HH tnc530

Faza 12x45x-100

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
paweł130679
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 lis 2010, 21:35
Lokalizacja: skoczów

HH tnc530

#1

Post napisał: paweł130679 » 15 lut 2020, 11:14

Witam wszystkich
Potrzebuje pomocy na pisanie programu w HH 530 . Dokładnie chodzi o fazki 12 x 45 w "Zet"-100 , próbowałem z chf ale nie daje rady.
Pozycje do obróbki to x0y0 i x2200y0, frez ⌀ 40mm.
Z góry dziękuję za pomoc.




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1856
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: HH tnc530

#2

Post napisał: Steryd » 15 lut 2020, 14:32

Weź to narysuj, bo nie wiadomo o co Ci się rozchodzi
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 125
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: HH tnc530

#3

Post napisał: JacekBelof » 15 lut 2020, 15:15

Strasznie haotycznie napisane, ale z tego co rozumiem, to chcesz uzyskać fazę w płaszczyźnie pionowej... pewnie, gdyby była od Z0 to zastosowałbyś fazownik... cóż muszę cię rozczarować, CHF działa tylko w płaszczyźnie obróbki... jeżeli masz maszynę trzyosiową, to pozostaje ci długi fazownik, wierszowane, lub przemocowanie i wykonanie tego w kolejnej operacji... przy czterech/pięciu osiach robisz z pochylenia.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
paweł130679
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 lis 2010, 21:35
Lokalizacja: skoczów

Re: HH tnc530

#4

Post napisał: paweł130679 » 15 lut 2020, 17:00

Dodane 5 minuty 21 sekundy:
158178251305834371010.jpg
Dodane 1 godzina 36 minuty 35 sekundy:
:? :? Faza jest w płaszczyźnie x i y, przepraszam jak coś źle opisuje ,ja tak to rozumuje .Jestem na początku drogi z CNC.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 125
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: HH tnc530

#5

Post napisał: JacekBelof » 15 lut 2020, 18:39

Chyba wreszcie wiem o co chodzi, przynajmniej tak mi się wydaje... chciałeś zrobić fazę przy pomocy samego CHF... spróbuj może tak:
L X -22 Y-12.001 R0 FMAX
L Z-nn R0 FMAX
APPLN X0 Y-12 RL LEN 2 Fnn
L Y0
CHF 12
L X12.001
DEPLN LEN2
L Znn R0 FMAX

nn - dowolna liczba
APP i DEP nie są niezbędne, ważne, żeby w trakcie obróbki była zdefiniowana korekcja RL, lub RR, w zależności od potrzeby.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
paweł130679
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 lis 2010, 21:35
Lokalizacja: skoczów

Re: HH tnc530

#6

Post napisał: paweł130679 » 15 lut 2020, 19:55

IMG_20200215_194931.jpg
Hh
Zrobiłem tak i chyba dalej źle przynajmniej w symulatorze dziwnie pokazuje,to co podesłałes "Jacek" jest do mnie nie zrozumiałe.W praktyce to jest przecież bardzo prosta sprawa , :oops:


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1856
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: HH tnc530

#7

Post napisał: Steryd » 15 lut 2020, 21:43

Jeśli chcesz zrobić to w kilku poziomach, to musisz albo zmieniać kolekcję, albo objeżdżać na około.
Jak trzymasz narzędzie po tej samej stronie konturu cały czas, to przy nawrotach musi przeskoczyć linię naokoło. To takie trochę podstawy.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
paweł130679
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 08 lis 2010, 21:35
Lokalizacja: skoczów

Re: HH tnc530

#8

Post napisał: paweł130679 » 15 lut 2020, 22:06

Na około odpada bo płyta ma 2200 x 1500 a frezarka tego nie ogarnia,jedynie zmieniać korekcje to rozumiem ale dużo pisania ?

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 125
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: HH tnc530

#9

Post napisał: JacekBelof » 15 lut 2020, 22:30

W jedną stronę RL, a z powrotem RR, ewentualnie wyjeżdżać w Z na bezpieczną:
Q1=0
LBL1
Q1=Q1-1
L Xnn Ynn R0 FMAX
LZQ1 R0 FMAX
L...
CHF...
L...
L Znn
CALL LBL 1 REPnn
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”