jak rozgrzać drut do cięcia styropianu

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
MCkawa
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 35
Rejestracja: 09 wrz 2004, 23:11
Lokalizacja: www

jak rozgrzać drut do cięcia styropianu

#1

Post napisał: MCkawa » 11 sie 2006, 13:54

Może ktoś od podstaw podać teorie jak to się robi. Jaki to ma być drut, jak gruby, z czego ? Jakie napięcie, jaki prąd, ma to być prąd szybko zmieniający się ? Istnieje jakiś wzór za pomocą którego można obliczyć tem. drutu mając prąd, napięcie, przekrój i materiał drutu ?

Pozdrawiam



Tagi:


pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 379
Rejestracja: 13 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: ...

#2

Post napisał: pop9 » 18 sie 2006, 14:18

Na ciecie drut oporowy, a do zasialnia nalepiej wziąć prostownik samochodowy
a co do wzorów to elektrotechniki coś by sie pewnie znalzało tylko poco ci ta teoria??


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#3

Post napisał: diodas1 » 18 sie 2006, 23:37

Szkoda własnej energii i czasu na zbytnie teoretyzowanie. Drut do cięcia styropianu najprościej pozyskać prostując spiralę grzejną z kuchenki elektrycznej, żelazka starego typu itp. Należy użyć spirali nowej, jeszcze nie używanej bo przegrzana bywa krucha. Spirale tego typu są wytwarzane zwykle na napięcie sieciowe (230V) Po rozciągnięciu uzyskasz kilka metrów drutu oporowego. Napięcie przy którym będziesz ciął styropian można z grubsza obliczyć jeżeli wiesz jakiej długości będzie Twoja struna tnąca ze zwykłej proporcji: napięcie to będzie tyle razy mniejsze od 230V ile razy krótsza jest ta struna od całej spirali (oczywiście po wyprostowaniu jej) Prąd zasilania tego drutu oblicza się dzieląc moc znamionową spirali przez 230V Teraz wiedząc już jakiego napięcia i prądu będzie wymagał drut do rozgrzania dobierasz transformator sieciowy którego wtórne uzwojenie nieco przewyższa te parametry. Transformator ten najlepiej zasilić przez autotrafo służące do precyzyjnej regulacji grzania którą przeprowadzisz obserwując efekty cięcia. Duży prąd wymaga szybszego poruszania drutu tnącego bo inaczej powstanie szeroka szczelina cięcia.Skraca też żywotność struny. Zbyt mały prąd spowalnia cięcie a nawet może doprowadzić do zerwania struny. Tak czy inaczej trzeba trochę poeksperymentować.


m0rd3k
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 11 lip 2006, 18:13
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: m0rd3k » 27 sie 2006, 02:11

Proponuję użyć drutu z dobrej jakości stali, podrzewanego grzałką ze stacji lutowniczych, bądź lutownic oporowych. Koszt podobny jak przy wykorzystaniu prostownika, czy trafa a możliwość kontrolowania temperatury większa.


rysiu077
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2008, 22:10
Lokalizacja: wrocław

#5

Post napisał: rysiu077 » 19 cze 2008, 19:49

z tego co wyczytałem to masz wiedze na temat jak zrobic maszynke do styropianu...bo takowa mi ptrzebna ....mozesz mi pomuc jakos..??z


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#6

Post napisał: Leoo » 19 cze 2008, 21:08

m0rd3k pisze:Proponuję użyć drutu z dobrej jakości stali, podrzewanego grzałką ze stacji lutowniczych, bądź lutownic oporowych. Koszt podobny jak przy wykorzystaniu prostownika, czy trafa a możliwość kontrolowania temperatury większa.
Może Kolega przybiżyć to rozwiązanie? O chromonikielinie i kanthalu słyszałem ale o cięciu stalą - jeszcze nie.


rysiu077
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2008, 22:10
Lokalizacja: wrocław

#7

Post napisał: rysiu077 » 25 cze 2008, 15:59

witam...
powie mi ktos co mam dokładnie podłączyc do drutu oporowego...o dł.110 cm...i zeby sie dobrze nagrzał no i jak to ma byc podłoczone...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#8

Post napisał: bartuss1 » 25 cze 2008, 16:10

kup se kanthal 0,3mm i podłącz do ładowarki 19V ( od wiertarki akumulatorowej) i tnij


DarioDG
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2009, 22:22
Lokalizacja: italia

#9

Post napisał: DarioDG » 12 maja 2009, 23:40

Witam * mam problem z transformatorem do wycinaki do styropianu, nie bardzo wiem jaki jest najlepszy bo ten co kupilem dzialal okolo 2 godzin i sie spalil.


leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#10

Post napisał: leniwiec69 » 16 mar 2010, 15:12

a czy rolę struny tnącej może spełniać drut miedziany, tak jak to jest np. w lutownicy? też chcę zrobić urządzenie do cięcia styropianu o długości struny ok. 110cm, ale myślałem że właśnie drut miedziany będzie dobry do tego i nie jest konieczna spirala oporowa.
ps. a jakie powinny być parametry zasilania takiej machiny? chodzi mi o to co tam na tabliczce znamionowej powinno być napisane i skąd ewentualnie wziąć taki transfomator (z czego wymontować) myślałem też żeby w ostateczności użyć własnie tego z lutownicy, ale lutownica czasem się jednak przydaje ;) no tak... a z czego można być wziąć potencjometr?
jeśli ktoś robił już takie cudo i ma pewne doświadczenia natury praktycznej którymi mógłby się podzielić to wielkie dzięki :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”