Gwintowane haas

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

Autor tematu
maras-1232
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Gwintowane haas

#1

Post napisał: maras-1232 » 08 gru 2018, 15:33

Witam czy w waszych tokarkach haas ST.....
Po obrocie głowicy nuż trafia wam w zwoje gwintów ,jesli tak to czy w settingach trzeba coś przestawić , mam cztery tokarki haasa i żadna nie trafia .




cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 246
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Gwintowane haas

#2

Post napisał: cosmonet » 08 gru 2018, 17:48

Witam,
nuż
No cóż - nóż. Dawno było, ale nie było z tym problemu. To gwintujesz, po gwintowaniu obracasz głowicą na inne narzędzie i znowu na narzędzie do gwintowania i nie trafia w wytoczone wcześniej zwoje?
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6202
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Gwintowane haas

#3

Post napisał: WZÓR » 08 gru 2018, 18:07

maras-1232 pisze:
08 gru 2018, 15:33
Witam czy w waszych tokarkach haas ST.....
Swego czasu obsługiwałem SL ...... , ale przy nich nie było takie go zjawiska / problemu.

p.s.
Pierwsze słyszę , że takie coś może się zdarzyć ....... , i to aż w czterech stukach tego samego modelu.

Mariusz.
Kiedyś traktowałem ludzi dobrze... , teraz z wzajemnością!

Awatar użytkownika

Autor tematu
maras-1232
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Gwintowane haas

#4

Post napisał: maras-1232 » 09 gru 2018, 12:03

cosmonet pisze:
08 gru 2018, 17:48
Witam,
nuż
No cóż - nóż. Dawno było, ale nie było z tym problemu. To gwintujesz, po gwintowaniu obracasz głowicą na inne narzędzie i znowu na narzędzie do gwintowania i nie trafia w wytoczone wcześniej zwoje?
zgadza sie ,czyli nie powinno tak być
szczerze to na dwóch na pewno a na pozostałych
sprawdzę w poniedziałek bo myślałem ze tak haas-y mają


ps dlaczego nie mogę edytować wcześniejszego posta :oops:


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 150
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: Gwintowane haas

#5

Post napisał: wiktoriano » 11 gru 2018, 09:28

maras-1232 pisze:ps dlaczego nie mogę edytować wcześniejszego posta
Chyba do 15 minut możesz edytować swój post.
Dzwoń do serwisanta, albo abplanalpu żeby ci dał numer do serwisanta, powinna się udać diagnoza telefoniczna.
Może to nie ma związku, ale gwintowanie sztywne masz włączone? SETTING 133


cube000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 192
Rejestracja: 18 gru 2010, 00:31
Lokalizacja: okolice wwa

Re: Gwintowane haas

#6

Post napisał: cube000 » 11 gru 2018, 21:09

W frezarkach jest setting (chyba) #133, który pozycjonuje wrzeciono na to samo położenie kątowe przed każdym gwintowaniem, dzięki czemu można gwintować otwory na kilka razy. W tokarkach wydaje się taka opcja powinna być domyślnie włączona, ale może spróbuj zerknąć w settingi i poszukaj podobnego (po angielsku ma on nazwę repeat rigid tapping).
Sprawdziłem: w tokarce, na starym sterowaniu taki setting #133 też występuje pod tym właśnie numerem. Musi być na ON (włączony).

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6202
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Gwintowane haas

#7

Post napisał: WZÓR » 12 gru 2018, 10:01

Panowie , ten setting odnosi się do gwintowania gwintownikiem , a nie nożem.

P.s.
Czekam na wieści od autora tematu , ale jakoś się nie odzywa.

Mariusz.
Kiedyś traktowałem ludzi dobrze... , teraz z wzajemnością!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”