Mam dwupolowy bezpiecznik główny c16. Na samym wejściu skrzynki. Nie wiem czy pozostałe uda mi sie znalezc też tego typu, będą dość małe, bo..
Postanowiłem, że dam bezpieczniki o wartości ok 110% prądu wejściowego zainstalowanych urządzeń. I tak:
Zasilacz 36V - bezpecznik 3A (zasilacz ma 600 wat, czyli 2,5-2,7A)
Zasilacze 24V - bezpiecznik 2A (duzy zasilacz ma 1,8A) i 2x 0,6A (małe maja po 0,55A).
Nie widzę sensu podpinania wszystkich zasilaczy DC pod jeden wspólny bezpiecznik, jako że ich moce diametralnie się różnią. Obecnie mam tam co prawda włożony bezpiecznik C10, ale on robi bardziej za wyłącznik.
Falownik - bez dodatkowego bezpiecznika (tylko na głównym c16). choć mogę zlikwidować główny i użyć go stricte tylko do falownika. Ewentualnie poszukać taki na 12 A (licząc, że falownik ma ok 10A na wejściu)
Pompa wody - 0.4A. (75w)
Czy to dobre moce?
Czy wyłącznik różnicowo-nadprądowy nadaje się zamiast zwykłego nadprądowego? Pytam, bo one mają zwykle 2 bieguny i łatwiej je dostać w różnych mocach, niż nadprądowy 2 biegunowy.
Nie wiem jaki do płytki piko dać... Nie wiem jaki jest bezpieczny prąd przepięcia/zwarcia dla takiej precyzyjnej elektroniki... Ktoś wie?
Kupiłem 2 kanistry wody destylowanej i kanister płynu do chłodnic do chłodzenia wrzeciona. W przyszłości wymienię na jakiś szlachetniejszy preparat, może ergolid. Ostatecznie jedno i drugie to glikol. Przy okazji do tego zamowilem szczelniejszą i mniejszą 20 l beczkę na ADRy, zamiast tej wielkiej na ogórki

Ale w ogóle chyba i to zmienię na metalowe wiadro z obręczą
https://www.b2b-partner.pl/wiadro-metal ... UIQAvD_BwE Odejmie się uchwyt, ponawierca otwory, założy nyple, rurki, termometr i będzie solidny zbiornik chłodziwa na lata.
Kto pyta, nie błądzi.