hass vf2

nowicjusz

Dyskusje na temat maszyn HAAS

wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 141
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: hass vf2

#21

Post napisał: wiktoriano » 14 lip 2018, 09:02

No z tą szczelnością to już przesadzili :D nie spotkałem się, żeby ktoś zamiast ściągaczy gumowych dał fizelinę:D
Za Haasem przemawia tylko cena i podobno serwis bo w innych serwisach jest o wiele gorzej.




markuz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 83
Rejestracja: 14 sty 2007, 10:28
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

Re: hass vf2

#22

Post napisał: markuz » 14 lip 2018, 09:43

HAAS to taki maluch w czasach PRL , upragnione cztery kółka . Kupywało się to i łykało jako tako kilometry , siedziało się upapranym w smarach bo zawsze coś padło . Ale był za***isty bo jechał .
Kupuje się obrabiarkę robi to jako tako nerwów przy tym nie raz sporo , ale robi .

Dodane 33 minuty 12 sekundy:
A tu coś o szczelności maszyny na świeżo


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 182
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

Re: hass vf2

#23

Post napisał: grzeszko » 14 lip 2018, 13:50

podeślij zdjecie tej maszyny bo mamy vf 3 i mini milla i pasuje mi jeszcze coś pośredniego z 4 osią do małych detali.
dopiero się uczę


Autor tematu
ospa1000
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 24 wrz 2015, 15:45
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław
Kontakt:

Re: hass vf2

#24

Post napisał: ospa1000 » 17 lip 2018, 09:40

ospa1000 pisze:
10 lip 2018, 10:31
2) tabela narzędzi ( offset ) mam 200 pozycji w tym pierwsze 20 to magazyn, magazyn nie ma pustego miejsca na wymianę narzędzia. Jak dodać więcej narzędzi do tej tabeli ? Pomierzone wcześniej narzędzia chce trzymać w szafie i w razie potrzeby ładować je z ręki do maszyny.
troche ludzi się zebrało więc może ktoś ma jakies sposoby na tą tabele narzędzi, ( prócz g43 )
??


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 333
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: hass vf2

#25

Post napisał: FTW » 17 lip 2018, 11:17

markuz pisze:
14 lip 2018, 09:43
HAAS to taki maluch w czasach PRL , upragnione cztery kółka . Kupywało się to i łykało jako tako kilometry , siedziało się upapranym w smarach bo zawsze coś padło . Ale był za***isty bo jechał .
Kupuje się obrabiarkę robi to jako tako nerwów przy tym nie raz sporo , ale robi .
Jeszcze lepsze są maszyny z AFM Defum. W byłej filmie kupili Harnasia, to tam okienko na kabel było jeszcze kilka razy większe niż tutaj. I jeszcze krawędź była zabezpieczona taką uszczelką typu U uciętą z metra. Może by to tak nie kłuło w oczy, jakby nie było zaraz na widoku, ale niestety było. A druga rzecz. Firma sobie zażyczyła chłodzenie przez wrzeciono 8 bar. A maszyna bez dachu :mrgreen: Osobiście tego nie widziałem, ale podobno zaraz po odpalaniu już u nas w firmie to się zdawało, że pójdą po parasole :mrgreen:


markuz
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 83
Rejestracja: 14 sty 2007, 10:28
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

Re: hass vf2

#26

Post napisał: markuz » 18 lip 2018, 10:21

z tym magazynem narzędzi to trochę du** dali , Jak to wygląda na fanucu . Zakładamy że mamy magazyn na 24 narzędzia , ale jak wywołamy narzędzie 124 to jak najbardziej nam wyrzuci jakiś wolny kubek . A za tym jak mamy narzędzia przemierzamy i zakładamy że głowiczka fi 25 to jest T2 a frez fi 10 to T3 i tak dalej i tak jak posługujemy się 200 narzędziami mamy je przemierzone i wystarczy wrzucić je do magazynu . rzecz jasna na raz nie wrzucimy więcej jak 24 . Ale nie ma problemu pisać programu na więcej i ręcznie dorzucać .
W hasie tak nie ma , ale stworzyli coś takiego jak grupę narzędziową i tam można je opisać . NIe jestem pewny ale zdaje się można zapisać ją do programu . Wywołujemy jakiś tam program i do tego wgrywamy grupę narzędziową i gotowa do działania . ale nie jestem pewny , musiałbym przetestować u siebie . Co ważne jest to możliwe tylko z magazynem bębnowym , na parasolku tego nie zrobimy .
W tej VF8 jak włączę chłodzenie przez wrzeciono to jak pisałem za chwilę mam mgłę w pomieszczeniu . Jak kiedyś się śmiali z poloneza że sprawdzenie szczelności polegało na wpuszczeniu kota do środka i czekaniu cze uda mu się wydostać , z pewnością z haasa udało by mu się wydostać bez problemu . A dawanie chłodzenie przez wrzeciono bez obudowy do hardkorowo jest :) Co za zj** w ogóle taką opcje zaproponował .


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 141
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: hass vf2

#27

Post napisał: wiktoriano » 18 lip 2018, 12:27

ospa1000 pisze:2) tabela narzędzi ( offset ) mam 200 pozycji w tym pierwsze 20 to magazyn, magazyn nie ma pustego miejsca na wymiane narzędzia. Jak dodać więcej narzędzi do tej tabeli ? Pomierzone wcześniej narzedzia chce trzymać w szafie i wrazie potrzeby ładować je z ręki do maszyny
ryby007 pisze:Co do drugiego to sam jestem ciekaw jak zrobić by wywołać narzędzie nr 100 jedynie odwoływać się do korekcji długości i średnicy wiem np. q T1 G43 H100

yyy... nie rozumiem.. No wpisujemy Numer narzędzia i numer przesunięcia/korektora np. T5150


Autor tematu
ospa1000
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 24 wrz 2015, 15:45
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław
Kontakt:

Re: hass vf2

#28

Post napisał: ospa1000 » 20 lip 2018, 11:38

esprit generuje mi kod który wrzucam na maszynę, czy już na espricie mogę zrobić taka korekcje ? czy muszę później z palca dopisywać na maszynie? t5150 ? pisane razem ?? szukam jakiś ułatwień bo przy produkcji jednostkowej to więcej klikania niz roboty.


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 141
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: hass vf2

#29

Post napisał: wiktoriano » 20 lip 2018, 11:55

W Espricie dajesz edytuj narzędzie i "numer korektora H"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”