Jak wysterować takie napędy servo?

Wymiana napędów w centrum obróbczym

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1468
Rejestracja: 31 sie 2005, 23:23
Lokalizacja: trójmiasto

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#11

Post napisał: numerek » 21 maja 2018, 21:35

kolego jakie to centrum ?


czy dobrze się zastanowiłeś ????

zakupiłem U 26 i tez miałem pomysł aby przerabiać na nowe ...
naprawiłem stare
policz :
serwa ~ 5tysi
- oczywiście możesz chińskie zakupić ) wtedy będzie taniej )ale weź pod uwagę że
śruba jest fi 40 sama śruba waży około 40 kg do tego karetka z osiami - następne koło 200 kg
przełożenie 1:1 na 6 Nm ??? żart jakiś oryginalnie jest 1:2,5 a silniki co prawda starego typu ale weź pod uwagę że będziesz suwał jakieś 250 kg i do tego obciążenie
inercja !!! nie będziesz zadowolony z silników 6 Nm
chińskie kilowaty i momenty są daaleko od prawdy !

ok idźmy dalej

mach - licencja ~600 zł
bez licencji to 1000 lini

ok masz macha, silniki się kulają - załóżmy nawet że popierdzielają :)

jak uruchomisz w machu piłę, wiertło pionowe nr 7 , wiertło poziome nr 2 potem wiertło pionowe nr 12 a na koniec wyfrezujesz ?

oczywiście możesz zrezygnować z tych wodotrysków ale w takim razie nie zmieniasz sterowania w centrum ale zmieniasz maszynę we frezarkę 3 osiową -- jaki w tym sens ?

jak liczyłem zmianę i wyszło mi ~12-16 tyś razem ze zleceniem napisania makr - bez makr daleko nie ujedziesz ...
dodam że większość robót mechanicznych zaplanowałem sam a mam możliwości w zakładzie stworzone do takich rzeczy

u mnie sterowanie działało więc nie było wielkich kosztów ino pełna diagnostyka i uruchomienie naprawa śruby głównej i pi***ołki
zapłaciłem 4 tysie i maszyna hula
za pozostałe 12 zakupiłem solidcama i jazda :)

poszukaj w internetach
jest kilku kumatych gości co serwisują te maszyny
nawet jeśli całe sterowanie będzie do wymiany ( a nie sądzę ) to zapłacisz ~4-5 koła + serwis

zrobisz jak uważasz ale policz dokładnie
dolicz do tego choroby wieku dziecięcego mach - jest ok łatwy ale do 3 osi
w centrum obróbczym to już wyższa szkoła jazdy :)




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1059
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#12

Post napisał: Steryd » 21 maja 2018, 22:39

jeśli Twoje liczenie się zgadza, to za 12 tys da się spokojnie zrobić retrofiting na siemensa 808 z napędami.
Można?
Morzna!!!


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1468
Rejestracja: 31 sie 2005, 23:23
Lokalizacja: trójmiasto

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#13

Post napisał: numerek » 21 maja 2018, 22:44

Steryd pisze:
21 maja 2018, 22:39
jeśli Twoje liczenie się zgadza, to za 12 tys da się spokojnie zrobić retrofiting na siemensa 808 z napędami.
prawda !

to już jest ok sterowanie
poukładać cykle i można działać ale mach ... ?


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 201
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#14

Post napisał: ambrosius » 22 maja 2018, 21:39

Dziękuję za udział tak wielu forumowiczów.

Zależy mi na uruchomieniu jej tylko z jednym wrzecionem, bez wierteł, piły itd.
Myślę że do 3 osi nie potrzebuję zaawansowanego systemu sterowania, mach powinien mi wystarczyć + sterownie po USB
Maszyna ma służyć do wycinania w litym drewnie.


Nie zależy mi na prędkościach 50m/min, jak by udało się uzyskać stabilne przejazdy 8-10m/min to byłoby super.

Czy na tych chińskich serwach da się to wysterować?
Najdłuższa śruba, fakt jest gruba - jednak napęd jest realizowany przez ruchomą nakrętkę. Śruba jest stała. Nakrętka kręci się bajecznie łatwo.


patrykb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 141
Rejestracja: 07 maja 2012, 09:23
Lokalizacja: łódź

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#15

Post napisał: patrykb » 04 lip 2018, 21:01

servodrivery działają? jeśli tak to csmio ipa albo jak moze byc linux to mesa 7i77 i zostawic caly naped tak jak do tej pory bylo...


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 201
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#16

Post napisał: ambrosius » 12 lip 2018, 19:13

Czy teoretycznie po zastosowaniu sterownika np "CSMIO/IP-A (+/- 10V) " da się sensownie sterować osiami?
Czy mógłbym do tego sterownika dołożyć jakąś oś ale sterowaną krok/kierunek ?
Jaką dokładność można uzyskać na takim sterowniku i z takimi starymi servami ?
Nie chodzi mi o cięcie prostych kształtów, a wycinanie złożonych (czasami bardzo małych) elementów oraz obróbkę 3D itd.

dzięki za pomoc!


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4063
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#17

Post napisał: 251mz » 12 lip 2018, 21:07

Dokładność uzyskasz nawet bardzo dużą jeśli masz dobrej rozdzielczości enkodery.


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 201
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#18

Post napisał: ambrosius » 13 lip 2018, 07:17

znalazłem kawałek instrukcji do enkoderów:

Obrazek

Czy na tej podstawie można stwierdzić jaką dokładność można uzyskać?


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4063
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#19

Post napisał: 251mz » 13 lip 2018, 07:49

To nie jest opis enkoderów a tachoprądnicy


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 201
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#20

Post napisał: ambrosius » 13 lip 2018, 22:30

Faktycznie, mój błąd.
Enkoder jest oddzielnie opisany jako (ledwo widać napisy) tkw.6162.500.12.s.pl.pp.mrb firmy TEKEL

znalazłem kilka instrukcji, wydaje się że posiada 500 imp na obrót?
Czy np. przy śrubie kulowej skok 20mm / 500 = 0,04 mm - do takiej dokładności powinien napęd dociągać wymiar???

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”