jak rozgrzać drut do cięcia styropianu

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6964
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#11

Post napisał: pukury » 16 mar 2010, 15:34

robię obecnie sterowanie do styroplotera ( do skrzydeł ) i mam zamiar zastosować sterownie pwm .
układ dość prosty - a odpadają problemy .
trafo 24V ( albo 27V , 30V ) do tego prostownik i elektronika .
a co do drutu - kup kantal z metra - lub w ostateczności spiralę .
miedziany będzie się rwał - ale jak kto chce .
pozdrawiam .


Mane Tekel Fares

Tagi:

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 507
Rejestracja: 17 sty 2009, 00:46
Lokalizacja: Mielec

#12

Post napisał: podrzeźbi » 16 mar 2010, 18:20

Jeżeli chodzi o drut oporowy typowy to podczas pracy powinien być rozgrzany do wysokiej czerwoności. Pomarańczowy dorywczo a jak staje się żółty to jest to zbyt dużo, szybko padnie i staje się lelawy. Właśnie tu jest lepszy od Cu bo ma wyższą temp. topnienia i lelawości. Profil a nie naciągnięty drut z miedzi to może.


leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#13

Post napisał: leniwiec69 » 19 mar 2010, 10:43

wczoraj wymontowałem zasilacz, chyba 9v z radia starego z cd philipsa, no i podłączīłem pod niego drut miedziany 1metrowy i .. nic sie nie działo. wypiąłem wiec drut i złączyłem ze sobą po jednym 'włosku' z kabelków wychodzących z zasilacza. Zaczęło grzać i styropian topić, tyle że po chwili zasilacz stał się bardzo gorący. Boję się że jak przyjdzie co do czego, to on się po prostu spali. Czy taki zasilacz nadaje się do tego celu? Czy jakbym drut dał oporowy (np. ze spirali od żelazka) to sprawa wyglądałaby inaczej?

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2555
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#14

Post napisał: zacharius » 19 mar 2010, 10:51

leniwiec69 pisze: Czy jakbym drut dał oporowy (np. ze spirali od żelazka) to sprawa wyglądałaby inaczej?
na pewno, zależy od długości drutu ale 99% potrzebowałbyś innego zasilacza :grin:
gorący się robi bo nie wytrzymuje prądowo.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#15

Post napisał: blue_17 » 23 mar 2010, 13:29

Zapewne w tym temacie odnajdziesz odpowiedzi na większość pytań

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 746ba7c3cb
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#16

Post napisał: leniwiec69 » 24 mar 2010, 22:00

hmmm, rusztowanie gotowe :D problem niestety powstał z ożywieniem machiny. mam zasilacz 9V - za mały. 12V - za mały. Podłączyłem pod 220.... za dużo :shock: pod lutownicę.. ponownie za mało..
i cóżesz począć :roll: mam drut ten http://www.allegro.pl/item961114131_dru ... mocja.html a całość musi mieć niestety 120 cm bo duży blok styropianu czeka na pocięcie.. mogę jeszcze dysponować zasilaczem komputerowym i może on by toto wszystko był w stanie pociągnąc? co myślicie? w jaki sposób go podłączyć jak coś?

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#17

Post napisał: blue_17 » 25 mar 2010, 00:00

Powiedz jakie napięcia i prądy daje twój zasilacz i jaka jest oporność twojego drutu w wycinarce to będzie wszystko wiadomo :)
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6964
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#18

Post napisał: pukury » 25 mar 2010, 01:08

witam.
drut z linku ma około 19 Ω / 1 m .
tak więc to już wiadomo .
przy 19V popłynie około 1A - przy 36 - 2A .
na forum była tabelka ( nie pamiętam gdzie ) i do drutu 0.3 " pokazywało 35V .
oczywiście dojdzie oporność styków , przewodów - ale wiadomo gdzie szukać .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#19

Post napisał: leniwiec69 » 25 mar 2010, 23:54

ehh, zdobyłem Zasilacz Komputerowy Bardzostary :cool: jest na nim napisane że na wyjściu ma 5v 25A i 12v 10A oraz -5v i 0,5A i -12 i 0,5A (sory za słabą jakość zdjęcia, ale teleon tylko pod ręką) cokolwiek to znaczy... :???:
czy jeśli w niektórych kabelkach płyną rzeczone wartości, to gdyby tak pozdejmować z nich wtyczki (4 w sumie) i połączyć ze sobą kabelki czerwone i czarne (lub żółte ) to było by w rezultacie 34v na wyjściu? (2x5v+2x12v) jeśli źle kombinuję to bardzo proszę moją indolencję wybaczyć i mnie skierować na właściwą drogę..
maszynę muszę zrobić do poniedziałku :neutral:
Załączniki
25032010.jpg
25032010.jpg (57.59 KiB) Przejrzano 5677 razy


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#20

Post napisał: Leoo » 26 mar 2010, 07:56

Taki zasilacz ma wspólny minus, w związku z czym nie można połączyć napięć wyjściowych szeregowo.
Poza tym musi być możliwość regulacji temperatury drutu, tak więc zastosowanie zasilacza stałoprądowego mija się z celem, gdyż może się okazać, że drut rozgrzewa się za słabo i nie tnie lub za mocno i urywa się.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”