G150

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

-=JaNeK=-
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 266
Rejestracja: 23 kwie 2008, 22:34
Lokalizacja: WarSZawkA

#11

Post napisał: -=JaNeK=- » 24 wrz 2016, 14:10

ZOBACZ TO:


N1111 (TU BRAKOWALO JEDYNKI)
x0 y311.9
x-561.9
y-311.9
X0
X-300
Y550
X300
Y-550
X-10
Y-311.9
X561.9
Y311.9
X0
M99


Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne

Instrukcje HAAS są dostępneTU


Xenomorf
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 24 wrz 2016, 00:00
Lokalizacja: Łódź

#12

Post napisał: Xenomorf » 24 wrz 2016, 18:29

Rozrysowalem sobie to na kartce i nie wyszedl mi kanalek.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6488
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#13

Post napisał: WZÓR » 24 wrz 2016, 20:08

Xenomorf pisze:Rozrysowalem sobie to na kartce i nie wyszedl mi kanalek.
Porównaj swój szkic ze szkicem znajdującym się w instrukcji obsługi.
Jak kontur jest poprawnie zdefiniowany , to nie widzę za bardzo powodu , aby ten program nie poszedł.
Swoją drogą przy tej średnicy freza i szerokości kanałka cykl ten jest zbędny.
... , rozpisując poprawnie w/w kontur wybranie zgodnie z oczekiwaniem samo wyjdzie.

Mariusz.


Xenomorf
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 24 wrz 2016, 00:00
Lokalizacja: Łódź

#14

Post napisał: Xenomorf » 24 wrz 2016, 20:53

Gdzie powinien znajdowac sie punkt startu i punkt koncowy na konturze, zeby bylo to poprawne, wiem ze mozna to zrobic inaczej sa miliony sposobow o ktorych wiem jak to mozna zrobic, ale mnie zalezy zeby dowiedziec sie o tym jak poprawnie powinien wygladac kontur na taki kanalek jak i punkty startu w linijce g150.
Kontur w momencie jak puszczalem symulacje byl napisany tak jak pare postow temu i wyskoczyl blad definicji kieszeni, probowalem dawac inne punkty startu i niestety nic.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6488
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#15

Post napisał: WZÓR » 24 wrz 2016, 21:06

Obrazkowo wygląda to tak ;

https://zapodaj.net/30f71e1a81714.jpg.html

p.s.
Jak wyżej w postach widać , ja swego czasu lekcję odrobiłem - teraz czas na Ciebie. :grin:

Mariusz.

Awatar użytkownika

-=JaNeK=-
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 266
Rejestracja: 23 kwie 2008, 22:34
Lokalizacja: WarSZawkA

#16

Post napisał: -=JaNeK=- » 25 wrz 2016, 20:32

to co napisałem powinno działać więc sprawdź na maszynie a nie na kartce :)
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne

Instrukcje HAAS są dostępneTU


dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

G150 Haas problem

#17

Post napisał: dawid092 » 23 maja 2019, 17:01

Dodane 16 minuty 26 sekundy:
609.jpg
Dodane 7 minuty 27 sekundy:
Witam mam problem mianowicie podczas korzystania z cyklu g150 program przestaje działać jest informacja "370 Definition pocket error"
podprogram sam w sobie jako kontur działa i nwm co przeszkadza w symulacji.

przykład działającego programu

O00019
M06 T2 S3200
G90 G54 G00 X0. Y0. M03
G00 Z100. M08
G43 H02
G01 X-20. Y-20. F500
G01 Z10 F2000
G00 Z1.
G01 Z0.5 F300
G01 Z0.
G01 Z-1.
G42 D02 X-20. Y5. F450
G01 X5. Y5.
G01 X50.
G03 X55. Y10. R5.
G01 Y50.
G03 X50. Y55. R5.
G01 X10.
G03 X5. Y50. R5.
G01 Y-5.
G01 X-20. G40
M30



A TU NIEDZIAŁAJĄCY


O00019
M06 T2 S3200
G90 G54 G00 X0. Y0. M03
G00 Z100. M08
G43 H02
G01 X-20. Y-20. F500
G01 Z10 F2000
G00 Z1.
G01 Z0.5 F300
G01 Z0.
G150 G42 P634 D02 X-20. Y5. Z-6. Q2. J0.35 K0.1 R1. F450
G00 G40
M30
N634
G01 X5. Y5.
G01 X50.
G03 X55. Y10. R5.
G01 Y50.
G03 X50. Y55. R5.
G01 X10.
G03 X5. Y50. R5.
G01 Y-5.
G01 X-20.
M99
pozwoliłem sobie wyjechać na y-5 co sprawia w sumie że podprogram nie kończy się w tym samym miejscu, zmieniałem to i nadal nie działa ;(

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6488
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G150 Haas problem

#18

Post napisał: WZÓR » 23 maja 2019, 19:27

Treść alarmu czytał ?

Mariusz.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1553
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: G150 Haas problem

#19

Post napisał: Steryd » 23 maja 2019, 19:31

masz korekcję w prawo, a jedziesz kontur przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, czyli frez ląduje na zewnątrz konturu. Nijak nie wygląda to jak definicja kieszeni.

Dodane 1 minuta 14 sekundy:
i nie wiem czemu ludzie skracają " nie wiem" czyta się to jak wypowiedzi polityków, czy innych niedorozwiniętych (nie obrażając niedorozwiniętych)
Można?
Morzna!!!


dawid092
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2019, 20:33

Re: G150 Haas problem

#20

Post napisał: dawid092 » 23 maja 2019, 20:15

Czyli wystarczy, że napiszę kontur zgodnie z kierunkiem zegara? Skrótu użyłem bo skasowało mi wypowiedź nad którą dość dużo siedziałem. Postanowiłem teraz opisać to szybciej i przy użyciu skrótów, nie chciałem nikogo urazić, jeśli na forum panują jakieś restrykcyjne zasady co do tego typu skróceń, to przepraszam ;) Wracając do cyklu, myślałem, że g150 jak robi wysepkę to ruch jest ccw, no nic poznym wieczorem sprawdze i rano dam znać jak wyszło :)

Dodane 4 minuty 36 sekundy:
Steryd pisze:
23 maja 2019, 19:31
masz korekcję w prawo, a jedziesz kontur przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, czyli frez ląduje na zewnątrz konturu. Nijak nie wygląda to jak definicja kieszeni.

Dodane 1 minuta 14 sekundy:
i nie wiem czemu ludzie skracają " nie wiem" czyta się to jak wypowiedzi polityków, czy innych niedorozwiniętych (nie obrażając niedorozwiniętych)
Rzeczywiście jeśli się zastanowić, to jeśli obrabiam w materiale to w mojej ścieżce frez wylądował by na lewo. Dzięki za podpowiedź, od dłuższego czasu już wydawało mi się, że coś namieszałem :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”