Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
orizontas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 21 lis 2020, 13:16

Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#1

Post napisał: orizontas » 21 lis 2020, 13:32

Dzień dobry, czy wiecie jak za pomocą g-code odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?
Znam komendę T[numer narzędzia] M6, ale nie wiem jak ją zmodyfikować tak żeby odłożyć narzędzie bez brania następnego frezu bądź wiertła.
Ustaliłem że mogę zrobić coś takiego T[numer następnego pustego slotu w magazynie] M6, i wtedy faktycznie narzędzie zostaje odłożone jednak nie do slotu z którego zostało wzięte tylko do następnego pustego slotu.
Macie na to jakiś pomysł?




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2279
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#2

Post napisał: Steryd » 21 lis 2020, 16:17

Co to za maszyna? Co za sterowanie? Co za magazyn? Jeśli narzędzie się ładuje przez wrezeciono to tak to właśnie wygląda i musisz z tym żyć.
Można?
Morzna!!!


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 711
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#3

Post napisał: gozdd » 22 lis 2020, 01:52

Dużo maszyn T0 M6 interpretuje jako zwrot narzędzia do magazynu.


Cris992
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 21
Rejestracja: 25 lut 2019, 21:54

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#4

Post napisał: Cris992 » 25 lis 2020, 21:48

Wszystko zależy od rodzaju maszyny.
Kiedyś pracowałem na frezarce z rewolwerem i tam rzeczywiście numer narzędzia był przypisany do konkretnego gniazda. Teraz jestem na nowym Mazaku i maszyna, ponieważ ma tzw shifter najpierw pobiera nowe narzędzie, a następnie odkłada w jego miejsce poprzednie nadpisując jego lokację. Jeśli jednak wpiszesz T0 M06 to odłoży narzędzie do tego samego gniazda jeśli wcześniej go nie zmieniałeś.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6968
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#5

Post napisał: WZÓR » 29 lis 2020, 10:41

orizontas pisze:
21 lis 2020, 13:32
Dzień dobry, czy wiecie jak za pomocą g-code odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?
Znam komendę T[numer narzędzia] M6, ale nie wiem jak ją zmodyfikować tak żeby odłożyć narzędzie bez brania następnego frezu bądź wiertła.
Ustaliłem że mogę zrobić coś takiego T[numer następnego pustego slotu w magazynie] M6, i wtedy faktycznie narzędzie zostaje odłożone jednak nie do slotu z którego zostało wzięte tylko do następnego pustego slotu.
Macie na to jakiś pomysł?
Pierwsze słyszę , że tak można zrobić..... , no i po co?

Pracuję na obrabiarkach Haas , gdzie można spotkać dwa rodzaje magazynów , tzw. parasol i bębnowy.
W pierwszym narzędzie wraca do tego samego gniazda w momencie wywołania innego , w drugim zaś narzędzia są mieszane , i po wymianie wraca do innego kubka niż wyszło.
W tym wypadku można je ponownie wywołać kodem P*** lub T*** , a kodem M6 wykonać jego wymianę we wrzecionie.
gozdd pisze:
22 lis 2020, 01:52
Dużo maszyn T0 M6 interpretuje jako zwrot narzędzia do magazynu.
Jak fizycznie znajduje się we wrzecionie , to jaka to wymiana?


Mariusz.


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 711
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#6

Post napisał: gozdd » 29 lis 2020, 14:04

WZÓR pisze:Jak fizycznie znajduje się we wrzecionie , to jaka to wymiana?

Taka, że odkładasz narzędzie do magazynu. Nie wiem, chcesz podważać to, co producenci implementują w przemysłowych maszynach?
To, że w Haasie się nie da, nie oznacza, że tak samo jest we wszystkich innych.
WZÓR pisze:Pierwsze słyszę , że tak można zrobić..... , no i po co?

Żeby np. wejść do przestrzeni roboczej (bo czasami trzeba) bez ryzyka wbicia sobie w głowę 15cm wiertła? Albo żeby wyczyścić stożek i nie musieć przy tym dźwigać kilku kilogramowej głowicy fi200, która akurat jest we wrzecionie?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6968
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#7

Post napisał: WZÓR » 29 lis 2020, 14:08

gozdd pisze:
29 lis 2020, 14:04
WZÓR pisze:Jak fizycznie znajduje się we wrzecionie , to jaka to wymiana?

.....
To, że w Haasie się nie da, nie oznacza, że tak samo jest we wszystkich innych.
Wrzuć jakiś konkret ( na jakich maszynach jest to stosowane), bo nie lubię paplania.

Mariusz.


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 711
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#8

Post napisał: gozdd » 29 lis 2020, 14:22

Większość maszyn na Fanuc'u ogarnia taką komendę (a przynajmniej tych z którymi miałem doczynienia), np. Dugard. Jak tylko będę przy takiej maszynie to nagram Ci film.


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 131
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#9

Post napisał: kuba1im » 29 lis 2020, 14:25

Na wszystkich DMG zarówno z HH iTNC530 jak i MillPlus, na HH iTNC420 i starszych też. Na TOSie z HH 530 na Solaruce. W sumie na większości maszyn na jakich pracowałem T0M6 odkładało narzędzie do magazynu bez pobierania nowego.


kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 126
Rejestracja: 14 sie 2012, 22:31
Lokalizacja: gdańsk

Re: Jak odłożyć narzędzie z wrzeciona z powrotem do magazynu?

#10

Post napisał: kamiennik » 29 lis 2020, 14:45

u mnie na kilku maszynach Fanuc, Osai, Allen-Bradley często używamy:
M6T0- oddanie narzędzia do magazynu
M6T i numer narzędzia które chce się pobrać z magazynu
czasami M26T0 poinformowanie maszyny że brak narzędzia we wrzecionie (po ręcznym wyładowaniu)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”