Jak wysterować takie napędy servo?

Wymiana napędów w centrum obróbczym

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 190
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Jak wysterować takie napędy servo?

#1

Post napisał: ambrosius » 29 kwie 2018, 21:00

witam.

Chciałbym przerobić centrum obróbcze morbidelii do sterowania pod Mach 3. Czy napędy takie jak na zdjęciach da się wysterować krok - kierunek jak zwykłe krokówki/chińskie serva? Jaka dokładność pracy można uzyskać na takich napędach?

Napędy jak widzę zasilane są takim wielkim transformatorem 3F

W ostateczności chyba wymienię je na chińskie Servo AC ( pasuje rozstaw śrub, i średnica osi) o mocy 1.8Kw - wystarczy dotoczyć pierścień pozycjonujący bo w oryginalnych był zamek na większej średnicy.
Chciałbym uruchomić to centrum do pracy tylko z jednym wrzecionem, bez agregatu wiertarskiego. Chodzi mi o frezowanie frezami od 12-20mm w litym twardym drewnie. Prędkości posuwów wystarczą mi spokojnie do 8-10m/min. Ale skoro maszyna jest na śrubach kulowych, to chciałbym aby była możliwie najdokładniejsza bo muszę frezować frezem otwory z dość dużą dokładnością.
Można tego dokonać czy lepiej sobie darować i od razu dopasować chińskie serva AC?
dziękuję za wszystkie sugestie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek




KarolpogodA
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 09 maja 2017, 20:50
Lokalizacja: Stalowa
Kontakt:

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#2

Post napisał: KarolpogodA » 15 maja 2018, 09:47

Ogólnie rozwiązanie archaiczne i nawet głowy nie ma sobie co zawracać. Jeśli rozważasz modyfikacje sterowania i zależy ci na jakości to załóż nowe serwa. Nawet azjatyckie rozwiązania (nowe) będą mieć lepsze parametry. Co do migracji to kiedyś zmieniałem taki system w tokarce i założyłem serwonapędy delta electronics. Jakościowo wypadają nieźle, a cena rozsądna. Program mają bezpłatny do konfiguracji i całkiem intuicyjny.
Falowniki - sklep - serwis - wsparcie techniczne


lepi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 139
Rejestracja: 09 lip 2012, 19:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#3

Post napisał: lepi » 15 maja 2018, 09:51

Jeśli wszystko sprawne to bez sensu wymieniać. Zawsze można w przyszłości wymienić jeden z napędów. Tyle, że sterowanie będzie musiało być +-10V.


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 190
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#4

Post napisał: ambrosius » 16 maja 2018, 20:59

dziękuję za odpowiedź

Utwierdziło mnie to ze muszę szukać nowych napędów.
Sterowanie oryginalne nie działa.
Czy chińskie servo z enkoderem PPR 2500 impulsów/obrót da wystarczającą dokładność jeżeli śruba kulowa ma skok chyba 40mm? Silnik pasował by w otwory fabryczne bez przeróbek, moc to 1,8KW


lepi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 139
Rejestracja: 09 lip 2012, 19:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#5

Post napisał: lepi » 16 maja 2018, 21:27

Jaki skok ma ta sruba???


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 190
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#6

Post napisał: ambrosius » 16 maja 2018, 22:15

największa śruba to chyba fi40 skok 40mm - tak na 90% bo musiał bym dokładnie zmierzyć


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 190
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#7

Post napisał: ambrosius » 18 maja 2018, 21:38

Jak dobrze rozumiem rozdzielczość enkodera to 2500 impulsów na 1 obrót silnika,czyli 40mm/2500 = 0,016 mm
Przełożenie silniki / śruby kulowe jest 1:1 na pasku zębatym.

Czy 0,016 mm jest wystarczające?


lepi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 139
Rejestracja: 09 lip 2012, 19:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#8

Post napisał: lepi » 19 maja 2018, 10:10

Sterowanie może wykorzystywać wszystkie zbocza enkodera więc rozdzielczość to 10000 na obrót.


mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1130
Rejestracja: 23 kwie 2008, 19:56
Lokalizacja: bydgoszcz

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#9

Post napisał: mike217 » 21 maja 2018, 08:35

Tylko jeżeli ma chodzić po Machu to na takim enkoderze będzie wolno.. Lepiej dać śruby o mniejszym skoku i enkoder o mniejszej rozdzielczości, nie trzeba tyle mocy pchać a jest dokładnie i szybko.


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 190
Rejestracja: 01 paź 2008, 19:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak wysterować takie napędy servo?

#10

Post napisał: ambrosius » 21 maja 2018, 21:10

dzięki za odpowiedzi.

Tak, chce sterować tylko na Machu.
Dlaczego będzie wolno na takim enkoderze? Jak bardzo wolno, jakie prędkości powinno dać się uzyskać.


Śruba największa była 2 lata temu wymieniana, jest w idealnym stanie. Jej wymiana przewyższa wartość tej maszyny.
Dlatego zależy mi na uruchomieniu maszyny na tych śrubach co są i na tych przełożeniach śruba-silnik (1:1)

Chciałem zastosować np. takie servo


Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”