Jakie cisnienie

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12

Post napisał: mumin » 21 sty 2012, 09:58

Sporo tego ale obiecałem to odpowiem może sie komuś przyda:
1. Legalizacja butli to sprawdzenie czy dana butla nadal może być bezpiecznie napełniana i opróżniana. Proces legalizacji np dla butli na gazy sprężone i ciekłe to między innymi
a. rewizja zewnętrzna - czyli sprawdzenie powłoki zewnętrznej butli na obecność wgniotów, ubytków materiału śladów działania ognia jak również sprawdzenie kompletności oznaczeń na czaszy butli
b. rewizja wewnętrzna - czyli sprawdzenie wnętrza butli pod względem korozji i jej skutków (wżery korozyjne)
c. próba hydrauliczna - czyli zalanie butli wodą i poddanie jej działaniu ciśnienia próbnego przez określony okres czasu.
Oczywiście wszystkie te czynności są przeprowadzane pod nadzorem inspektorów UDT i część z nich jest wykonywana przez nich osobiście
2. Co to jest próba ciśnieniowa napisałem wyżej, nie ma czegoś takiego jak zapas bezpieczny butla musi wytrzymać ciśnienie próbne wybite na butli. Ciśnienia są różne (nie ma ich wiele) i zależą od ciśnienia w jakim ma pracować butla materiału z jakiego jest zbudowana - to tak pokrótce
3. Selekcji butli dokonuje napełniacz
4. Okres na jaki obowiązuje legalizacja nie zależy od butli tylko od gazu jaki się w niej znajduje inny jest dla gazów obojętnych inny dla toksycznych żrących itp zainteresowanych odsyłam do ADR jest dostępny w internecie (P200)
5. Nie jest to określone jeśli butla przeszła pozytywnie badania może pracować dalej
6. Malowaniem u nas zajmuje się linia malarska :) można przeprowadzać konwersję butli gazów obwarowane jest to oczywiście odpowiednimi normami i przepisami temat jest rozległy tak pokrótce np można bez problemu zmienić rodzaj butli z tlenu na azot w drugą stronę już nie jest to takie proste
7. Butle acetylenowe podlegają podobnym badaniom jak butle na gazy sprężone (oczywiście bez próby hydraulicznej) czyli rewizja zewnętrzna wewnętrzna (badanie stanu masy porowatej) tego typu badania przeprowadza się podczas legalizacji oczywiście również robi to inspektor UDT, przed dopuszczeniem butli do napełnienia przez napełniacza butla jest również kontrolowana ale tylko zewnętrznie oraz sprawdzane są oznaczenia między innymi aby wyłapać podróbki.
8. tak jest sprawdzane ciśnienie resztkowe między innymi na tej podstawie określa się ubytek acetonu i uzupełnia się jego brak

To tak naprawdę w telegraficznym skrócie na każde z pytań można by napisać przynajmniej 10 stron jeśli czegoś nie dopisałem to proszę pytać.

[ Dodano: 2012-01-21, 10:14 ]
dudis69 - nie napisałem że wszyscy klienci się tak zachowują, pisałem tylko o tych którzy mają "genialne" pomysły i potem latają butle, nie nie chciałem i nie chcę generalizować.
Co do standardów pełnienia to wież mi wiele się zmieniło począwszy od rodzajów butli a skończywszy na choćby sposobie pełnienia wprowadzono wiele obostrzeń (trochę też zlikwidowano) np do butli CO2 z tematu wprowadzono bezpieczniki wcześniej ich nie było. Proszę tym razem Ty nie generalizuj.
Trochę mnie poniosło to prawda nie lubię obrażać ludzi i NIGDY na forach nikogo nie starałem się obrazić, jeszcze raz przepraszam tych którzy poczuli się urażeni.

Tagi:

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Mariuszczs » 21 sty 2012, 10:23

A kiedy wprowadzono bezpiecznik przy zaworach w butlach CO2, bo występują już kilkadziesiąt lat, a przy innych gazach nie było.

Czy jest nada wymóg piaskowania butli przed malowaniem ?

Awatar użytkownika

mumin
Posty w temacie: 12

Post napisał: mumin » 21 sty 2012, 10:40

Weekend więc jestem w domu odpowiem w poniedziałek, bezpiecznik jest w butlach pełnionych cieczą CO2, N2O ...
Niema wymogu piaskowania butli przed malowaniem

Awatar użytkownika

c64club
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: c64club » 11 lut 2013, 12:42

Odgrzewam, ale temat zeszło tu na temat bezpieczeństwa butli, podróbek itp, więc niech będzie w jednym miejscu.

Otóż zakupiona przeze mnie butla z mieszanką Ar+CO2 została pomalowana PO NAPEŁNIENIU I ZAFOLIOWANIU ZAWORU. Na folii ślad zielonej farby i czarnego paseczka. Zawór wygląda na nowy, nie widać też sladów po zeszlifowaniu daty (tzn. gładkich w jedną stronę, cała butla jest "ziarnista"). Czy maluje się przed czy po legalizacji i napełnieniu?

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 12 lut 2013, 08:49

Jak piaskowana to i szlify "wytłucze". Spawaj wmieniaj i tyle. Kup dużą bo mała to na dniówke nie starcza jak się dużo dłubie. ( chyba że to duża :) ).

Jakie podróbki - odnowienie butli z najlepszych czasów produkcji :mrgreen:

Awatar użytkownika

c64club
Kontakt:

Post napisał: c64club » 12 lut 2013, 10:34

Musiałem kupić ośmiolitrowe. Na 40l nie mam miejsca ani warunków, na szczęście też raczej w jedną dniówkę nie wychucham całej butli. Poza tym kilo/litr (zależy od gazu) przy wymianie kosztuje tyle samo, to wole kiedyś dokupić kolejne 8-ki. W razie mobilnej roboty zabieram tylko 25 kg a nie 80.

Na jednej butli jest skreślona jedna data, na drugiej 3 daty. Nie sądzę, żeby ktoś "spiaskowywał" tylko najstarszą a reszte zostawił. Butla na CO2 była "przekwalifikowywana" z innej - ze 40 znaków cięgiem "zatłuczone" iksami i zerami.

Może się rzucić na "firmowe" flaszki? BOC, LINDE czy inny dostawca pilnujący butli. Tylko ciekawe czy z racji kosztów nie musiałbym się przesiąść z powrotem na MMA.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 12 lut 2013, 12:13

Właśnie u mnie cena małej to 1/2 ceny dużej więc zysk spory, male mam ale nie używam. Z racji zmniejszego kosztów spawania jeszcze warto mnieć CO2 - niestety głupi byłem jak sprzedałem dużą butlę co2, a na lepszej spawarce wlace tych odprysków tak nie wali.
Firmowe flaszki też są przebijane - z co2 na miesznaki, tlenowe na co2 i tak w kółko jak im było potrzebne.

Awatar użytkownika

c64club
Kontakt:

Post napisał: c64club » 12 lut 2013, 12:42

Kupiłem ośmiolitrowe ze względu na ich wielkość. Jako "niemającego" samochodu i rozpieszczonego mobilnością inwerterowej MMA z odpinanymi kablami, 8l i tak mnie wkurzają ciężarem i wielkością.
Jak zacznę spawać więcej, to kupię sobie 40l do pracy stacjonarnej, a w międzyczasie spróbuję skombinować 2-3l butelki (bidony? :D) do CO2 i do mieszanki. Bo jeśli gdzieś zabieram spawarkę ze sobą (może z 15% prac), to do plecaka ją albo na motocykl ładuję i jadę. Miga już w plecak nie załaduję (mimo iż to kruszynka Kemppi EVO180), wiec konstruuję specjalną przyczepkę z porządną amortyzacją, "dybami" na butle i skrzynią na sprzęta i akcesoria, ale ogranicza mnie ustawowe 100kg DMC, więc już zabrać obie moje butle będzie problem.
Czy jakaś firma nabija butle mniejsze niż 8l? CO2 to pół biedy - firmy p.poż., tani gaz pseudospożywczy etc., ale kto mi nabije 2l corgonu?

Jedną mam CO2, drugą MIX. Jak będę pomieszczenia dla zwierzaków spawał albo burty w przyczepie na węgiel, to szkoda argonu. Nie chciałem popełnić tego błędu, żeby zostać na samym miksie.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Yogi_ » 13 lut 2013, 13:08

Czy butle 4l argon 200 bar nurkowe mogą być? http://allegro.pl/butla-argon-4l-i3011202415.html
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

c64club
Kontakt:

Post napisał: c64club » 13 lut 2013, 13:33

Dzięki, Yogi. Widziałem je, ale nie wiedziałem do czego mogły kiedys służyć. Ciekawe jak z zaworami, czy da się zamontować standardowy jak do spawania i zaleaglizować taką butlę, bo inaczej jej nie napełnię.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”