HAAS..... Pomocy ......
Pomiar
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Re: zero w hass st 20
Nie działa - był serwisant ale w innej sprawie i stwierdził, że do wymiany na nową.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
Byłem wczoraj w firmie. Dla G54 w offset mam w osi Z -88.000 jak dobrze pamiętam.
Przed awarią sondy narzędzia w głowicy znajdowały się pomierzone i w offsecie X i Z tego narzędzia znajdowały się wartości po wcześniejszym pomiarze.
Jest teraz dość "duży" problem, gdyż wartość X i Z w offset narzędziowym są wprowadzone ręcznie z "kosmosu". Jakiś pomysł? Jak to "ugryźć"? Czyli jest taki przypadek.Pomiar w osi Z wyglądał mniej więcej tak (o ile dobrze pamiętam).
Przed awarią sondy narzędzia w głowicy znajdowały się pomierzone i w offsecie X i Z tego narzędzia znajdowały się wartości po wcześniejszym pomiarze.
Takim narzędziem robiłem podjazd na czoło materiału aby ustawić sobie nową bazę G54 podświetlając jej offset w osi Z i klikałem Z FACE MESURE ustalając nową bazę.
Po kliknięciu wartość bazy G54 w osi Z się zmieni.
Przy mocowaniu nowego narzędzia w głowicy jego pomiar polegał na;
1.Dojechaniu nożem na G54 i podświetleniu w offsecie narzędzia okna Z
2.Kliknięciu Z FACE MESURE ( w tym momencie wynik odczytu w okienku Z tego narzędzia minus wartość w okienku bazy G54 w osi Z da Tobie wymiar końcowy tego narzędzia w osi Z)
Wynik ten ze znakiem ,,-'' wpisz w offset Z mierzonego narzędzia i kliknij F1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Ta wartość mnie nie odstrasza .
Jak dobrze pamiętam podobnie było u mnie.
Pytanie tylko , gdzie znajduje się wtedy ta baza G54 ...... , tzn. w jakiej odległości od czoła uchwytu.
Pamiętam , że przy wartości ze znakiem ,,+'' w trakcie pomiaru narzędzia wychodziły mi jaja ( a ten ,,+'' był z dala od uchwytu , tuż przy koniku).
Ręczny pomiar przy uszkodzonej sondzie narzędzia to kombinacja.
Zróbmy więc reset maszyny ...... , i postąpmy w/g instrukcji
M52 - włączenie sondy narzędziowej
M62 - wyłączenie sondy narzędziowej

Wyłącz sonde narzędzia ( bo i tak zepsuta) , wyzeruj wszystkie offsety narzędzi i bazy i mierz je w/g opisu w instrukcji obsługi (dział; Ustawianie korekcji narzędzi)
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Ok, dzięki za pomoc, znalazłem "Ustawianie korekcji narzędzi". No nic, czeka mnie walka, opiszę co i jak, może się przyda innym.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
HAAS..... Pomocy ......
Witam wszystkich.... przeskoczyłem parę dni temu z siemensa na haasa i mam pytanko. Jak odmierzyć nuż od detalu (tokarka haas)
Wiemy z doświadczenia że czasem trzeba sie odbić od detalu, bo nie będziemy ściągać wałka z maszyny żeby odbić się od sądy
pamiętam że na fanuc-u był w przyciskach nagłówkowych przycisk pomiar (wpisywałeś wartość i klikało sie pomiar) a jak odbywa sie to na haasie ?
z góry dziękuje za pomoc
Wiemy z doświadczenia że czasem trzeba sie odbić od detalu, bo nie będziemy ściągać wałka z maszyny żeby odbić się od sądy
pamiętam że na fanuc-u był w przyciskach nagłówkowych przycisk pomiar (wpisywałeś wartość i klikało sie pomiar) a jak odbywa sie to na haasie ?
z góry dziękuje za pomoc