jak rozgrzać drut do cięcia styropianu

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#21

Post napisał: leniwiec69 » 26 mar 2010, 09:13

eh, no źle :sad: a gdyby tak podłączyć szeregowo ten zasilacz komputerowy, drugi jeszcze (12v 2A, prąd stały) i 9v od starego philipsa radia z cd (tu chyba zmienny jest) to by dało jakieś 33v... jeśli to możliwe
co do regulacji napięcia to planowałem wmontować na wyjściu z zasilacza potencjometr od głośności od tego philipsa :???:



Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2555
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#22

Post napisał: zacharius » 26 mar 2010, 10:55

leniwiec69 pisze:a gdyby tak podłączyć szeregowo ten zasilacz komputerowy, drugi jeszcze (12v 2A, prąd stały) i 9v od starego philipsa radia z cd (tu chyba zmienny jest) to by dało jakieś 33v...
podłączyć i uciekać czym szybciej, bo masz opcje to puścić z dymem

nie rób kolego takich strasznych rzeczy
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#23

Post napisał: leniwiec69 » 26 mar 2010, 11:29

no ok, a wie ktoś może skąd odpowiedni zasilacz możnaby wziąć? chodzi mi o to czy jest on może w jakimś starym radiu, lodówce, miforali, łodzi podwodnej czy innym urządzeniu elektrycznym, a może ten komputerowy dałoby się jakoś przerobić czy jak...
dzięki tak wogle za wszystkie wpisy i odpowiedzi i porady :wink:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6961
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#24

Post napisał: pukury » 26 mar 2010, 12:43

witam .
Kol. - piszesz od 16 03 o grzaniu drutu .
gdybyś od tego czasdu zbierał puszki po piwie ( nie mówię że swoje )to już byś miał kasę żeby kupić trafo bezpieczeństwa na allegro - odwinąć wtórne ( nie ma tego wiele ) .
następnie nawinąć - po drodze robiąc odczepy .
nawet przełącznika byś nie musiał stosować - tylko zaciski ( czyt. - śrubki ) na obudowie .
robisz jakieś akrobacje i w końcu albo cię prąd porazi - albo puścisz coś z dymem .
daj sobie spokój .
poszukaj po znajomych - może ma ktoś starego UPS - tak też jest trafo do przerobienia .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#25

Post napisał: leniwiec69 » 29 mar 2010, 01:16

Kolego, piszę o tym od tak dawna, ponieważ zależy mi żeby się pewnych rzeczy dowiedzieć - od tego chyba jest to forum. To żadna sztuka kupić sobie coś na allegro a później to podłączyć. Sztuką jest wygrzebać coś ze śmietnika, co przez wszystkich innych zostało uznane za śmieć (i nie mam tu wcale na myśli puszek po piwie), naprawić to i przystosować do swoich potrzeb a później wykorzystywać z powodzeniem przez lata - słowem - zrobić coś z niczego i to mnie właśnie przede wszystkim interesuje -nie dlatego że nie mam kasy na coś ze sklepu, tylko że lubię to po prostu robić :wink:
dzięki wszystkim za pomoc, maszyna gotowa :cool:
Załączniki
29032010.jpg
29032010.jpg (45.48 KiB) Przejrzano 3382 razy
29032010(001).jpg
29032010(001).jpg (41.29 KiB) Przejrzano 3327 razy
29032010(002).jpg
29032010(002).jpg (66.05 KiB) Przejrzano 3352 razy


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6961
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#26

Post napisał: pukury » 29 mar 2010, 12:15

witam.
jeżeli Cię uraziłem to - przepraszam .
miałeś dość dziwne pomysły ( łączenie zasilaczy z kompa ) że trochę się obawiałem o Twoje zdrowie .
skoro udało się wygrzebać na śmietniku odpowiednie podzespoły i urządzenie działa ( zgodnie z założeniami ) to świetnie .
Ze na śmietniku można znaleźć wiele sprawnych elementów to doskonale wiem :lol:
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


leniwiec69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2009, 10:30
Lokalizacja: śląskie

#27

Post napisał: leniwiec69 » 29 mar 2010, 19:48

no nie ma za co. Pomysły dość dziwne, bo i wiedza leniwca wiele do życzenia pozostawia :???: a konstruktywna krytyka zawsze jest wskazana ;) dzięki jeszcze raz za wsparcie i też dla Cię pozdro :smile:
ps. niestety musiałem zrezygnować z długiego drutu na rzecz 0,5 metra, ale okazało się że i to dobre :wink:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2555
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#28

Post napisał: zacharius » 29 mar 2010, 19:58

ważne żeby spełniło założenia a z czego zrobione nieistotne :wink:
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”