frezarka konstrukcja metalowa sterowanie pikocnc

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#11

Post napisał: kostek324 » 19 kwie 2015, 20:34

ezbig pisze:Ja mam taką w drewniaku i żadnych rezonansów nie ma. Chodzi ładnie przy silniku 3.5Nm wyciąga 18m/min bez problemu. Ograniczone do 6m, bo i przy tej prędkości nieźle targa 100kg stołem przy krótkich odcinkach i szybkich zwrotach.
Możliwe, że jakość moich silników jest średnia 13 NM z 6A. Zmieniłem na 2010 i mam spokój.



Tagi:


Autor tematu
lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 100
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

#12

Post napisał: lukaszbioly3 » 19 kwie 2015, 22:54

Wszystko wyjdzie w praniu. Jak się uda to jutro podjadę przefrezować belke i zabiorę się za składanie. W środę cosimo ma mi wysłać sterownik już się nie mogę doczekać :)


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#13

Post napisał: ezbig » 20 kwie 2015, 02:36

lukaszbioly3 pisze:Drewniany stół i sto kilo, szacun. Ja swój chce zrobić z 20 aluminium o wymiarach 500 x 600 i wzmocnić go od spodu, ale jeszcze nie mam pomysłu na to niestety wszystko leci jak krew z nosa a ta frezarka to nie frezarka tylko wiertarka i nie moja tylko znajomego ...
Może trochę to dwuznacznie napisałem. Stolik roboczy waży ze 20 kg, a ten stół pod maszyną sto kilo i jest stalowy ;)

Obrazek
Obrazek

Nim tak trzęsie jak maszyna robi szybkie nawroty. Pewnie dlatego, że nie jest umocowany do podłoża.


Autor tematu
lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 100
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

#14

Post napisał: lukaszbioly3 » 21 kwie 2015, 22:13

Wczoraj udało się zrobić bazy pod prowadnice dziś poskręcałem
a tak na marginesie (wałki z firmy zaczynającej się na pol a kończącej na tech to masakra. Ciężko było coś wyprowadzić , żeby nie było pod spodem fotka dobrze że były chociaż tanie)

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#15

Post napisał: kostek324 » 25 kwie 2015, 21:16

lukaszbioly3 pisze:wałki z firmy zaczynającej się na pol a kończącej na tech to masakra. Ciężko było coś wyprowadzić , żeby nie było pod spodem fotka dobrze że były chociaż tanie
Nie rozumiem? Wałki jak wałki, chinki. Trzeba mieć dobrą baze, co by je naprostować. Nie narzekaj na sklep, ponieważ w tej cenie są z jednej babki.


Autor tematu
lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 100
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

#16

Post napisał: lukaszbioly3 » 26 kwie 2015, 22:02

No może i racja ale z opisów wynikało że to nie wiadomo co będzie to w takim razie gdzie szukać solidnych rzeczy tak żeby się też finansowo nie zrujnować i czy w ogolę się da
i czy ma sens bo choćby nie wiadomo jakie były to i tak trzeba bazę wyprowadzić

Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#17

Post napisał: kostek324 » 27 kwie 2015, 08:42

lukaszbioly3 pisze:No może i racja ale z opisów wynikało że to nie wiadomo co będzie to w takim razie gdzie szukać solidnych rzeczy tak żeby się też finansowo nie zrujnować i czy w ogolę się da
i czy ma sens bo choćby nie wiadomo jakie były to i tak trzeba bazę wyprowadzić
Tak tylko w erze... Składaj na tym co masz, lepsze klocki są drogie. Oczywiście podchodź do wszystkiego z rozwagą, ja podczas składania parę łożysk odłożyłem na półke.


Autor tematu
lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 100
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

#18

Post napisał: lukaszbioly3 » 28 kwie 2015, 22:15

Obrazek

Żeby nie było że nic nie robie tylko narzekam
no i jakie macie patenty na ustawienie geonetri osi Y do osi X ) tak zeby stół jeżdził prostopadle do belki a nie na skos

Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 224
Rejestracja: 17 gru 2009, 20:09
Lokalizacja: Zbąszyń

#19

Post napisał: MarcinxD » 29 kwie 2015, 06:34

lukaszbioly3 pisze:no i jakie macie patenty na ustawienie geonetri osi Y do osi X ) tak zeby stół jeżdził prostopadle do belki a nie na skos
Czujnik zegarowy i kątownik i ustawiasz ;-)
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#20

Post napisał: kostek324 » 01 maja 2015, 20:24

Rzecz jasna kątownik jakiś w miarę precyzyjny. Swego czasu chyba gaspar chwalił się na filmikach geometrią swoich maszynek i tam było to świetnie pokazane. Po wszystkim stół splanujesz frezem jak maszyne skończysz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”