frezowanie rowków w stali

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
pilch1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

frezowanie rowków w stali

#1

Post napisał: pilch1 » 27 paź 2020, 18:07

witam
zacząłem swoja przygodę z frezowaniem stali i tu zonk, niby liczę ze wzorów a frezy jadą po jednej robocie, czy mogę zapytać Was jako doświadczonych frezerów jakie parametry byście mi doradzili:
-frezowanie rowka 3,1mm po okręgu na głębokość 10mm
- frezowanie frezem kulistym dno tego rowka na głębokość 1,5mm frezem 3mm
- stal 40H ulepszona 28-34 HRC, Frez VHM 2p 3mm długie ostrze chwyt 4mm TiAlN50HRC( z firmy BIT-TECH)
pozdrawiam



Awatar użytkownika

MrWaski
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 143
Rejestracja: 26 sty 2020, 10:16
Lokalizacja: Słocina

Re: frezowanie rowków w stali

#2

Post napisał: MrWaski » 27 paź 2020, 18:37

Mnie pierwsze frezy leciały jak zapominałem pokasować luzy.


Autor tematu
pilch1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: frezowanie rowków w stali

#3

Post napisał: pilch1 » 27 paź 2020, 18:42

luzów raczej nie ma , raczej podejrzewam złe parametry


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: frezowanie rowków w stali

#4

Post napisał: bartekn86 » 27 paź 2020, 19:15

dmuchasz czymś pod narzędzie żeby się nie zapychało ?


Autor tematu
pilch1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: frezowanie rowków w stali

#5

Post napisał: pilch1 » 27 paź 2020, 19:25

mocny strumień chłodziwa

Dodane 5 minuty 4 sekundy:
może podam jakie parametry dałem posuw 190 obroty 5900 ap 0,5mm tylko to też strasznie wolno idzie czy można podnieś obroty i zwiększyć posuw ?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2279
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: frezowanie rowków w stali

#6

Post napisał: Steryd » 28 paź 2020, 00:11

Takim frezikiem nie poszalejesz w ulepszonej stali.
Można?
Morzna!!!


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1201
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: frezowanie rowków w stali

#7

Post napisał: Majster70 » 28 paź 2020, 08:07

Bym ci doradził najpierw zrobić rowek frezem 2-piórowym "płaskim" wstępnie, kulką dno na gotowo. Jak ci lecą frezy zmniejsz ap (warstwę skrawaną). Frez raczej normalny, te z długimi ostrzami są słabsze, a wysięg masz tylko 10 mm - to mało możesz sztywno zamocować freza. Ważne też jak ci się frez zagłębia na kolejną warstwę, jak pionowo w dół to źle.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: frezowanie rowków w stali

#8

Post napisał: RobWan » 28 paź 2020, 13:01

A najlepiej zapytać na odpowiedniej grupie, bo sobie znacznie zawęziłeś czytelników tylko do Piko. :-)

Robert


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1201
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: frezowanie rowków w stali

#9

Post napisał: Majster70 » 28 paź 2020, 13:08

Aha i ap zmniejsz do 0,1 jak ci frezy lecą, dla 2 piór ø 3 posuw F300 obr. startuj z 10500 obr/min. Wejście po kącie (rampie), np 1-4 °


Autor tematu
pilch1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 7
Rejestracja: 27 paź 2020, 17:52

Re: frezowanie rowków w stali

#10

Post napisał: pilch1 » 29 paź 2020, 18:34

wejście po rampie - w piko jest kilka opcji, którą polecacie przy ofsecie i wybieraniu rowka? -przyznam szczerze że do tej pory robiłem tylko w aluminium i tego nie stosowałem

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”