koncepcja obróbcza jest w zasadzie taka sama ale każdy element jest inny wymiarowo, kątowo itp. W moim temacie opisuje co robię a chcę robić także na cnc -
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Moim zdaniem najbardziej intuicyjne i proste jest sterownie Heidenhain. W zależności od potrzeb można wybierać z kilku obecnie produkowanych serii sterownań. Po kilku dniach szkolenia kumaty uczeń jest już w stanie samodzielnie pracować i sporo zrobić. Z innymi sterowaniami jest w tej kwestii różnie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Jakie sterowanie na początek - nieseryjna produkcja
Jak będziesz używał CAM to zasadniczo sterowanie jest nieistotne .Damien 328 pisze:Witam
.... czy to będzie Haas , HH , Sinumerik , Fanuc - postprocesor swoje zrobi.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Czyli nastawiać się że działam z CAMem i nie przejmować się sterowaniem?
Jak ma się stosunek szybkości/prawdopodobieństwa błędu/produktywności szczególnie przy produkcji nieseryjnej pracy tylko z CAMem do pracy tylko z pulpitu (przyjmując oczywiście założenie że da się dany element zrobić z poziomu maszyny)?
Na nowych maszynach które teraz oferują u kilku producentów jest duży nacisk na HH 620, i pytanie czy szukać maszyn z 530 czy to nie ma wielkiego znaczenia czy będzie 530 czy 620?
Wiem że jest nowe sterowanie HH 640, ale na razie mało kto ma je w ofercie.
Jak ma się stosunek szybkości/prawdopodobieństwa błędu/produktywności szczególnie przy produkcji nieseryjnej pracy tylko z CAMem do pracy tylko z pulpitu (przyjmując oczywiście założenie że da się dany element zrobić z poziomu maszyny)?
Na nowych maszynach które teraz oferują u kilku producentów jest duży nacisk na HH 620, i pytanie czy szukać maszyn z 530 czy to nie ma wielkiego znaczenia czy będzie 530 czy 620?
Wiem że jest nowe sterowanie HH 640, ale na razie mało kto ma je w ofercie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Damien 328 pisze:Czyli nastawiać się że działam z CAMem i nie przejmować się sterowaniem?
...
Tak czy siak jesteś skazany na CAM , więc programowanie z poziomu maszyny moim zdaniem odpada.Damien 328 pisze:... Przyszłościowo będę myślał o 4-tej i może 5-tej osi ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Każde sterowanie da radę.Damien 328 pisze:Panowie a powiedzcie mi jak wygląda porównanie Fanuc i Series 0i vs Siemens 828D vs Haas?
Chodzi mi m.in. jak będzie w przypadku skomplikowanych kształtów np.form? Każde z tych sterowań sobie poradzi?
... , pytanie tylko , czy programista sobie z tym poradzi.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam,
podłączę się pod pytanie, gdyż też stoję przed wyborem maszyny (a głównie sterowania do maszyny). Do tej pory pracuję na maszynach sterowanych Machem i szef chce zakupić frezarkę z prawdziwego zdarzenia. Są trzy sterowania do wyboru Haidenhein, Sinumerik i Fanuc. Podobno słyszałem, że dla laika w dziedzinie sterowań najbardziej przyjazny jest Sinumerik, ale chętnie usłyszę opinię kolegów
Pozdrawiam
podłączę się pod pytanie, gdyż też stoję przed wyborem maszyny (a głównie sterowania do maszyny). Do tej pory pracuję na maszynach sterowanych Machem i szef chce zakupić frezarkę z prawdziwego zdarzenia. Są trzy sterowania do wyboru Haidenhein, Sinumerik i Fanuc. Podobno słyszałem, że dla laika w dziedzinie sterowań najbardziej przyjazny jest Sinumerik, ale chętnie usłyszę opinię kolegów

Pozdrawiam