Grbl problem

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Michal3013
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 23
Rejestracja: 25 maja 2020, 07:14

Grbl problem

#1

Post napisał: Michal3013 » 03 lis 2020, 04:09

Witajcie, od niedawna walczę z moim pierwszym cnc. Jest to prosta frezarka z profili, oparta na grbl 1.1. Mam jednak dwa problemy których nie umiem przeskoczyć. Mianowicie, pierwszy to:
W oknach grbl, gdzie powinny być podane wymiary od osi mam same 0
Drugi problem, to:
Gdy ustawie punkt 0 na materiale (jest on 2,5mm nad materiałem??) i przed rozpoczęciem frezowania frez muszę unieść o 22mm. Wówczas schodzi do materiału prawidłowo, inaczej wbija się w sklejkę. Jak już rozpocznie pracę po tych ustawieniach to i tak schodzi mi poniżej materiału o ok 1mm...
Gdzie robię błąd, oczywiście przed napisaniem tego posta szukam na forum odpowiedzi. Lecz bez rezultatu😓




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2402
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Grbl problem

#2

Post napisał: Steryd » 03 lis 2020, 10:07

pokaż te okna, i G kod przede wszystkim.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1363
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Grbl problem

#3

Post napisał: TOP67 » 03 lis 2020, 10:14

Jaki masz program do wysyłania?
Czy robisz Homing?


mareq_bb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 240
Rejestracja: 26 wrz 2016, 14:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Grbl problem

#4

Post napisał: mareq_bb » 03 lis 2020, 12:02

Bazowanie osi to jedno.
Z tą osią Z to obstawiam gubienie kroków. Zrób kilka szybkich przejazdów góra-dół i zobacz czy trafia na tą samą wysokość za każdym razem.
Napisz coś więcej o tej konstrukcji: jaki silnik na Z, jaka śruba, konfiguracja osi,...

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1363
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Grbl problem

#5

Post napisał: TOP67 » 03 lis 2020, 12:09

Ustaw bazę gdzieś wysoko nad materiałem. Potem wpisz z linii komend G90 G0 Z0 i zobacz czy oś zjedzie. Jeśli nie, to problem jest w G kodzie. Gdzie masz tam ustawioną bazę?


Autor tematu
Michal3013
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 23
Rejestracja: 25 maja 2020, 07:14

Re: Grbl problem

#6

Post napisał: Michal3013 » 03 lis 2020, 13:58

Dodane 13 minuty 48 sekundy:
cnc-demo (1).nc
plik z gkodem, ten z ktorym mam problem
(9.96 KiB) Pobrany 8 razy
Dodane 3 minuty 59 sekundy:
używam fusion 360, śruba trapezowa jest na osi Z. Robiłem już próby z wymiarami, był czas że nie trzymała wymiarów opuszczając oś o 10mm. Schodziła o 9,5mm kolejne kliknięcie powodowało opuszczenie osi już o 11mm..teraz 10 jest 10.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1363
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Grbl problem

#7

Post napisał: TOP67 » 03 lis 2020, 14:40

Kod jest prawidłowy. U mnie wykonuje się bez problemu. Jedynie G28 może sprawiać problemy, bo jedzie na zero maszynowe. A z tego co pisałeś masz z tym jakieś kłopoty. Wpisz $# i sprawdź co masz wpisane w G92 i G28.
Zdefiniowałeś sobie G28?
Z czego to wysyłasz?


Autor tematu
Michal3013
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 23
Rejestracja: 25 maja 2020, 07:14

Re: Grbl problem

#8

Post napisał: Michal3013 » 03 lis 2020, 15:39

Problem w tym że uczę się na swoich błędach...i nie mam pojęcia co to jest g28😐jak widać brakuje mi trochę wiedzy...

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1363
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Grbl problem

#9

Post napisał: TOP67 » 03 lis 2020, 15:49

To odpowiedz przynajmniej na to co wiesz. Z jakiego programu to wysyłasz? Wrzuć zrzuty ekranowe z tymi okienkami pozycji.

Jest dużo poradników i jest też google. Wystarczy wpisać "g28 gcode"

G28 to odjazd na zdefiniowany punkt referencyjny. Ale jeśli go nie ustawisz, to na zero maszynowe.

Natomiast zero maszynowe jest w tym miejscu, gdzie był frez w momencie włączenia maszyny.

Dlatego trzeba przeprowadzić procedurę Home, które ustawi zero maszynowe w najwyższym miejscu.
Albo podjechać na samą górę przed wyłączeniem maszyny.

Jeśli wyłączysz maszynę po frezowaniu czegoś płaskiego, to zero będzie na tym poziomie. Jak potem zamocujesz grubszy materiał i ustawisz bazę wyżej, nie zmieni to zera maszynowego. Komenda G28 spowoduje zjazd do pierwotnej pozycji, czyli w dół.


Autor tematu
Michal3013
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9
Posty: 23
Rejestracja: 25 maja 2020, 07:14

Re: Grbl problem

#10

Post napisał: Michal3013 » 03 lis 2020, 16:00

Dodane 1 minuta 4 sekundy:
Zrzut

Dodane 1 minuta 13 sekundy:
Z fusiona wrzucam do grbl controler 3.6.1
Załączniki
IMG-20201103-WA0001.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”