Gdzie kupić kulki do łożysk ?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 889
Rejestracja: 13 maja 2005, 21:24
Lokalizacja: Wawa

Gdzie kupić kulki do łożysk ?

#1

Post napisał: rockykon » 16 mar 2007, 19:00

Gdzie można znaleźć kulki do łożysk ?? Mam "fajne prowadnice liniowe, ale chodzą dosyć lekko i wydaje mi sie ze jest wyczuwalny minimalny luz, wiech chciałbym powymieniać kulki, oczywiście najpierw bym je dokładnie pomierzył na uczelni, i szukał minimalnie większych ( no wlasnie o ile większych ?)

dodam że kulki ( zmierzone suwmiarką elektroniczną) maja 4.47 mm czy równo 4,5 będą OK czy można wsadzić większe ?



Tags:

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 675
Rejestracja: 29 lip 2006, 18:32
Lokalizacja: z sasiedztwa

#2

Post napisał: Wodzu » 16 mar 2007, 20:24

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1429
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

#3

Post napisał: upadły_mnich » 16 mar 2007, 20:27

po prostu za grosze w sklepie z łożyskami
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1625
Rejestracja: 09 kwie 2007, 21:41
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: ARGUS » 26 kwie 2007, 22:35

witam
wedle mojej wiedzy tak mniej technicznie to po prostu w sklepie z rowerami
"koszyczek" z kulkami to koszt około 5 zł


czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 307
Rejestracja: 06 lut 2006, 12:08
Lokalizacja: kraków

#5

Post napisał: czort » 28 kwie 2007, 16:01

Kulki do łożysk kupisz w każdym sklepie z łożyskami. Jeżeli zmierzyłeś suwmiarka elektroniczną i kulki mają 4,47 to prawie na 100% mają 4.5. Suwmiarką dokładniej jak do 2 setnych milimetra nie da się zmierzyć (a przynajmniej tak twierdze z doświadczenia ) Praktycznie rzecz biorąc jak ja chce zmierzyć coś dokładniej niż do 5 setnych to mierze mikrometrem. W katalogu SKF są następujące wymiary kulek (podałem tylko kilka najbliżej Twojego wymiaru )
Wymiar w mm oznaczenie
3.969 (5/32 ’’) RB-3.969
4 RB-4
4.5 RB-4.5
4.762(3/16’’) RB-4.762

Z szukaniem innych kulek niż te które masz podane tu (a przynajmniej tak mi się wydaje ) możesz śmiało dać sobie spokój. Zobacz czy przypadkiem w taj prowadnicy niema gdzieś kasowania luzu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 889
Rejestracja: 13 maja 2005, 21:24
Lokalizacja: Wawa

#6

Post napisał: rockykon » 28 kwie 2007, 20:42

no może nie w każdym, ale mi udało sie w premie, w części wózków juz powymieniałem i jest dużo lepiej, chodzą troszkę ciaśniej, wydaje mi sie ze "w sam raz", ale z jednymi mam problem, były troszkę mniejsze niż 4 mm, wiec kupiłem 5/32", ale wózki chodzą bardzo ciężka, szukałem kulek posegregowanych, ale chyba tylko na montowni łożysk takie mają, będę musiał sam przemierzyć pareset kulek i powybierać te najmniejsze. Pytanie tylko czy mikromierz będzie wystarczająco dokładny ??


czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 307
Rejestracja: 06 lut 2006, 12:08
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: czort » 29 kwie 2007, 08:27

Tolerancja w takiej kulce to pewnie zaledwie kilka tysięcznych. Mikrometr może mieć za małą rozdzielczość . Lepszy byłby parametr (chodź jak mniemam nie masz takiego przyrządu )


marekpolanski
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 77
Rejestracja: 18 lut 2006, 15:17
Lokalizacja: Kielce/Warszawa

#8

Post napisał: marekpolanski » 29 kwie 2007, 12:40

parametr?:) A co to takiego?
O mikroskopach pomiarowych słyszałem, ale o parametrach to nie :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 889
Rejestracja: 13 maja 2005, 21:24
Lokalizacja: Wawa

#9

Post napisał: rockykon » 29 kwie 2007, 12:42

no niestety nie mam.. ale na uczelni może będą cos mieli, zapytam..


czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 307
Rejestracja: 06 lut 2006, 12:08
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: czort » 29 kwie 2007, 19:03

Przepraszam psametr nie parametr (te poprawiaczki :mrgreen: )

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”