Jak to Działa " ŚRODKOWNIK"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
To jest forum amatorów. Nie będę kupował centrownika, suwmiarki traserskiej czy innych, specjalistycznych narzędzi dla wyznaczenia środka w kilku kawałkach plastiku czy drewna. Jeśli będę miał kawałek metalowego walca, do wycentrowania użyję zwykłej suwmiarki i metody nr 2. W wypadku konieczności wykonania np. 1000 szt. centrowań jestem w stanie zbudować doskonały centrownik używając trzech gwoździ i dwóch kawałków drewnianej listewki.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
zaciekawiłeś mnie tym, możesz rozwinąć myśl? być może niepotrzebnie inwestowałem w drogie narzędzia???Leoo pisze:jestem w stanie zbudować doskonały centrownik używając trzech gwoździ i dwóch kawałków drewnianej listewki.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
środkownik
coś mi się wydaje kolego Draco ,że faktycznie wszyscy którzy inwestują w nowoczesne i dokładne narzędzia ,wywalili pięniądze w błoto(a wystarczyło kupić 3 gwozdzie i dwie listewki to na pewno jest tansze rozwiązanie i o niebo lepsze jak twierdzi kolega LEOO)pozdrawiam wszystkich inwestujących w drogie narzędzia 

tuptus
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Kurcze !!! Panowie ,, troche luzu
Chodzilo mi o sposob poslugiwania sie centrownikiem , Otwieram temat po dwoch dniach i oczom nie wierze
ponad 30 postow . STRASZNIE SKOMPLIKOWANY MUSI BYC TEN CENTROWNIK!!!!
Tylko ze polowa postow nie na temat.
I to wlasnie w ten sposob zamiast rzeczowej dyskusji z forum robi sie jeden wielki SMIETNIK bo ten kto otworzy ten temat szybko sie znudzi czytajac o problemach zyciowch w pracy . Zamiast dowiedziec sie JAK UZYWAC CENTROWNIKA!!!!
Trzeba bylo otworzyc nowy temat i tam klepac o szanowaniu stanowiska pracy i jego wyposazeniu.
3/4 tego to forum to powtarzajace sie tematy. A dlaczego??????
Bo jak ktos zadaje konkretne pytanie to musi najpierw przeczytac DUZO ,DUZO , I JESZCZE RAZ DUZO INFORMACJI NIE NA TEMAT!!!
Wiec reasumujac
Jesli pojawi sie post - mam trzy slinik krokowe trzy prowadnice i pol drukarko kalkulatora to czy uda mi sie zbudowac frezarke do stali do frezow fi200 i za pomoca tej frezarki zbuduje prom ktorym polece na ksiezyc. to lepiej koledze odpisac bo sie biedak zameczy i lzawienia oczu dostanie pszegladajac tematyw poszukiwaniu odpowiedzi na swoje przeciez proste pytanie

Chodzilo mi o sposob poslugiwania sie centrownikiem , Otwieram temat po dwoch dniach i oczom nie wierze

Tylko ze polowa postow nie na temat.
I to wlasnie w ten sposob zamiast rzeczowej dyskusji z forum robi sie jeden wielki SMIETNIK bo ten kto otworzy ten temat szybko sie znudzi czytajac o problemach zyciowch w pracy . Zamiast dowiedziec sie JAK UZYWAC CENTROWNIKA!!!!

Trzeba bylo otworzyc nowy temat i tam klepac o szanowaniu stanowiska pracy i jego wyposazeniu.
3/4 tego to forum to powtarzajace sie tematy. A dlaczego??????
Bo jak ktos zadaje konkretne pytanie to musi najpierw przeczytac DUZO ,DUZO , I JESZCZE RAZ DUZO INFORMACJI NIE NA TEMAT!!!
Wiec reasumujac
Jesli pojawi sie post - mam trzy slinik krokowe trzy prowadnice i pol drukarko kalkulatora to czy uda mi sie zbudowac frezarke do stali do frezow fi200 i za pomoca tej frezarki zbuduje prom ktorym polece na ksiezyc. to lepiej koledze odpisac bo sie biedak zameczy i lzawienia oczu dostanie pszegladajac tematyw poszukiwaniu odpowiedzi na swoje przeciez proste pytanie

Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Centrum znajduje się dokładnie w środku zarysowanego kółeczka. Akurat dla mnie lepiej jest celować punktakiem w środek takiego obiektu niż w centrum sieci pająka. Oczywiście to kwestia gustu, zawsze można wbić gwoździa w inne miejsce. Kolega młody człowiek, więc pewnie nie pamięta programów Adama Słodowego w Teleranku. W jednym z nich budował prosty silnik parowy, taka wirująca puszka, w której otwory trasował za pomocą zwykłego cyrkla i właśnie jego rozwartość ustawił większą niż promień.Draco pisze:Leoo, ale jakoś na tej puszce nie widzę wyznaczonego środka...
Centrownik patykowy robi to samo i obsługuję go jedną ręką, drugą obracam obiekt.
Koledzy na początku pisali, że używając centrownika fabrycznego wystarczy, żeby przecięły się dwie linie - nic podobnego. Nie wszystkie obiekty są idealnie okrągłe i nie wiemy jaką grubością rysika trzeba się posługiwać. Centrum wyznaczone dwoma liniami rysikiem będzie gdzie indziej jeśli wykreślimy je ołówkiem. Z tej przyczyny linii należy wykreślić dużo, przynajmniej 6 i w tym momencie centrownik za 0,5pln pozwoli zrobić to szybciej a podobno czas to pieniądz.
Jeśli patyki są mało wiarygodne, zawsze można je zastąpić kawałkiem blachy i kątownika.