Jaka stal na?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Posty: 5773
- Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
- Lokalizacja: Westfalia
Re: Jaka stal na?
Ale w tym wszystkim podstawą jest sposób współpracowania określonych powierzchni. Łopatologicznie mówiąc, najważniejsze, żeby się te dwie powierzchnie nie kleiły i nie zacierały.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Posty: 4688
- Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Jaka stal na?
Wydaje mi się że za bardzo się zafiksowaliście na tych jaskółkach i tarciu. To jest zdaje się ta tabelka tarcia, nie pamiętam jak się to nazywa po polsku:
https://www.engineeringtoolbox.com/fric ... d_778.html
Ja jestem ciekawy też innych części. Tam jak rozumiem liczy się twardość. Ale np z tego co pamiętam żeliwa używa się ponieważ dobrze tłumi wibracje.
Dodane 1 minuta 36 sekundy:
https://www.engineeringtoolbox.com/fric ... d_778.html
Ja jestem ciekawy też innych części. Tam jak rozumiem liczy się twardość. Ale np z tego co pamiętam żeliwa używa się ponieważ dobrze tłumi wibracje.
Dodane 1 minuta 36 sekundy:
Kiedyś nawet się dowiadywałem do małej odlewni. Od razu zrobią Ci odlew kształtowy. Ale wiadomo że to się opłaca jak masz coś bardziej skomplikowanego lub dużego.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 792
- Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 53
- Rejestracja: 26 wrz 2013, 19:23
- Lokalizacja: Rg
Re: Jaka stal na?
Ja bym polecił stal 1.2311 jest wstepnie ulepszona do ok 30hrc i da się ją jeszcze fajnie obrabiać potem moze być 1.2738H ok 35hrc no i 1.2738HH ok 40 hrc ale tu już wiercene hss lub gwintowanie może byc utrudnione bo czesto bywa przerost.
Jak chcesz zrobic slizg to profesorki na studiach mowia swoim studentą, że przynajmniej 5hrc roznicy miedzy elementami żeby nie zacierało, w praktyce to mysle ze przynajmniej 15-20hrc wszysyko zalezy jaki luz czy obciazenie, bo jak bedzie ciasno to wszysto zarżniesz (wzrost temperatury podczas tarcia)wpływ też ma smarowanie no i czystość
Z żeliwem to też nie jest taka "puszka z piwa" ze wezmiesz kątowką uwalisz kawałek korpusu żeliwnego ze złomu, bo na to musi być żeliwo z domieszkami slizgowymi
Jak chcesz zrobic slizg to profesorki na studiach mowia swoim studentą, że przynajmniej 5hrc roznicy miedzy elementami żeby nie zacierało, w praktyce to mysle ze przynajmniej 15-20hrc wszysyko zalezy jaki luz czy obciazenie, bo jak bedzie ciasno to wszysto zarżniesz (wzrost temperatury podczas tarcia)wpływ też ma smarowanie no i czystość
Z żeliwem to też nie jest taka "puszka z piwa" ze wezmiesz kątowką uwalisz kawałek korpusu żeliwnego ze złomu, bo na to musi być żeliwo z domieszkami slizgowymi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Posty: 5773
- Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
- Lokalizacja: Westfalia
Re: Jaka stal na?
No właśnie, się wydaje. A stop to pewnie 42CrMo4, oczywiście po obróbce cieplnej, bo taki się najczęściej na podobne elementy używa. Może być azotowana 31CrMo12, szczególnie że wówczas mamy tylko ulepszony rdzeń i całość jest bardziej odporna na zmęczenie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Posty: 7619
- Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
- Lokalizacja: LUBELSKIE
Re: Jaka stal na?
jasiu... pisze: A stop to pewnie 42CrMo4, oczywiście po obróbce cieplnej, bo taki się najczęściej na podobne elementy używa. Może być azotowana 31CrMo12, szczególnie że wówczas mamy tylko ulepszony rdzeń i całość jest bardziej odporna na zmęczenie.
Ta, i jeszcze może prześwietlony na wypadek mikro pęknieć?

Wiesz, czasami sobie oglądam recenzję różnych aparatów fotograficznych i tam też są osoby które jak trzymają aparat w dłoni to "CZUJĄ" że obudowa jest wykonana solidnie.
