G150

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1548
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: G150 Haas problem

#21

Post napisał: Steryd » 23 maja 2019, 21:01

prościej chyba zmienić na G41 ;)
Nie jestem urażony. Dziwię, się tylko, że pisząc cokolwiek na klawiaturze ktoś skraca o t kliknięcia... Nie ma to nic wspólnego z zasadami na forum. Chyba po prostu nie nadążam za młodzieżą ;)


Można?
Morzna!!!


dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: G150 Haas problem

#22

Post napisał: dawid092 » 23 maja 2019, 21:25

Wydumałem coś takiego i dalej nic %
O00017
M06 T2 S3000
G90 G54 G00 X0. Y0. M03
G00 Z100. M08
G43 H02 Z1.
G01 X-20. Y-5. F500
G01 Z10 F2000
G00 Z1.
G01 Z0.5 F300
G01 Z0.
G150 G42 P634 D02 X-20. Y5. Z-6. Q2. J0.35 K0.1 R1. S2800 F450
G00 G40
M30
N634
G01 X5. Y5.
G01 Y50.
G02 X10. Y55. R5.
G01 X50.
G02 X55. Y50. R5.
G01 Y10.
G02 X50. Y5.
G01 X5.
G01 Y20.
G01 X-20.
G01 Y5.
M99

Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Steryd pisze:
23 maja 2019, 21:01
prościej chyba zmienić na G41 ;)
Nie jestem urażony. Dziwię, się tylko, że pisząc cokolwiek na klawiaturze ktoś skraca o t kliknięcia... Nie ma to nic wspólnego z zasadami na forum. Chyba po prostu nie nadążam za młodzieżą ;)
Narzucone mam aby wykonać to korekcją prawostronną ;)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6476
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G150 Haas problem

#23

Post napisał: WZÓR » 23 maja 2019, 22:51

dawid092 pisze:
23 maja 2019, 21:25
Wydumałem coś takiego i dalej nic %
O00017
M06 T2 S3000
G90 G54 G00 X0. Y0. M03
G00 Z100. M08
G43 H02 Z1.
G01 X-20. Y-5. F500
G01 Z10 F2000
G00 Z1.
G01 Z0.5 F300
G01 Z0.
G150 G42 P634 D02 X-20. Y5. Z-6. Q2. J0.35 K0.1 R1. S2800 F450
G00 G40
M30
N634
G01 X5. Y5.
G01 Y50.
G02 X10. Y55. R5.
G01 X50.
G02 X55. Y50. R5.
G01 Y10.
G02 X50. Y5.
G01 X5.
G01 Y20.
G01 X-20.
G01 Y5.
M99

Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Steryd pisze:
23 maja 2019, 21:01
prościej chyba zmienić na G41 ;)
Nie jestem urażony. Dziwię, się tylko, że pisząc cokolwiek na klawiaturze ktoś skraca o t kliknięcia... Nie ma to nic wspólnego z zasadami na forum. Chyba po prostu nie nadążam za młodzieżą ;)
Narzucone mam aby wykonać to korekcją prawostronną ;)
Ponawiam pytanie .
..... , przeczytałeś opis alarmu ?

Obrazek

p.s.
W dziale Haas opisywany jest cykl G150
..... , może warto zerknąć tam niż zgadywać.

Mariusz.


dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: G150 Haas problem

#24

Post napisał: dawid092 » 23 maja 2019, 23:21

WZÓR pisze:
23 maja 2019, 22:51
dawid092 pisze:
23 maja 2019, 21:25
Wydumałem coś takiego i dalej nic %
O00017
M06 T2 S3000
G90 G54 G00 X0. Y0. M03
G00 Z100. M08
G43 H02 Z1.
G01 X-20. Y-5. F500
G01 Z10 F2000
G00 Z1.
G01 Z0.5 F300
G01 Z0.
G150 G42 P634 D02 X-20. Y5. Z-6. Q2. J0.35 K0.1 R1. S2800 F450
G00 G40
M30
N634
G01 X5. Y5.
G01 Y50.
G02 X10. Y55. R5.
G01 X50.
G02 X55. Y50. R5.
G01 Y10.
G02 X50. Y5.
G01 X5.
G01 Y20.
G01 X-20.
G01 Y5.
M99

Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Steryd pisze:
23 maja 2019, 21:01
prościej chyba zmienić na G41 ;)
Nie jestem urażony. Dziwię, się tylko, że pisząc cokolwiek na klawiaturze ktoś skraca o t kliknięcia... Nie ma to nic wspólnego z zasadami na forum. Chyba po prostu nie nadążam za młodzieżą ;)
Narzucone mam aby wykonać to korekcją prawostronną ;)
Ponawiam pytanie .
..... , przeczytałeś opis alarmu ?

Obrazek

p.s.
W dziale Haas opisywany jest cykl G150
..... , może warto zerknąć tam niż ,,zgadywać''.

Mariusz.
geometria sprawdzona na "sucho" działa w cyklu już niestety nie, punkt rozpoczęcia też jest ok. Zostaje spróbować roozpocząć najazd przed g150. A dla ścisłości tak widzę jaki jest alert, ale pytam się bo kto pyta ten nie błądzi plus może ktoś widzi gołym okiem to czego ja jeszcze nie dostrzegłem.

Dodane 8 minuty 14 sekundy:
Tutaj mam przykład jak geometria działa, jeśli nie jest ona przepisana do podprogramu na cykl g150 ;)


dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: G150 Haas problem

#25

Post napisał: dawid092 » 23 maja 2019, 23:26

.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6476
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G150

#26

Post napisał: WZÓR » 24 maja 2019, 13:43

Geometria działa -ok
..... , ale w cyklu G150 byłaby ona wyspą.

Poczytaj w instrukcji obsługi przykład wybrania z wyspą ..... , może zaskoczysz o co biega.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”