Dlaczego nie spytałeś się Jego na czym mierzy noże?
.... , jeśli na sondzie narzędziowej to z odpowiedzią zmieściłbyś się w dwóch zdaniach.

Mariusz.
Pomiar
jeśli system padnie z powodu słabej baterii to tylko wgranie całego systemu na nowo pomoże. Wątpię żebyś miał pliki systemowe więc kogoś trzeba będzie ściągnąć do maszyny aby to zrobił. Więc i tak zapłaci Twój szef za to. Tylko że dojdzie czyszczenie pamięci, wgranie nowego softu, wgranie kopii ustawień które zrobiłeś, wygenerowanie nowych kodów do opcji dodatkowych (powiększona pamięć, sztywne gwintowanie, etc) i wygenerowanie kodów do opcji maszynowych zależnych od wersji systemu.kubwaj92 pisze: także jak padnie to może uda mi sie to wgrać z powrotem
1.Dojedź wiertłem na G54 (czoło materiału) , w offsetach podświetl okno ,,Z"kubwaj92 pisze:Witam, mam 2 pytania:
1. Robię elementy z rury grubościennej fi 30, otwór fi 16 , wiercona dla pewności także wiertłem fi 16, cały proces przebiega pomyślnie poza jedną rzeczą, a mianowicie po odcięciu detalu od rury, gotowy element od strony cięcia posiada zadre szerokości płytki, podobnie się działo kiedy robiłem te same elementy z pręta ale tam spowodowane to było zbyt głębokim wierceniem. Wycofanie wiertła rozwiązało problem. W obecnej sytuacji da sie to jakoś rozwiązać ?
2. Do pomiaru narzędzi używam sondy pomiarowej, dziś musiałem dokonac pomiaru narzędzia z wiertłem lecz bylo za długie na sondę więc dojechałem wiertłem do czoła materiału, potem przycisk z mesur i wartość w offsecie się zmieniła ale to wciąż nie było to, maszyna podjeżdżała dużo za blisko , ewidentnie zły pomiar. Udało mi się dokonać dobrego pomiaru dopiero kiedy zmierzyłem suwmiarką narzędzie do toczenia tzn od głowicy do końca narzędzia ( dobry pomiar zrobiony na sondzie), potem narzędzie z wiertłem, i różnica między jednym i drugim wpisana do offsetu, trochę zawile to napisałem ale na pewno wiecie o co chodzi. Moje pytanie, jak poprawnie dokonać tego pomiaru narzędzia z wiertłem? Bo mój sposób to chyba niezła prowizorka;/
Sposobów jest wiele.grzeszko pisze:momęt, czy dobrze rozumiem, można tak zrobic na frezarce vf5?
mamy maszyne która mierzy narzedzia, wkładamy narzedzie w oprawce do specjalnego stożka, podjeżdzamy czymś na wygląd suwmiarki i mierzymy i wpisujemy długość.
ale, gdybym nie iał takiej maszyny to:
mam jedno dobrze zmierzone narzędzie, robie sobie nim baze na czole detalu g54
później wkładam inne narzędzie, podjeżdzam nim w to samo miejsce (na kartke) i robie w offset tak jak napisałeś i wychodzi mi długość narzędzia, którą moge wpisać w offset?