Gwintowanie na frezarce z wrzecionem wysokoobrotowym Mach3

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1195
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#11

Post napisał: Majster70 » 23 kwie 2015, 06:58

ursus_arctos pisze:Ponadto, jeden frez "obsłuży" dość duży zakres gwintów
Konkretnie, 1 frezem zrobisz wszystkie gwinty o tym samym skoku, oczywiście o ile frez zmieści się w otworze.



Tagi:


Robert_Pedros
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 35
Rejestracja: 03 kwie 2015, 09:17
Lokalizacja: Warszawa

#12

Post napisał: Robert_Pedros » 23 kwie 2015, 08:50

Kolego mówisz że robisz sobie taki frez z wiertła możesz powiedzieć mi w jaki sposób? Bo zastanawia mnie to czy jak "modernizujesz" wiertło to czy automatycznie nie pojawia się jakieś bicie osiowe, albo inny nie pożądany efekt. :oops:

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#13

Post napisał: ursus_arctos » 23 kwie 2015, 09:26

@Majster70: Dowcip z frezami 1-zwojowymi jest taki, że skok nie jest ustalony :) Wszystkie gwinty metryczne mają ten sam kąt, więc frezując płycej i gęściej mogę robić gwint o mniejszym skoku.

@Robert_Pedros: Obciąłem spory kawałek przodu wiertła, następnie wiertło siedziało we wkrętarce :) i było szlifowane dremelkiem - najpierw kamieniem, potem tarczą diamentową. Na samym końcu podostrzyłem zęby tnące (już nie we wkrętarce). Bicia za bardzo nie ma, średnica jest mniejsza, niż wiertła (robiłem z fi6, ostrze jest fi5). Lepiej byłoby to robić z pręta, ale nie mam pręta z odpowiedniego materiału.


mcnc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 54
Rejestracja: 25 wrz 2013, 14:02
Lokalizacja: Warszawa

#14

Post napisał: mcnc » 23 kwie 2015, 14:06

urus a w jakim CAMie programujesz takie gwinty? Bo ty musi być już chyba zaawansowane programowanie żeby pogodzić ruch spiralny i skok gwintu... Tworzysz model z naciętym gwintem czy jak to wygląda?

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#15

Post napisał: ursus_arctos » 23 kwie 2015, 14:35

W żadnym, mam własny software.


G3d
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 297
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#16

Post napisał: G3d » 23 kwie 2015, 14:42

A co tu skomplikowanego?
Kręcisz kółka obniżając w trakcie Z o skok ;)
Mniej gadania - więcej robienia.


dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 613
Rejestracja: 01 mar 2008, 20:46
Lokalizacja: Lubsko

#17

Post napisał: dragon44 » 23 kwie 2015, 14:46

mcnc,
G2 X... Y... I... J... Z... :mrgreen: ot wielka filozofia, dla M6 będziesz mieć G2 X0 Y3 I0 J-3 Z-1, a najlepiej wpleść w to parametry, żeby nie trzeba było każdego zwoju oddzielnie pisać ;) Najlepszym CAMem jest mózg, a postprocesorem palec* ;)

*- nie dotyczy złożonych modeli ;p


G3d
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 297
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#18

Post napisał: G3d » 23 kwie 2015, 15:18

Albo np.
g02 x3y0z-0.5r1.5
g02 x0y0z-1r1.5
g02 x3y0z-1.5r1.5
g02 x0y0z-2r1.5

Tak po wiejsku :)

Swoją drogą gadałem ze znajomym szlifierzem, może coś wymyślimy z takimi frezami.
Trochę marudzi, ale zobaczymy :P
Mniej gadania - więcej robienia.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#19

Post napisał: ursus_arctos » 23 kwie 2015, 15:41

No, w dobie popularności ploterów CNC z szybkoobrotowymi wrzecionami, źródło takich frezów w ludzkiej cenie byłoby niezwykle mile widziane.


wodzirej2
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 42
Rejestracja: 07 cze 2011, 19:27
Lokalizacja: małe 3-city

#20

Post napisał: wodzirej2 » 24 kwie 2015, 20:10

Pany.
Chciałbym w alu robić gwinty M10 na głębokość np 10mm.
Frezarka to Kimla BFN
Frez gwintujący średnicy 7,5 mm firmy YG1 pod gwint M10.
Rozumiem że najpierw wiercę otwór fi 8,5 jak pod gwintownik maszynowy czy tak?
Co dalej?
Może ktoś pomóc i napisać sekwencję w g-codach konkretnie dla tego przykładu żebym zakumał o co chodzi
Nie wiem czy to prawda ale sprzedawca frezów twierdzi że taki gwint powstaje w ten sposób że najpierw
zanurzamy się na pełną głębokość, następnie ruch przeciwnie do zegara i w górę na osi z o skok gwintu na jeden pełny obrót
Może coś pokręciłem ale bardzo proszę o pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”