Idealne wiercenie otworów
Re: Idealne wiercenie otworów
Ja drukuję sobie laserówką szablon z otworami na folii samoprzylepnej, z wyznaczonymi punktami wiercenia i obrysem otworow. Szczególnie gdy wiercę w tworzywach fajnie się to sprawdza, wtedy lutownicą wypalam na środku punkt i jest idealnie... ale i do blachy się przydaje; jako że wiercę wpierw mały otwór (ok.1,8mm) i stopniowo go poszerzam wiertłem stożkowym, to widzę na bieżąco kontur i mogę dostrzec czy jego krawędź mi nie schodzi. Jest wtedy możliwość poprawienia go np. okrągłym pilniczkiem, po korekcie wiercę dalej równo.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Pytanie tylko, czy rzeczywiście otwór jest przesunięty, czy to błąd pomiaru...
Autor miał podesłać zdjęcia, ...ani widu ani słychu. Bez zdjęć będzie trudniej, ale akurat dopijam herbatę, to wywróżę z fusów, tak jak to się robi podczas teleporady.
Sprawdzasz-mierzysz nastawioną suwmiarkę do trasowania, czy sprawdzasz-mierzysz wymiar trasy-linii na profilu?kalibovers pisze: ↑04 lut 2024, 21:00Suwmiarka do trasowania jest nowa i po ustawieniu wymiaru sprawdzam jeszcze elektroniczną i się zgadza właśnie. Później wierce i 0.25 ucieka. Zawsze
Inną przyczyną może być np. oświetlenie na stanowisku wiertarskim. Gdy światło świeci od boku, trudniej jest wizualnie wycelować do trasy...
Przyczyn może być wiele.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Dodane 4 minuty 8 sekundy:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Lepiej by Ci było zmierzyć tą suwmiarką traserską. Tak to mierzysz płaską szczęką wklęsły łuk. To jest odległość nieokreślonej Cięciwy od krawędzi.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Opuść rysik w tej suwmiarce na minimum bo tak to możesz spory błąd generować przykładając nieprostopadle, nie wspomnę iż ten grot jest elastyczny. Wsuń w otwór kołek ustalający lub od biedy wiertło i wtedy mierz od krawędzi do jego krawędzi dodając połowę średnicy kołka lub wiertła.
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Dlaczego się tak męczysz ?
Nie prościej zrobić prosty przyrząd wiertarski z tulejką hartowaną pod wiertło ?
Wstawiasz opór ruchomy ( którym precyzyjnie ustawisz rozstaw) i po problemie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Jak tam z tematem? Doszedłeś już gdzie ucieka te 0,25?
Sprawdziłeś-zmierzyłeś wymiar trasy-linii na profilu, czy suwmiarka do trasowania dobrze trasuje? Czy może luz na rolce robi robotę?
Sprawdziłeś-zmierzyłeś wymiar trasy-linii na profilu, czy suwmiarka do trasowania dobrze trasuje? Czy może luz na rolce robi robotę?
-
Tak zamiast od 3.5 to od wiertła 2. Poprawiłem trasowanie i wychodzi co do 0.1 więc tyle ile chciałem