Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Całkiem fajny ten nowy schemat, łatwiej będzie to upchnąć do szafy z malym bezpiecznikiem i przekaznikami. A mam pytanko - bo moje zasilacze mean wella mają wyjście DC OK - to jest właśnie do tej funkcji o której mówisz? Nie wiem czy będę kupował ten stycznik i wiatrak na 220v, wciąż to rozważam, bo jednak
raz że kasa, a dwa mam ten na 24vdc, a jednak trzeci zasilacz 24v przyda mi się do podświetlania kontrolek. A chcę mieć jednak te płytkę Piko zasiloną bez jakichkolwiek dodatkowych zakłócaczy na linii zasilacz-płytka. Boję się skoków napięcia przy wygaszaniu komponentów układu. Stycznik ma wprawdzie diodę chroniacą przed przepięciami, ale wolę dmuchać na zimne.
Te moce bezpieczników które podałem wcześniej są odpowiednio dobrane?
raz że kasa, a dwa mam ten na 24vdc, a jednak trzeci zasilacz 24v przyda mi się do podświetlania kontrolek. A chcę mieć jednak te płytkę Piko zasiloną bez jakichkolwiek dodatkowych zakłócaczy na linii zasilacz-płytka. Boję się skoków napięcia przy wygaszaniu komponentów układu. Stycznik ma wprawdzie diodę chroniacą przed przepięciami, ale wolę dmuchać na zimne.
Te moce bezpieczników które podałem wcześniej są odpowiednio dobrane?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Tak masz rację, czytałem na szybko i przeoczyłem fakt braku chłodziwa.
Do autora na początek proponuje wziąć sprawdzony stop aluminium który dobrze się frezuje jak Pa9 , bo jak nie masz doświadczenia to możesz nie zareagować w porę jak frez się zalepi.
-
Ok, kupię jednopiórowy i aluminium Pa9.
https://a llegro.pl/oferta/stycznik-przekaznik-220v-ac-5a-1x5a-z-podstawka-13093284415
Czy takie przekaźniki wystarczą do sprawdzania zasilania tych pomp?
https://a llegro.pl/oferta/stycznik-przekaznik-220v-ac-5a-1x5a-z-podstawka-13093284415
Czy takie przekaźniki wystarczą do sprawdzania zasilania tych pomp?
Kto pyta, nie błądzi.
-
O tym. https://a llegro.pl/oferta/uklad-ochronny-130-240v-ac-led-dilm12-xspvl240-13121631255 To jest moduł ochronny, oparty o diodę półprzewodnikową działająca jak warystor (przewodzi tylko wysokie napięcia). Wkłada się to w specjalne gniazdo w styczniku. Cewka przy rozłączeniu generuje kilkukrotny skok napięcia w jej obwodzie, który mógłby uszkodzić elektronikę. Z tego co rozumiem dioda to wykrywa, otwiera się i przekierowuje całość tego ładunku do jakiegoś układu zabezpieczającego, który zatrzymuje go na poziomie stycznika i nie pozwala uszkodzić podpiętych do obwodu urządzeń. Tyle z tego zrozumiałem, ale jak działa sam układ i co się dzieje dokładnie z tym napięcidm nie mam pojęcia.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Takie zabezpieczenie podpięte do cewki zabezpieczy tylko układy podpięte do cewki.
Nie da to żadnej ochrony urządzeń podpiętych do styków.
Nie da to żadnej ochrony urządzeń podpiętych do styków.
-
No tak. A zapomniałem, że cewka będzie przecież samopodtrzymywana przez styki... Więc jednak muszą być 3 osobne zasilacze. Bo jednak zjarany falownik lub sterownik to nie będzie taki ból jak spalona płytka Piko.
Czy przed płytka Piko nie powinno być w związku z tym SSR załączany dopiero po włączeniu wyłącznika glownego? Pompy to raptem 1/10 wartości tej płytki. Ona kosztuje 1250zł. Fajnie że sa zabezpieczenia ale jednak to co najcenniejsze w całej tej szafie chyba powinno być lepiej chronione. To jednak nie jest grbl za 100 zl..
Czy przed płytka Piko nie powinno być w związku z tym SSR załączany dopiero po włączeniu wyłącznika glownego? Pompy to raptem 1/10 wartości tej płytki. Ona kosztuje 1250zł. Fajnie że sa zabezpieczenia ale jednak to co najcenniejsze w całej tej szafie chyba powinno być lepiej chronione. To jednak nie jest grbl za 100 zl..
Kto pyta, nie błądzi.
-
Wytłumacz mi dlaczego? Wylącznik główny to najprostszy możliwy przełącznik. Nie dość że ma styki, to jeszcze załączane ręcznie. Napewno wystarczy jeden zwykły bezpiecznik przed zasilaczem? Serio mega martwię się ta płytką...
Dodane 37 minuty 26 sekundy:
Raptem jeden dodatkowy SSR do zasilaczy. Nie stycznik tylko półprzewodnikowy, bezzakloceniowy przekaźnik. Do tego opozniacz czasowy, który będzie nim sterował. Niech się uruchamia automatycznie sekunde po przekreceniu wył. głównego, gdy styki są już stabilne . Co w tym złego?
Dodane 37 minuty 26 sekundy:
Raptem jeden dodatkowy SSR do zasilaczy. Nie stycznik tylko półprzewodnikowy, bezzakloceniowy przekaźnik. Do tego opozniacz czasowy, który będzie nim sterował. Niech się uruchamia automatycznie sekunde po przekreceniu wył. głównego, gdy styki są już stabilne . Co w tym złego?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 36
Rafalgl pisze:cewka będzie przecież samopodtrzymywana przez styki...
To nie wpływa na powstawanie siły elektromotorycznej indukcji (SEM) której tak się obawiasz.
Nie śledziłem całego wątku ale domyślam się że Piko jest zasilane niskim napięciem, więc jest galwaniczne odseparowane od zakłóceń (skoków napięcia) wywołanych rozłączaniem styków lub cewek. Tą separację zapewnia mu transformator lub zasilacz DC, z którego płytka Piko jest zasilana. Gdyby więc rozłączenie jakiejś cewki w obwodzie 230/380V AC spaliło by Ci płytkę sterująca śmiało możesz iść puścić totka
Pozdrawiam.