Fanuc 18i problem Alarm 5136

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
pablowlkp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 28
Rejestracja: 07 cze 2010, 23:45
Lokalizacja: wronki

Fanuc 18i problem Alarm 5136

#1

Post napisał: pablowlkp » 07 maja 2017, 16:45

Witam
Panowie, mam taki problem. Maszyna na sterowaniu Fanuc 18iWA, pojawia się Alarm 5136 FSSB : NUMBER OF AMPS IS SMALL. Na napędzie wyswietla się literka "b.", naped A06B-6086-H301. Domyslam się , ze problem polega na tym, ze sterowanie nie widzia napedu servo. Moze ktos ma jakies sugestie?



Tagi:

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 952
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#2

Post napisał: gelo » 07 maja 2017, 17:15

No cóż. Pewnie połączenia już sprawdziłeś, ale mimo wszystko upewniłbym się czy kabel optyczny nie jest uszkodzony.
Nie zaszkodzi też wyjąć kartę z napędu i ją ponownie dobrze wcisnąć...
Alarm "b" oznacza błąd konfiguracji napędu. Czy ktoś coś grzebał w parametrach czy ten napęd tak po prostu przestał działać
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
pablowlkp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 28
Rejestracja: 07 cze 2010, 23:45
Lokalizacja: wronki

#3

Post napisał: pablowlkp » 07 maja 2017, 17:50

Generalnie maszyna stała nie używana przez jakiś czas. Wczesniej sporadycznie wywalała błąd komunikacji FSSB. Po dłuższym przestoju poprostu wywaliła alarm 5136. Swiatlowody oraz płytka komunikacji wymieniona na nowe (to przy okazji błędu komunikacji FSSB).
Wyjmowałem juz naped, przelutowałem kilka kondensatorów na nowe. Ale bez rezultatu.
Chyba, ze jakis parametr "uciekł". Tyle, ze nikt tam nie grzebał.

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 952
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#4

Post napisał: gelo » 08 maja 2017, 17:35

A sprawdziłeś czy kabel opto działa? Jak go wypniesz i popatrzysz w przewody to powinieneś widzieć czerwone swiatełko ( ew popatrz przez obiektyw kamery telefonu).
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
pablowlkp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 28
Rejestracja: 07 cze 2010, 23:45
Lokalizacja: wronki

#5

Post napisał: pablowlkp » 08 maja 2017, 19:28

Tak, sprawdzałem, jest czerwone swiatlo input i outpucie.


FROST1978
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 98
Rejestracja: 25 lip 2008, 22:47
Lokalizacja: Śląsk

#6

Post napisał: FROST1978 » 22 maja 2017, 23:02

Sterowanie jest dedykowane do drutówek Fanuc'a , a ty masz fabryczną maszyne czy jakąś samoróbkę.
NARZĘDZIOWNIA
Precyzyjne szlifierstwo , elektrodrążenie na WEDM i EDM.


Autor tematu
pablowlkp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 28
Rejestracja: 07 cze 2010, 23:45
Lokalizacja: wronki

#7

Post napisał: pablowlkp » 26 wrz 2017, 17:00

Temat udało sie rozwiazac. Okazało się , ze jeden z napedów w diagnostyce nie był widoczny. Uszkodzony nadajnik, który odpawiadał za komunikacje z komputerem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”