Frezarka do aluminium 500x500

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kalachan
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kalachan » 17 wrz 2009, 21:43

Witam !
Pozazdrościć umiejętności rysowania 3d :razz:
Projekt przemyślany jak najbardziej. wszystko super lecz...
Ja jestem jednak bardziej praktykiem i tak jak poprzednicy namawiam do zmiany koncepcji mocowania bloków łożyskujących.
O!! już zmieniłeś, ale i tak prowadzenia osiowego bloku masz tyle co grubość blachy żebra. Moim zdaniem to za mało do zachowania współosiowości podczas montażu. No chyba że planujesz dawać do przykręcania bloku do stopki śruby pasowane i otwory z wysoką tolerancją, ale to niepotrzebne kombinowanie. Ja doradzam po prostu sztabkę blachy stalowej gr. min 25mm (nie znam wymiarów twoich bloków) pomiędzy profile z fazami na spawy. Później z jednego mocowania robisz całą podstawę i w tych blachach frezujesz rowek lub popularnie „zamek” pasowany szerokością i głębokością do bloku. Następnie wiercisz otwory na rozstaw jak w bloku. Jeśli wiertarko-frezarka ma czytnik osi i jest dość precyzyjna a operator nie stoi przy niej po raz pierwszy to do poskładania napędu osi y potrzebny Ci będzie jedynie klucz.
Jeśli pozostaniesz przy swojej wersji to przynajmniej załóż spore naddatki na obróbkę. Spawanie zrobi z blach ciętych laserem czy wodą cuda i nic nie zostanie z precyzji cięcia tymi maszynami.
Szczerze życzę Powodzenia!
Pozdrawiam.

Sukces ma wielu ojców, porażka jest sierotą !

Tagi:

Autor tematu
Seemann
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Seemann » 27 wrz 2009, 21:49

W solidzie modeluje od niedawna, wcześniej kilka lat tworzyłem w lightwave:)

Chodzi o coś takiego? w miejscu pod blok blacha ma grubość 30mm (20 + naspawana 10mm). Od strony silnika jeszcze myślę jak rozwiązać konstrukcje.

Obrazek

Obrazek

Zmienily się założenia projektu i cały projekt, z pewnych względów muszę zbudować frezarke o większych gabarytach, głównie do drewna, czasem do aluminium.

Mam problem ponieważ posiadane przeze mnie śruby mają max długość 70cm (gwint około 55), to są śruby firmy tsubaki i koyo. Nie znalazłem na ich temat kompletnie nic, a w dziale "Prowadnice i śruby" dostałem jedną odpowiedź że śruby innych producentów raczej nie będą pasować do tych nakrętek.

Obrazek

Parametry posiadanych przeze mnie śrub.
2x Tsubaki - średnica 32, skok 15
Koyo - średnica 32, skok 13
Koyo - średnica 32, skok 6
Nie znalazłem nigdzie śrub o takich skokach :sad:

Może wypowie się ktoś jeszcze, albo ktoś zna dystrybutora koyo i tsubaki. Potrzebuje śruby o długości ponad 200cm, bo pole robocze ma wynosic 200x150cm.
Pozdrawiam

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: paulg » 27 wrz 2009, 22:47

Witam.
Niestety nie da się zastosować zamiennie nakrętki do śruby innego producenta.
Pozostaje odnalezienie dystrybutora i zakup samych gwintów , lub zakup nowych kompletnych śrub :cry:
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
Seemann

Post napisał: Seemann » 27 wrz 2009, 23:42

W polsce tych śrub raczej nie dostane, przypomniało mi się skąd były zamawiane... obawiam się że cena będzie dla mnie zaporowa :sad:
Akurat miałbym komplet nakrętek :neutral:
Może na oś x zastosuje listwy a na reszte śruby kulowe. Czytałem o luzach jakie występują na listwach, na youtubie musze poszukać filmików jak takie maszynki na listwach frezują i jakie detale. Może nie jest tak tragicznie z dokładnością, forum przeszukałem i trudno coś wywnioskować, oprócz tego że śruby są lepsze :wink:

paulg
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: paulg » 28 wrz 2009, 07:55

Witam.
Seemann pisze:oprócz tego że śruby są lepsze
Przy dużych wymiarach maszyny śruby są tak na prawdę ... gorsze - śruba musi mieć dużą średnice , najlepiej zastosować napędzana nakrętkę co także komplikuje sprawę , do napędu bramy trzeba 2 śruby .... itd
A co do dokładności to listwy zębate z zębami skośnymi luz zwrotny mają naprawdę znikomy.
Jeśli szuka może kolega czegoś naprawdę dokładnego , dającego praktycznie efekty takie jak przy śrubie polecam : LINK
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
Seemann

Post napisał: Seemann » 28 wrz 2009, 19:41

Jeżeli luz na listwach wynosiłby 0,1mm to może być, czytałem też że błędy na listwie mogą się sumować, przy tym polu roboczym to będzie 0.6mm. Jeżeli chodzi o aluminium to detale nie większe niż 30x50cm.

Szukałem listw z zębami skośnymi i nigdzie nie znalazłem, ale szukam dalej. Na akcesoriach są tylko z zębami prostymi.

Tak poza tym to muszę zrezygnować z prowadnic szynowych, większa maszyna - większe koszty. Będą wałki fi25 podparte na całej długości i długie obudowy.

Listwy nie są samohamowne, w związku z tym lepiej zbytnio nie przesadzać z masą bramy? Prowadnice bramy, listwy (ewentualnie śruby) będą nad stołem, czyli rama będzie wychodzić ponad stół, widziałem takie rozwiązania już na forum.
PS mogę zamienić moje śrubki na coś co może mi się przydać przy budowie frezarki, prowadnice itp :smile:

darmag221
Posty w temacie: 1

Post napisał: darmag221 » 07 paź 2009, 23:01

"Mam już kompletną elektronike od MARKa:
-sterowniki M880
- silniki 12,5 Nm
- płyta optobob
- zasilacz 1000W "

Kto to jest i jak sie z nim zkontaktować??????????

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 08 paź 2009, 16:24

Pewnie chodzi o markcomp77

Autor tematu
Seemann

Post napisał: Seemann » 11 paź 2009, 23:04

Tak, cała elektronika pochodzi od markcomp77. Wszystko śmiga jak należy, teraz upycham to w szafie sterowniczej :)

[ Dodano: 2009-10-11, 23:03 ]
Chyba powinienem założyć nowy temat, bo założenia projektu się znacznie zmieniły :wink:

Tak wygląda projekt konstrukcji. Na osi X listwy zębate, na Y i Z śruby kulowe.
Do całości będą przykręcane profile na których będą prowadnice. Chodzi o to że w razie pewnych niedokładności będą mógł skorygować błędy blaszkami, pozatym stół będzie planowany (mdf).

Projekt zetki przedstawie niebawem - skok prawie 50cm (taki mi będzie potrzebny)
Na razie proszę o ocene tego co jest, bo profile już czekają na cięcie i spawanie :smile:

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”