Frezowanie na tokarce z wykorzystaniem osi C.

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 478
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

Frezowanie na tokarce z wykorzystaniem osi C.

#1

Post napisał: mateu5 » 20 wrz 2017, 22:49

Chce na tokarce wyfrezować krzywkę, frez zamocowany jest promieniowo "oś narzędzia wzdłuż osi X maszyny", dodam że maszyna posiada oś Y, problem natomiast jest taki, że kiedy przechodzi z pozycji C359 do C1 to wrzeciono robi pełny obrót wstecz, zamiast przekręcić się tylko o 2 stopnie. Czy ktoś się orientuje w jakie parametry za to odpowiadają? Programując oś C, chcę aby na pozycję się ustawiała zawsze po najkrótszej drodze. Sinumeric 840D


Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens

Tagi:


rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 939
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 21 wrz 2017, 14:42

Powinna byc odpowiednia komenda, M-kod.
Poszukaj w opisach do programowania tej maszyny.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 478
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#3

Post napisał: mateu5 » 21 wrz 2017, 23:28

Właśnie nie mam żadnej dokumentacji do tej maszyny, a tym bardziej listy m-kodów
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#4

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 22 wrz 2017, 09:53

mateu5 pisze:Chce na tokarce wyfrezować krzywkę, frez zamocowany jest promieniowo "oś narzędzia wzdłuż osi X maszyny", dodam że maszyna posiada oś Y, problem natomiast jest taki, że kiedy przechodzi z pozycji C359 do C1 to wrzeciono robi pełny obrót wstecz, zamiast przekręcić się tylko o 2 stopnie. Czy ktoś się orientuje w jakie parametry za to odpowiadają? Programując oś C, chcę aby na pozycję się ustawiała zawsze po najkrótszej drodze. Sinumeric 840D
A może np tak ?
C = DC(1)
lub
C= ACP(1)
C= ACN(1)

Obrazek
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 478
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#5

Post napisał: mateu5 » 22 wrz 2017, 20:23

Kolego Krzycho_Wporzo wygląda to obiecująco. Sprawdzę co obrabiarka na to. Można ewentualnie w parametrach maszyny zmienić żeby takie zachowanie podzielnicy było domyślne bez pisania tego DC ?
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#6

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 22 wrz 2017, 22:07

mateu5 pisze: Można ewentualnie w parametrach maszyny zmienić żeby takie zachowanie podzielnicy było domyślne bez pisania tego DC ?
Hehe sam jestem ciekaw, - poszukam..... jak coś znajdę, to dam znać.
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 242
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#7

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 24 wrz 2017, 11:29

Jeśli się nie mylę to będzie ta systemowa: MD30455 bit 2

Obrazek
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 478
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#8

Post napisał: mateu5 » 24 wrz 2017, 22:45

Ok, sprawdzę to i dam znać czy się udało.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”