Frezarka 3-osiowa z profili aluminiowych

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 11813
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#51

Post napisał: kamar » 27 paź 2011, 19:13

Zbych07 pisze:
tuxcnc pisze: powodu złego układu gwiazd.
.
Możesz to rozwinąć ? - jak to sprawdzić , jak zmienić ?.
Sprawdzisz wyglądając przez okno, a zmienić układu się na razie nie da :)



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#52

Post napisał: tuxcnc » 27 paź 2011, 19:16

@ Zbych07

Odpowiedziałem powyżej.

A co do Macha, to on już po prostu taki jest.
Windows nie jest systemem czasu rzeczywistego i nawet jakby w Machu nie było nawet jednego błędu, to by działało źle.
I do tego na jednym komputerze da się jakoś pracować, a na innym nie, co jest kwestią użytych podzespołów i niekoniecznie ma związek z systemem operacyjnym.

.


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 23:26
Lokalizacja: Pruszków

#53

Post napisał: Zbych07 » 27 paź 2011, 19:17

tuxcnc pisze: No i oczywiście długość ruchu musi być większa niż dwa razy rampa, żeby się silnik zdążył rozpędzić.

.
:shock:

rampa .... :?: :?: :?: szto eto rampa :?:

:grin:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#54

Post napisał: tuxcnc » 27 paź 2011, 19:30

Zbych07 pisze: :shock:

rampa .... :?: :?: :?: szto eto rampa :?:

:grin:
W skrócie to przyśpieszenie z jakim silnik może się rozpędzić/zwolnić nie gubiąc kroków.
Ale to już jest wiedza podstawowa, którą znajdziesz w instrukcji swojego programu.

.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2966
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#55

Post napisał: pitsa » 27 paź 2011, 19:50

Krótko mówiąc rampa to ogranicznik gradientu prędkości, dodający gracji i łagodności, z pewną dozą zdecydowania, stosowany podczas rozpoczynania i kończenia ruchu. :-)

Rozwijając informacje o rampie można powiedzieć, że w pewnych sytuacjach pełni ona rolę "spadochronu (lub poduszki) bezpieczeństwa" podczas lądowania w wybranym punkcie. Na przykład gdy następuje jazda do punktu końcowego danej osi. Zamiast rypnąć w krańcówkę i zatrzymać się "w miejscu" i doznać udaru w nieprzewidzianym miejscu, dzięki rampie następuje przejście w łagodną fazę lądowania tuż przed punktem zatrzymania. Rampę w takiej sytuacji porównuję do lądowania kapsuły z kosmonautami, którzy dzięki niej lądują na powierzchni ziemi, a nie metr pod nią w postaci miazgi. :D
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 209
Rejestracja: 16 lut 2009, 19:07
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

#56

Post napisał: rap3k » 27 paź 2011, 19:52

chyba o tym mowa ....
Obrazek
moje silniki na których teraz pracuje pracują na przyspieszenie 200 prędkość 5
powyżej 7 stoi w miejscu ....

im przyspieszenie bliżej 0, to startując z max prędkością możesz zgubić kroki ... to jak ruszanie z piskiem na ulicy .. niby kola się kręcą, a ty stoisz ... i analogicznie w czasie hamowania silnikiem - tak mi się wydaje :]

np. robiąc kwadrat ... na rogach zmieniasz kierunki frezowania ... czyli silniki nagle muszą się zatrzymać/ruszyć stosując ramkę możesz zwalniać na rogach a co za tym idzie masz mniejszą szanse zgubienia kroku ... czyż nie ?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2966
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#57

Post napisał: pitsa » 27 paź 2011, 20:07

Są też rampy z "prędkością bezpieczną" poniżej której nie ma już problemów z nagłymi "zrywami" i gubieniem kroków przez silnik:

Obrazek

Tego typu rampa jest w programie CNConv.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 209
Rejestracja: 16 lut 2009, 19:07
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

#58

Post napisał: rap3k » 30 paź 2011, 21:14

no Panowie i Panie ;)
jutro wypłata i chciałbym w tym nadchodzącym tygodniu kupić/zamówić owe silniki ..

jaki silnik do tego chińczyka?
1. 3Nm 3A
2. 3.1Nm 2.1A

czy może
http://allegro.pl/silnik-krokowy-3-1nm- ... 56528.html
3. 3.1Nm 3A

a może wystarczy
http://allegro.pl/silnik-krokowy-1-9nm- ... 56553.html
4. 1.9Nm 2.8A
?

wizja dalszej modernizacji owej maszyny nie wchodzi w grę (jak to napisał jeden z kolegów kilka postów wyżej a mianowicie lepsze sterowniki)... po prostu poprawiam to co @#@$# na początku (kupując sterowniki i silniki :/)
maszyna ma się bujać i nie gubić kroków ... bo to co się teraz dzieje to jest masakra;] cud że wyfrezowałem płytkę na zasilacz ... chodź otwory ręcznie robiłem bo przy próbach wiercenia otworów .... gubił mocz ... tz. kroki i nie trafiał w ścieżki :( tylko obok :/

chciałbym zakończyć to meczenie Was o te silniki ... ale zrozumcie ... ;)

przyznam ze opcja 3Nm i 3A by mi odpowiadała jeśli chodzi o cenę (zamówienie u jednego dostawcy) ale czekam na Wasze opinie
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 10:55 przez rap3k, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 547
Rejestracja: 10 cze 2011, 14:19
Lokalizacja: Lublin

#59

Post napisał: pascalPL » 31 paź 2011, 07:00

Ja bym zaczął od sterownika i sterowania. Swojego czasu udawało mi się frezować mdf 19mm przy pomocy silników 0.3Nm z odpowiednio dobraną predkością i przyspieszeniem. Nigdy nie gubilo kroków.


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 23:26
Lokalizacja: Pruszków

#60

Post napisał: Zbych07 » 31 paź 2011, 11:46

rap3k pisze:no Panowie i Panie ;)
jutro wypłata i chciałbym w tym nadchodzącym tygodniu kupić/zamówić owe silniki ..

jaki silnik do tego chińczyka?
............

wizja dalszej modernizacji owej maszyny nie wchodzi w grę
Jeśli decyzja o zaniechaniu dalszej modernizacji maszynki jest ostateczna, to według mnie kupowanie silników,
które przerastają możliwości sterownika a zarazem są wyraźnie droższe nie ma sensu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”