1. Legalizacja butli to sprawdzenie czy dana butla nadal może być bezpiecznie napełniana i opróżniana. Proces legalizacji np dla butli na gazy sprężone i ciekłe to między innymi
a. rewizja zewnętrzna - czyli sprawdzenie powłoki zewnętrznej butli na obecność wgniotów, ubytków materiału śladów działania ognia jak również sprawdzenie kompletności oznaczeń na czaszy butli
b. rewizja wewnętrzna - czyli sprawdzenie wnętrza butli pod względem korozji i jej skutków (wżery korozyjne)
c. próba hydrauliczna - czyli zalanie butli wodą i poddanie jej działaniu ciśnienia próbnego przez określony okres czasu.
Oczywiście wszystkie te czynności są przeprowadzane pod nadzorem inspektorów UDT i część z nich jest wykonywana przez nich osobiście
2. Co to jest próba ciśnieniowa napisałem wyżej, nie ma czegoś takiego jak zapas bezpieczny butla musi wytrzymać ciśnienie próbne wybite na butli. Ciśnienia są różne (nie ma ich wiele) i zależą od ciśnienia w jakim ma pracować butla materiału z jakiego jest zbudowana - to tak pokrótce
3. Selekcji butli dokonuje napełniacz
4. Okres na jaki obowiązuje legalizacja nie zależy od butli tylko od gazu jaki się w niej znajduje inny jest dla gazów obojętnych inny dla toksycznych żrących itp zainteresowanych odsyłam do ADR jest dostępny w internecie (P200)
5. Nie jest to określone jeśli butla przeszła pozytywnie badania może pracować dalej
6. Malowaniem u nas zajmuje się linia malarska

7. Butle acetylenowe podlegają podobnym badaniom jak butle na gazy sprężone (oczywiście bez próby hydraulicznej) czyli rewizja zewnętrzna wewnętrzna (badanie stanu masy porowatej) tego typu badania przeprowadza się podczas legalizacji oczywiście również robi to inspektor UDT, przed dopuszczeniem butli do napełnienia przez napełniacza butla jest również kontrolowana ale tylko zewnętrznie oraz sprawdzane są oznaczenia między innymi aby wyłapać podróbki.
8. tak jest sprawdzane ciśnienie resztkowe między innymi na tej podstawie określa się ubytek acetonu i uzupełnia się jego brak
To tak naprawdę w telegraficznym skrócie na każde z pytań można by napisać przynajmniej 10 stron jeśli czegoś nie dopisałem to proszę pytać.
[ Dodano: 2012-01-21, 10:14 ]
dudis69 - nie napisałem że wszyscy klienci się tak zachowują, pisałem tylko o tych którzy mają "genialne" pomysły i potem latają butle, nie nie chciałem i nie chcę generalizować.
Co do standardów pełnienia to wież mi wiele się zmieniło począwszy od rodzajów butli a skończywszy na choćby sposobie pełnienia wprowadzono wiele obostrzeń (trochę też zlikwidowano) np do butli CO2 z tematu wprowadzono bezpieczniki wcześniej ich nie było. Proszę tym razem Ty nie generalizuj.
Trochę mnie poniosło to prawda nie lubię obrażać ludzi i NIGDY na forach nikogo nie starałem się obrazić, jeszcze raz przepraszam tych którzy poczuli się urażeni.