Jakie cisnienie

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: dudis69 » 16 sty 2012, 15:33

Normy są po to by ich przestrzegać , a zwłaszcza przy materiałach niebezpiecznych, do jakich należą gazy.
Normalizacja polega na określeniu właściwości przedmiotu dla jednej uśrednionej temperatury otoczenia. Temperatury pokojowej 18°C. I ta temperatura jest wyznacznikiem podstawowych parametrów.
Jeżeli ktoś lubi prażyć sobie pełne butle w ognisku, czy polewać ciekłym azotem i porównywać odczyty to jego brocha. Jedno jest pewne, odczyty będą diametralnie różne.

Pozdrawiam Sławek

Tagi:

Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12

Post napisał: mumin » 16 sty 2012, 19:15

Jeśli chcesz wiedzieć to temperatura znormalizowana przy gazach technicznych to 15C :)

mariuszbroda
Posty w temacie: 6

Post napisał: mariuszbroda » 17 sty 2012, 02:19

Sajgon rzeczywiście Sajgon....
rozmawiamy o CO2 pod katem uzycia do spawania(osłony)....szkoda pojemnosci serwerów na przepisywanie podręczników,Sajgon
kopnąłeś mnie niesłusznie,masz problemy ze zrozumieniem tekstu,który odstaje od tekstu podrecznikowego,którego zapewne też nie zrozumiałeś...
suchy lód koleżko to wydobywa się z zaworu gaśnicy,żeby ugasić gorącą głowę...
do osłony(spawania) używamy innej butli(innej konstrukcji) i posługujemy się podgrzewaczem i reduktorem(w tej kolejności) tak,że na wylocie mamy gaz,a nie Twój suchy lód....(tak napisałeś)
pozostałym kolegom dziekuję za wypowiedzi,butle sprawa poważna i nigdy dość wiedzy w tym temacie...
poz.

[ Dodano: 2012-01-17, 02:31 ]
i jeszcze jedno Sajgon-ustosunkuj się merytorycznie do cytatów,które wyjąłeś z mojego postu...."uszy wiedną" to marny neologizm używny przez początkujacych poetów i użyty w złym kontekście,bo raczej powinny Cię oczy zaboleć :lol:

Awatar użytkownika

mumin

Post napisał: mumin » 17 sty 2012, 07:55

Butle gazowe faktycznie poważny temat, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, zaczynamy już pełnić butle na 300bar a to już poważne ciśnienie.
Różnica miedzy butlami CO2 nie jest aż taka wielka, do np gaśnic stosuje się butle z tzw "rurką wgłębną" stąd też na wylocie dostajemy fazę ciekłą (z dna), zwykłe butle nie posiadają tej rurki więc pobieramy gaz z tzw "poduszki" z górnej części butli. Nie słyszałem o podgrzewaczach przed reduktorem może przy bardzo dużych poborach gazu ? Do spawania to już raczej polecam mieszanki CO2 z argonem = lepsze spawy ale niestety to już inna półka cenowa :)

spoko
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: spoko » 17 sty 2012, 16:33

mariuszbroda
Napisaes bzdury w swoim pierwszym poscie i nie wiem dlaczego starasz sie ich bronic.
To ze niewtpliwie masz wiedze i doswiadczenie nie znaczy ze musisz znac sie na wszystkim.
Sajgon udzielil wyczerpujacej i rzeczowej odpowiedzi.
Dodatkowo wyjasnil zjawisko przechodzenia CO2 w "suchy lod" odnoszac sie do Twojej wypowiedzi.
Tak wiec problemy ze ze zrozumieniem tekstu leza raczej po Twojej stronie.
Wielka szkoda jak niezly fachowiec zaczyna nieslusznie bronic swoich racji i staje sie wszystkowiedzacy jak pewien inny poczatkujacy spawacz z forum.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: sajgon » 17 sty 2012, 17:34

Do "koleżki" mariuszbroda

Na początek o czytaniu ze zrozumieniem .

to co pisałem wcześniej -

"co2 przechodzi w stan stały po gwałtownym rozprężeniu , na takiej zasadzie działa gaśnica śniegowa. To co wylatuje z jej dyszy to właśnie jest suchy lód , który w zetknięciu z palącym się materiałem i nie tylko przechodzi w stan gazowy i odcina dopływ tle..."

uzasadnienie i rozwinięcie mojej wypowiedzi - " ...Środkiem gaśniczym w tej gaśnicy jest zawarty w wysokociśnieniowej butli, skroplony CO2 (dwutlenek węgla), który rozprężając się adiabatycznie oziębia się do ok. -78°C i zestala w formę tzw. suchego lodu..." - cytat z linku poniżej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ga%C5%9Bnica_%C5%9Bniegowa - żeby nie być gołosłownym ,pierwszy lepszy link z wyszukiwarki

Napisałem też że :
"Butla w czasie spawania powinna stać pionowo zaworem w górę ,jeżeli oryginalna butla do co2 "

napisałem to celowo rozróżniając tym samym butle oryginale ( bez rurki wgłębnej dającej na wylocie zaworu gazową postać co2) i butle z rurką (stosowane jako gaśnice)

wspomniał o tym też kolega mumin z którym się całkowicie zgadzam i tu cytat :
mumin pisze:...Różnica miedzy butlami CO2 nie jest aż taka wielka, do np gaśnic stosuje się butle z tzw "rurką wgłębną" stąd też na wylocie dostajemy fazę ciekłą (z dna), zwykłe butle nie posiadają tej rurki więc pobieramy gaz z tzw "poduszki" z górnej części butli ...

Bardzo mnie cieszy Twoja odpowiedź na mojego posta ,gdyż obrazuje ona kompletny brak wiedzy praktycznej na ten temat ,co jeszcze dodatkowo podkreśliłeś pisząc o podgrzewaczu.

cytat :
"...do osłony(spawania) używamy innej butli(innej konstrukcji) i posługujemy się podgrzewaczem i reduktorem(w tej kolejności) tak,że na wylocie mamy gaz,a nie Twój suchy lód....(tak napisałeś) ..."

Z Twojej wypowiedzi wynika że wszyscy użytkownicy "migomatów" używający co2 jako gazu osłonowego muszą być zaopatrzeni w podgrzewacz ,bo tylko w takiej konfiguracji uzyskamy gaz na wylocie - jest to kolejna bzdura .

Podgrzewacze stosuje się tylko w momencie pobierania dużych ilości gazu (powyżej 20 l/min)
Podgrzewacz montuje się faktycznie przed reduktorem z tego względu iż w czasie redukcji ciśnienia (rozprężania gazu) następuje obniżenie temperatury . Zjawisko to występuje praktycznie zawsze przy większych przepływach gazu przez reduktor , a objawia się to wykraplaniem wody z powietrza na zewnątrz reduktora ,zaworu, butli ( tzw. "pocenie" się reduktora )
Natomiast w przypadku co2 może dodatkowo dojść do resublimacji czyli wytrącenia kryształków suchego lodu wewnątrz reduktora co skutkuje jego zamarznięciem, zablokowaniem lub nawet uszkodzeniem. Podgrzewacze stosuje się również do innych gazów . Jednak głównym celem stosowania podgrzewacza jest zminimalizowanie możliwości zamarznięcia reduktora .

http://perun.pl/ulotki/osp/3_1_11.pdf - link do opisu typowego podgrzewacza.

a tak po za tym to napisałem ,że "uszy szczypią" a nie więdną ,potwierdzasz tym, z jak wielkim zrozumieniem przeczytałeś to co napisałem.

cytuje :
" [ Dodano: 2012-01-17, 02:31 ]
i jeszcze jedno Sajgon-ustosunkuj się merytorycznie do cytatów,które wyjąłeś z mojego postu...."uszy wiedną" to marny neologizm używny przez początkujacych poetów i użyty w złym kontekście,bo raczej powinny Cię oczy zaboleć :lol: "

mariuszbroda napisał/a:
CO2 sprężone w butli to "suchy lód'

mariuszbroda napisał/a:
dlatego kupujemy go na kilogramy....bo jest lodem,a nie na litry jak tlen(czy metry sześcienne)

- SĄ TO NAJWIĘKSZE DWIE BZDURY Z TWOJEJ WYPOWIEDZI przeczytaj to kilka razy i zastanów się co napisałeś . Na takie wypowiedzi faktycznie ,szkoda pojemności serwerów.

A co2 jako gaz techniczny jest sprzedawany w postaci ciekłej .
poniżej linki do kart charakterystyki co2 ,jednego z dystrybutorów gazów technicznych:

http://www.poland.airliquide.com/file/o ... 119580.pdf

http://www.poland.airliquide.com/file/o ... w89165.pdf

Przepraszam za ten "wykład" ,ale niestety nie potrafię przejść obojętnie gdy ktoś próbuje wmówić mi przysłowiowe " gruszki na wierzbie " ,lub kilogramy lodu w butli.

i na koniec życzę "koleżce" wszystkiego najlepszego :mrgreen:
Pozdrawiam , Michał. ;)

mariuszbroda

Post napisał: mariuszbroda » 18 sty 2012, 00:30

Kilka zdań na zakończenie....
ktoś,kto czyta to,co Sajgon wyżej pisze nie jest w stanie odgadnać w czym jest problem,kto tu jest idiotą i czy jest między nami idiota.
Zdanie prawdziwe napisałem, ponieważ nazwa "suchy lód" to nazwa zwyczajowa CO2 zawartego w butli i w niczym nie przeczy,że CO2 w butli jest w innym stanie skupienia,czyli w domyśle w stanie płynnym-tak napisałem i jest to prawda.
Druga prawda jest taka,że gazy w stanie płynnym kupujemy na wagę i tak napisałem,bo tak jest przyjęte.
Butan do butli kupujemy na wagę,natomiast butan do auta kupujemy objętościowo i jest to wielki obszar do nadużyć.....
Niepotrzebnie znowu mnie kopnąłeś w sprawie podgrzewacza....jest on absolutnie niezbędny do spawania.....do spawania,nie do zabawy na klatce dla królików.
Przy 250 amperach ,profilach grubych na 8 nie da się spawać bez grzania,bo CO2 nie nadąża się rozprężać i po Twojemu rzyga lodem w reduktor....
Natomiast ktoś,kto ma reduktor za 600 zł. nie chiński za 50 zł, używa podgrzewacza zawsze dla zdrowia owego reduktora.
Sam kombinuj na czym polega zdrowie reduktora,zwłaszcza jeżeli jest to reduktor od acetylenu.
Nigdy nie piszę,co się dowiedziałem,co jest mozliwe,co jest prawdopodobne...
piszę z 40 lat swojej praktyki...nikogo nie wysadziłem,ręce mam całe ,a mózg Ty mi oceniłeś pochopnie.

Dobry post to krótki i jasny post,nikt nie otwiera kolejnych tabel i linków.
Popełniłem tylko jeden błąd,post mój był krótki i domyślny i nie był wykładem nikomu niepotrzebnym-dlatego własnie podłozyłem sie takim szybkim jak Ty Sajgon.

Na zadane pytanie jakie ciśnienie ma CO2 w butli nie odpowiedziałem celowo,bo wiem dlaczego powstało to pytanie.
Otóż ktoś,kto o to pyta jest na początku.
Po założeniu reduktora i odkręceniu zaworu pokazało mu 40-50,a argon,tlen pokazuje 150.....
Pierwsza myśl to sprzedali mi prawie pusta butlę...dlatego pisałem o innym stanie skupienia CO2 i innym ciśnieniu,przecież manometrem nie sprawdzimy ile jest C02 w butli,bo prawie do samego końca pokazuje 40...dlatego ilość CO2 określa waga butli i dlatego CO2 kupujemy na wagę.
Podpowiem Ci,że acetylen stale przywożą mi po 10 butli i od dawna sprawdzam ciśnienie,ponieważ brakuje acetylenu...i nie pisz mi odkrywczo,że w lipcu jest więcej acetylenu,a w styczniu mniej.
A gdzie jest ów acetylen....kradną człowieku od lat i każdy Ci to potwierdzi...i nie pisz mi o koszulkach,bo hurtownie gazu zamawiaja i butle,i koszulki.
Na koniec powiem Sajgon,że Twoje wypowiedzi są zwyczajnie nieciekawe i nieprawdziwe.
Logika to święta rzecz.Jeżeli tak wspaniale podajesz liczby i wartości to zapamiętaj,że Co2 odcina dopływ powietrza atmosferycznego do spoiny,nie tlenu,powietrze jest mieszaniną gazów w tym tlenu.....i tlen jest w zbiorze logicznym gazów wystepujących w powietrzu...
tu masz przykład Twojej reakcji na mój post....wiadomo,że zastosowałeś skrót myślowy,ale jakżesz łatwo sie dop....ć
Dlatego ów założyciel wątku zapytał o ciśnienie CO2 , a ja stanowczo nie muszę się podpierać kolejnymi linkami żeby to wyjasnić.
cbdo.
w zasadzie Cię pozdrawiam.....

[ Dodano: 2012-01-18, 01:00 ]
Jeszcze to...
plus minus 5 lat czytałem forum zanim nabralem odwagi żeby się odezwać.
Jak wdzisz,Sajgon,zdania po polsku jako tako składam,więc nie to było powodem ociągania się.
Chciałem poznać ludzi,kto i jak pisze,czyli kto wie,a kto pisze,bo pisze.
Ustrzegło mnie to przed niechcianym i przypadkowym zranieniem kogoś.
Jest tu dużo chłopaków,którzy się uczą i się nauczą.
Jest wielu kolegów,których wiedza jest godna dużego szacunku,a mnie najzwyczajniej życia by zabrakło zeby im dorównać.
Należy tak postepować żeby Sajgon nie stał się My Lai,czego Ci życzę

Awatar użytkownika

mumin

Post napisał: mumin » 18 sty 2012, 07:51

mariuszbroda pisze:Podpowiem Ci,że acetylen stale przywożą mi po 10 butli i od dawna sprawdzam ciśnienie,ponieważ brakuje acetylenu...i nie pisz mi odkrywczo,że w lipcu jest więcej acetylenu,a w styczniu mniej.
Możesz rozwinąć tę myśl ? acetylen też sprzedaje się na wagę więc w jaki sposób manometrem sprawdzasz ilość gazu ?
Jeżeli faktycznie tak robisz to fakt jest taki że zimą masz "mniej" a latem "więcej" acetylenu :cool:

spoko
Posty w temacie: 2

Post napisał: spoko » 18 sty 2012, 10:11

mariuszbroda pisze: Zdanie prawdziwe napisałem, ponieważ nazwa "suchy lód" to nazwa zwyczajowa CO2 zawartego w butli i w niczym nie przeczy,że CO2 w butli jest w innym stanie skupienia,czyli w domyśle w stanie płynnym-tak napisałem i jest to prawda.
Bzdura

mariuszbroda pisze:Przy 250 amperach ,profilach grubych na 8 nie da się spawać bez grzania,bo CO2 nie nadąża się rozprężać i po Twojemu rzyga lodem w reduktor....
Bzdura,
a nawet dwie bzdury w jednym zdaniu.
Po pierwsze da się,no chyba że mi się przez te lata zdawało tylko że spawam a te wszystkie konstrukcje na elektrowniach to fatamorgana.
Po drugie nie "nie nadąża się rozprężać" tylko zbyt gwałtownie się rozpręża.

mariuszbroda pisze:Logika to święta rzecz.Jeżeli tak wspaniale podajesz liczby i wartości to zapamiętaj,że Co2 odcina dopływ powietrza atmosferycznego do spoiny,nie tlenu,powietrze jest mieszaniną gazów w tym tlenu.....i tlen jest w zbiorze logicznym gazów wystepujących w powietrzu...
tu masz przykład Twojej reakcji na mój post....wiadomo,że zastosowałeś skrót myślowy,ale jakżesz łatwo sie dop....ć
A w którym to miejscu kolega Sajgon pisał o odcinaniu dopływu tlenu do spoiny?
Czyli bzdura trzecia.

Obrona własnego zdania za wszelką cenę bez argumentów a nawet wbrew tymże prowadzi do śmieszności...szkoda.

pozdrawiam

mariuszbroda

Post napisał: mariuszbroda » 19 sty 2012, 01:04

Kończę ten spór w myśl ogólnie znanego powiedzenia,kto komu ustepuje....
Pozdrawiam Sajgon :smile: do miłego...
Resztę wypowiedzi przemilczę...

[ Dodano: 2012-01-19, 01:45 ]
Byłoby niegrzecznie muminowi nie odpowiedzieć...
otóż jeżeli acetylen przywiozą mi w lipcu to dobra(pełna) butla powinna mieć ze 22 Mpa,
natomiast w styczniu zgodzę się na 18 Mpa,butle w obu przypadkach na otwartym samochodzie.....
wielokrotnie po sprawdzeniu miałem 8,często 12,czasem 14...
acetylen jest bardzo drogi,napisałem kradną,ale nie w sensie,że do wiadra :lol:
Na czym to polega?
Jeżeli gaz techniczny taki,czy siaki(duże ilości) bierzesz od producenta(Linde np.) to jest prawie pewne,że butle są ok.(pełne)
Natomiast jeżeli od pośrednika,jest ich od cholery, to są często dość pustawe.
Dlaczego?
Dany pośrednik raz w miesiącu ze swojego magazynu dostarcza do danego odbiorcy 100 różnych butli,po miesiącu wg,zamówienia przywozi kolejne 100 butli i zabiera puste 100 butli.
Następnie w magazynie sprawdza owe puste 100 butli i okazuje się,że w części tych butli jest jeszcze gaz,np.jest 14 acetylenu w jakiejś butli,w innej 80 argonu i tak dochodzi do wniosku,że w dużych firmach nie panują nad butlami,więć....ponownie zakłada koszulki i owe dość "dobre" butle sprzedaje,na zasadzie,że jak ja sprawdzę i każdy inny i jest mało .....mało- to mówi,no gaz- widocznie uciekł.
Dodam jeszcze,że każdy wiejski mały(przydomowy) dystrybutor propanu ma go dowolne ilości(w granicach rozsądku-oczywiście) :grin:
Świeżak gazowy nie sprawdza,a duża firma też nie sprawda i tak interes się kręci.
Więc fizycznie nikt gazu nie kradnie.
Taki dajmy na to @spoko,który spawa te elektrownie i nie musi grzać CO2,to jemu wisi jaka butla i ile w tej butli jest,jemu podstawiają kolejne,a on tylko melduje:"gaz się skończył"
A taki mały jak ja,jak zapłaci 3 tysiące za butle,to patrzy żeby pełne były..bo zdechnie inaczej ekonomicznie...
nie każdy elektrownie spawa...
Rozumiesz mumin?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”