Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: Rafalgl » 06 lut 2023, 18:41

Mogę też zawsze użyć obu. Mocniejszy zamontować na ramie maszyny, a ten drugi na skrzynce 😉

Przy okazji wymieniłem tanią szynę uziemienia na blok ptfix. Mała rzecz a cieszy. Rozwiązanie znacznie wygodniejsze niż śrubowe zaciski, od razu lepszy dostęp do przewodów i porządek w skrzynce, a izolacja nic nie gorsza i pewnie trzyma przewód (wystarczy wcisnąć do oporu, aż usłyszy się wyraźne kliknięcie). Na masowe i neutralne też będę zakładał, polecam.Obrazek

Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 07 lut 2023, 03:37

Wiem, że może to dla wielu z was będzie głupie pytanie, ale nie daje mi spokoju od początku prac nad elektryką... Co by się stało, gdybym przypadkiem podłączył moja maszynę odwrotnie? Tzn do gniazdka z fazą po drugiej stronie? Praktycznie wszystkie sprzęty działają prawidłowo niezależnie od tego jak się je podłączy... Telewizor, radio, mikrofalówka, suszarka do włosów, czy nawet pecet. Czy w takim razie coś by się stało falownikowi, zasilaczom, płytce, jakbym na odwrót podłączył zasilanie a jeśli tak, to dlaczego tu może się coś popsuć a w tamtych nie? Albo czy jest jakaś różnica, w którą stronę podłączam np. wyłącznik nadprądowy? No i czy jest on pojedynczy czy podwójny? W instrukcji falownika kazali założyć dwubiegunowy bezpiecznik i taki też kupiłem. A jak z innymi urządzeniami?
Kto pyta, nie błądzi.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Steryd » 07 lut 2023, 09:57

Ale wiesz jak działa prąd przemienny? N i L to są zaciski prądowe i bez różnicy jak podłączysz zasilanie.
Można?
Morzna!!!

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20

Post napisał: WP Kamil » 07 lut 2023, 10:05

Różnica jest jak się ma jednopolowe bezpieczniki na jednej tylko linii (teoretycznie L).
Gdy w gnieździe lub wtyczce będą pomylone zaciski to może dojść do sytuacji w której wyrzuci zabezpieczenie- odetnie linię N, a maszyna cały czas będzie pod prądem względem uziemienia. Dwupolowa zabezpieczenia w maszynie (nadprądow) zasadniczo rozwiązują problem z odwrotnym podłączeniem zacisków.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44

Post napisał: qqaz » 07 lut 2023, 10:54

WP Kamil pisze:
07 lut 2023, 10:05
Różnica jest jak się ma jednopolowe bezpieczniki na jednej tylko linii (teoretycznie L).
Gdy w gnieździe lub wtyczce będą pomylone zaciski to może dojść do sytuacji w której wyrzuci zabezpieczenie- odetnie linię N, a maszyna cały czas będzie pod prądem względem uziemienia. Dwupolowa zabezpieczenia w maszynie (nadprądow) zasadniczo rozwiązują problem z odwrotnym podłączeniem zacisków.
OCZYWIŚCIE!!!
Przyzwyczajony do stałego łącza nie zwróciłem uwagi że tu bedzie wtyczka
Rafał, kategorycznie wszystkie bezpieczniki zamień na dwupolowe L+N.

I po to warto gadać ze schematem - zawsze coś wyjdzie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 07 lut 2023, 18:13

Mam dwupolowy bezpiecznik główny c16. Na samym wejściu skrzynki. Nie wiem czy pozostałe uda mi sie znalezc też tego typu, będą dość małe, bo..
Postanowiłem, że dam bezpieczniki o wartości ok 110% prądu wejściowego zainstalowanych urządzeń. I tak:
Zasilacz 36V - bezpecznik 3A (zasilacz ma 600 wat, czyli 2,5-2,7A)
Zasilacze 24V - bezpiecznik 2A (duzy zasilacz ma 1,8A) i 2x 0,6A (małe maja po 0,55A).

Nie widzę sensu podpinania wszystkich zasilaczy DC pod jeden wspólny bezpiecznik, jako że ich moce diametralnie się różnią. Obecnie mam tam co prawda włożony bezpiecznik C10, ale on robi bardziej za wyłącznik.

Falownik - bez dodatkowego bezpiecznika (tylko na głównym c16). choć mogę zlikwidować główny i użyć go stricte tylko do falownika. Ewentualnie poszukać taki na 12 A (licząc, że falownik ma ok 10A na wejściu)
Pompa wody - 0.4A. (75w)

Czy to dobre moce?

Czy wyłącznik różnicowo-nadprądowy nadaje się zamiast zwykłego nadprądowego? Pytam, bo one mają zwykle 2 bieguny i łatwiej je dostać w różnych mocach, niż nadprądowy 2 biegunowy.

Nie wiem jaki do płytki piko dać... Nie wiem jaki jest bezpieczny prąd przepięcia/zwarcia dla takiej precyzyjnej elektroniki... Ktoś wie?

Kupiłem 2 kanistry wody destylowanej i kanister płynu do chłodnic do chłodzenia wrzeciona. W przyszłości wymienię na jakiś szlachetniejszy preparat, może ergolid. Ostatecznie jedno i drugie to glikol. Przy okazji do tego zamowilem szczelniejszą i mniejszą 20 l beczkę na ADRy, zamiast tej wielkiej na ogórki :lol: Ale w ogóle chyba i to zmienię na metalowe wiadro z obręczą https://www.b2b-partner.pl/wiadro-metal ... UIQAvD_BwE Odejmie się uchwyt, ponawierca otwory, założy nyple, rurki, termometr i będzie solidny zbiornik chłodziwa na lata.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 08 lut 2023, 08:48

Jaki frez fi do 6mm koledzy polecają do aluminium na pierwsze próby frezarki? Na razie niestety bez chłodziwa, więc niech to będzie coś co zniesie takie trudne warunki. Chodzi mi o ilość piór, materiał wykonania, rodzaj powłoki, jak rownież parametry skrawania do niego, mając na uwadze że to nowa maszyna i nie znamy jej możliwości.
Kto pyta, nie błądzi.

Bagunio
Posty w temacie: 105

Post napisał: Bagunio » 08 lut 2023, 09:21

kup obojętnie jaki z all dedykowany do aluminium 2 piórowy i będzie gitara , z ustawieniami stosuj się do tego co piszą na aukcji lub ściagnij sobie aplikacje FS na androida i on Ci obliczy posuw i obroty. Ogólnie to z czasem będziesz działał na słuch.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44

Post napisał: qqaz » 08 lut 2023, 15:34

dla spokojnosci poprawka schematu.
Sterowanie zostawione na jednym bezpieczniku B1 swiadomie bo i tak działa WG.
A bezpieczniki sprzetowe -Ski możesz używac do wyłączenia danego urządzenia gdy coś pod napieciem trzeba dotknąć w szafie.
No i też łatwo przeznaczyć dedykowane dla maszyny gniazdko w ścianie z wiadomą pozycją L/N. Będzie łatwiej.
Dlatego też nie będzie CZZF bo resztkowe ale jednak jakieś napiecie przenosiłby na wyłaczony obwód.
Daj do każdego aparatu przekaźniki 220 którego styk wstawisz w szereg OK? Falownik nie musi mieć bo sam ma wyjście i sygnalizuje że jest OK( sprawdź czy da się ustawić na NC podczas prawidłowej pracy) Jezeli nie, bo zwiera przy alarmie, to wtedy dajesz przekażnik
Obrazek

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Avalyah » 08 lut 2023, 16:21

Bagunio pisze:2 piórowy i będzie gitara

Jak na sucho to lepiej jednopiórowy, inaczej spora szansa zalepienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”