Frezarka 3-osiowa z profili aluminiowych

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 210
Rejestracja: 16 lut 2009, 19:07
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Frezarka 3-osiowa z profili aluminiowych

#1

Post napisał: rap3k » 01 lip 2011, 20:58

Witam.

Chciałbym zaprezentować Wam moją maszynkę do tworzyw sztucznych, w której można spotkać:

- profile aluminiowe 30x30 mm firmy FlexLink Systems Polska Sp. z o.o.
- profile aluminiowe 15x180 mm firmy Bosch Rexroth od firmy AMS Sp. z o.o.
- płaskowniki aluminiowe 30x10, 50x10, 70x10, 20x50,
- płyta aluminiowa o grubości 8mm
- "wrzeciono" 135W z Praktikera,
- prowadnice fi12 + łożyska liniowe LM 12 UU + łożyska toczne 5x16x5 z www.techrol.eu
- silniki krokowe 12V 0.42A FL57ST51-0426A z www.multiprojekt.pl
- sprzęgło kłowe z www.ergwind.pl
- śruba trapezowa Tr 10x2 z www.akcesoria.cnc.info.pl
- poliamidowe nakrętki trapezowe,
- elektronika (SSK-MB1, SSK-B01, MZ-01+120W transformator, SOFTSTART) z www.akcesoria.cnc.info.pl
- monitor 15" z lombardu,
- komputer 1GHz Duron, 64Mb grafika, 256Mb ram - moj pierwszy komputer,
- i cała drobnica: kable, włączniki, krańcówki, wiatraki itp.

to na tyle reklam ;)


budowę frezarki zacząłem od zakupu elektroniki, wraz z kolejnymi wypłatami dokupywałem kolejne części, silniki, profile, śruby imbusowe (które kosztowały krocie :/) itd...

kształt ram bocznych (płyta aluminiowa 8mm) była cięta wodą, płaskowniki były obrabiane na frezarce Pana KIMLI :).

teraz kilka fotek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

frezarka testuje .... dokładność ~0.1mm, silniki bardzo wolne ... coś z nimi nie tak .. albo za mały prąd dałem? potencjometr ustawiłem mniej więcej na 0.5A,
program mach2 demo jak na razie, jest to moja pierwsza tego typu maszyna.

koszt z gratisami (2.5k) całkowity koszt bez gratisów ~4.5k, czas budowy (spowodowany uzależnieniem od środków pieniężnych) ~3-5 miesiące

jakieś pytania?



Tagi:

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 888
Rejestracja: 02 maja 2007, 20:55
Lokalizacja: inąd

#2

Post napisał: skrzat » 01 lip 2011, 22:48

prowadnice kabli sam zrobiles? ciekawa konstrukcja tylko chyba wrzeciono nie siega do konca stolika :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 210
Rejestracja: 16 lut 2009, 19:07
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

#3

Post napisał: rap3k » 02 lip 2011, 00:05

prowadzenie kabli sam zrobiłem po tym jak zboczyłem ile kosztują oryginalne:]
zrobione są z arkusza polipropylenowego o grubości 1mm (na drugim zdjęciu widać surowy wycinek) boki w kształcie trapezu równoramiennego o kącie u podstawy 67.5 (jak w ośmiokącie). krawędzie lekko przycięte nożem do tapet aby ułatwić zgięcie. Boki złączyłem śrubą M3 z dystansem z węża karbowanego. wycięty arkusz pomalowałem farbą w spray aby zachować aluminiowo-czarny design ;)

co do wrzeciona ... fakt końcówka wrzeciona nie dotyka stołu .. brakuje ~20mm ... ale kto frezuje końcówką wrzeciona? z narzędziem ... sięga bez problemu :)

pole robocze ~300x330x90


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: ezbig » 02 lip 2011, 00:47

Prowadniki kabli pierwsza klasa, ale silniki dałeś mizerne, co w połączeniu z kiepskim sterownikiem dało efekt łatwy do przewidzenia (pomijam konstrukcję mechaniczną, bo nie wiem czy tam wszystko lekko chodzi, a to wiadomo, może znacznie zmniejszyć osiągi przy słabych silnikach).

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 888
Rejestracja: 02 maja 2007, 20:55
Lokalizacja: inąd

#5

Post napisał: skrzat » 02 lip 2011, 02:30

rap3k pisze:co do wrzeciona ... fakt końcówka wrzeciona nie dotyka stołu .. brakuje ~20mm ... ale kto frezuje końcówką wrzeciona? z narzędziem ... sięga bez problemu :)
chodzilo mi o os Y
co do silnikow - na Twoim miejscu poszukal bym na allegro uzywanych, mozna kupic za grosze calkiem pozadne i mocne, na silnikach nie warto oszczedzac, tym bardziej, ze czesc mechaniczna nie jest wykorzystana w 100% w takiej konfiguracji
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 3259
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Frezarka 3-osiowa z profili aluminiowych

#6

Post napisał: tuxcnc » 02 lip 2011, 07:59

rap3k pisze:- prowadnice fi12 + łożyska liniowe LM 12 UU + łożyska toczne 5x16x5
(...)
koszt z gratisami (2.5k) całkowity koszt bez gratisów ~4.5k, czas budowy (spowodowany uzależnieniem od środków pieniężnych) ~3-5 miesiące
Powinieneś napisać poradnik "Jak nie budować frezarki".

.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rap3k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24
Posty: 210
Rejestracja: 16 lut 2009, 19:07
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

#7

Post napisał: rap3k » 02 lip 2011, 10:15

tak wiem z prowadnicami przesadziłem (co do kosztów - nie wiem o co Ci chodzi ? miałem okrojony budżet i tyle ?)... może w przyszłości je zmienię na większą średnicę ... jak pisałem to jest moja pierwsza konstrukcja ... na której się dużo nauczyłem ... do moich potrzeb wystarczająco wystarczy ... zarówno dokładność jak i prędkość (silniki również wymienię) ... przy kolejnej już wiem na co patrzeć ... ale najpierw muszę przyoszczędzić żeby mieć większy budżet choćby na porządne prowadnice i nie mówię o wałkach. Tą mini frezarkę traktuje bardziej jako treningową i "hobbistyczno-modelarską" do zabawy w miękkich materiałach ... choćby do płytek drukowanych.

co do samej konstrukcji ... wszystko lekko chodzi ... wszystko było regulowane przy montażu ...

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 3023
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#8

Post napisał: pitsa » 02 lip 2011, 11:22

Bardzo ładnie i estetycznie wykonane. Wiadomo, że jest co poprawić (mocniejsze silniki!) ale jak na pierwsze podejście należą się wyrazy uznania, a nie ostra krytyka.

Teraz maszynka musi zrobić na swojego następcę. :)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 707
Rejestracja: 17 paź 2009, 13:45
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

#9

Post napisał: tomolc » 02 lip 2011, 12:17

Mi też się podoba tylko przy następnej zrobiłbym profile na kamienie w blacie T-owym równoległe do osi Y
łatwiejszy dostęp do kanałów a teraz brama zasłania dostęp do wsunięcia kamieni w dowolnym miejscu :wink:


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

Re: Frezarka 3-osiowa z profili aluminiowych

#10

Post napisał: jacek-1210 » 02 lip 2011, 12:34

tuxcnc pisze:
rap3k pisze:- prowadnice fi12 + łożyska liniowe LM 12 UU + łożyska toczne 5x16x5
(...)
koszt z gratisami (2.5k) całkowity koszt bez gratisów ~4.5k, czas budowy (spowodowany uzależnieniem od środków pieniężnych) ~3-5 miesiące
Powinieneś napisać poradnik "Jak nie budować frezarki".

.
Większa część z tego 2.5k to pewnie samo aluminium z obróbką :wink: . Fakt, brama trochę wiotka, ale to już nie problem dać grubsze wałki i dokręcić/dospawać profile do boków bramy. A póki co, do takiego 100W Dremelka, na początek, w sam raz. Mnie też się podoba
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”