Frezarka cnc do modeli rc

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
lukasz1887
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 37
Posty: 49
Rejestracja: 03 lis 2014, 18:40
Lokalizacja: Łańcut

Frezarka cnc do modeli rc

#1

Post napisał: lukasz1887 » 05 lis 2014, 17:32

Witam mam na imię Łukasz i mam zamiar zbudować frezarkę do modeli rc po długim okresie gdzie wysyłałem do cięcia laserem koszty bywały duże a teraz mam zamiar wykonywać frezarkę .Plan jest w mojej głowie pole robocze to 50cm na 100cm blat ruchomy materiały do tego to mdf ,sklejka ,aluminium mam nadzieje ze pomożecie mi w budowie i podpowiecie



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 5215
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 05 lis 2014, 21:31

lukasz1887 pisze:materiały do tego to mdf ,sklejka ,aluminium mam nadzieje ze pomożecie mi w budowie i podpowiecie
Materiały do budowy ramy czy materiały jakiem będą obrabiane?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
lukasz1887
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 37
Posty: 49
Rejestracja: 03 lis 2014, 18:40
Lokalizacja: Łańcut

#3

Post napisał: lukasz1887 » 05 lis 2014, 21:56

Witam materiały do budowy ramy .

[ Dodano: 2014-11-06, 07:04 ]
Witam czy do przesuwania blatu mogę zastosować http://www.cncprofi.com/listwa-zebata-m ... -50cm.html czy to jest dobry pomysł ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 5215
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 06 lis 2014, 08:54

A jaki mat. chcesz obrabiać? Listwy są dobre do plazmy.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
lukasz1887
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 37
Posty: 49
Rejestracja: 03 lis 2014, 18:40
Lokalizacja: Łańcut

#5

Post napisał: lukasz1887 » 06 lis 2014, 09:18

Jakie materialy balsa od 1do5 mm isklejka balsowo-lipowa 3mm

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 5215
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 06 lis 2014, 10:40

No to może paski zębate - powinno być dokładniej niż na listwach.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#7

Post napisał: ursus_arctos » 06 lis 2014, 13:09

Na paskach będzie:
- dokładniej
- ciszej
- łatwiej zmontować
- być może nawet sztywniej, jeżeli weźmie się pod uwagę luzy, które na listwach raczej wystąpią.


Autor tematu
lukasz1887
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 37
Posty: 49
Rejestracja: 03 lis 2014, 18:40
Lokalizacja: Łańcut

#8

Post napisał: lukasz1887 » 06 lis 2014, 13:37

To jakie elementy sa do tego potrzebne bo ja niewiem i gdzie kupie tanio?


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5302
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#9

Post napisał: oprawcafotografii » 06 lis 2014, 18:34

Wszystko jest na tym forum. Nie badz leniem :)

q

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#10

Post napisał: ursus_arctos » 06 lis 2014, 20:20

Podpowiem tyle:
- tanie pasy są na EBMiA lub *.net oraz u chińczyków na eBay
- stosuj rzczej pasy HTD (prezcyzyjniejsze od T)
- przy napędzie zarówno pasem jak i na listwie zębatej wskazana (w zasadzie nawet potrzebna) jest dodatkowa przekładnia.

Resztę sobie znajdziesz na forum. Naprawdę. Trzeba tylko chcieć. Wyszukiwarka jest kiepska, ale jak wpiszesz do gógla swoje pytanie i dopiszesz "forum cnc", to pięknie Ci wszystko znajdzie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”