Elektrowrzeciono do stali

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
kolakkk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 14 gru 2013, 16:28
Lokalizacja: WWA

Elektrowrzeciono do stali

#1

Post napisał: kolakkk » 03 maja 2021, 16:33

Zastanawiam się nad zakupem elektrowrzeciona Teknomotor: https://www.teknomotor.com/eng/prodotti ... m_pagina=1

Czy będzie ono wystarczające do stali? Nie będzie się grzało przy małych obrotach? Nie zależy mi żeby można było frezować 10mm w stali, wystarczy ze 2mm.

Może jakieś lepsze pomysły na inne ATC z ISO30?




mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 458
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Elektrowrzeciono do stali

#2

Post napisał: mineque » 03 maja 2021, 18:05

Za wysokie obroty.
Ja się przymierzam do zakupu wrzeciona 8-10k RPM u chińczyka i do tego silnik 7,5kw

Tylko się wacham czy zostać w iso30 czy brać iso30

Na allegro jest gościu co sprzedaje 2,2kw iso30 ale bez możliwości mocowania kamieni trzymających oprawkę


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 778
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Elektrowrzeciono do stali

#3

Post napisał: gozdd » 04 maja 2021, 08:53

mineque pisze:Na allegro jest gościu co sprzedaje 2,2kw iso30 ale bez możliwości mocowania kamieni trzymających oprawkę

Przy 2,2kW nie potrzebujesz kamieni. Znajomy wrzecionem ISO35 chyba 6000RPM jedzie bez kamieni i nic się nie dzieje.


FTW
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 655
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Elektrowrzeciono do stali

#4

Post napisał: FTW » 04 maja 2021, 09:24

kolakkk pisze:
03 maja 2021, 16:33
Zastanawiam się nad zakupem elektrowrzeciona Teknomotor: https://www.teknomotor.com/eng/prodotti ... m_pagina=1

Czy będzie ono wystarczające do stali? Nie będzie się grzało przy małych obrotach? Nie zależy mi żeby można było frezować 10mm w stali, wystarczy ze 2mm.

Może jakieś lepsze pomysły na inne ATC z ISO30?
Ich są 3 wersje, najmocniejsza ma S1(7.5kW)S6(9.0kW)

I to jest przy 12k rpm, tu jest charakterystyka. Na 3k rpm będziesz miał 25% tej mocy, to nie jest wcale tak mało.

https://www.damencnc.com/nl/automatic-t ... m/a11?c=19

Jakimi narzędziami chcesz frezować? Bo to ma bardzo duże znaczenie.


Autor tematu
kolakkk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 14 gru 2013, 16:28
Lokalizacja: WWA

Re: Elektrowrzeciono do stali

#5

Post napisał: kolakkk » 05 maja 2021, 07:18

Przeważnie węglikami, może nawet jakimiś ceramicznymi bądź diamentowymi żeby uzyskiwać powierzchnie o jak najmniejszej chropowatości. Głównie stale nierdzewne 316 i podobne.


FTW
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 655
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Elektrowrzeciono do stali

#6

Post napisał: FTW » 05 maja 2021, 07:34

kolakkk pisze:
05 maja 2021, 07:18
Przeważnie węglikami, może nawet jakimiś ceramicznymi bądź diamentowymi żeby uzyskiwać powierzchnie o jak najmniejszej chropowatości. Głównie stale nierdzewne 316 i podobne.
Ok, ale chodziło mi o średnice, bo to ma wpływ na prędkość skrawania i tak dalej. Frezem fi8 prawdopodobnie polecisz, ale głowicą 40mm już nie, tylko delikatne planowanie.

A diament do stali się nie nadaje.


Autor tematu
kolakkk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 31
Rejestracja: 14 gru 2013, 16:28
Lokalizacja: WWA

Re: Elektrowrzeciono do stali

#7

Post napisał: kolakkk » 06 maja 2021, 07:26

Dzięki za odpowiedź, jak frezem fi8 przelece i głowicą 40mm dam rade lekkie planowanie wykonać to mi to wystarcza.


bdgr
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 76
Rejestracja: 16 paź 2017, 15:21
Lokalizacja: Poznań

Re: Elektrowrzeciono do stali

#8

Post napisał: bdgr » 06 maja 2021, 09:51

mineque pisze:Na allegro jest gościu co sprzedaje 2,2kw iso30

Nie mogę znaleźć, możesz dać linka albo nr aukcji?


mineque
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 458
Rejestracja: 12 wrz 2010, 01:59
Lokalizacja: Południe

Re: Elektrowrzeciono do stali

#9

Post napisał: mineque » 06 maja 2021, 10:31

Tu ER32 ale na zamówienie robi też ISO30

https://archiwum.al legro.pl/oferta/elektrowrzeciono-wrzeciono-cnc-2-2kw-er32-i10413160171.html
https://youtu.be/-00e-61cIkg

Dodane 10 minuty 2 sekundy:
bdgr pisze:
06 maja 2021, 09:51
mineque pisze:Na allegro jest gościu co sprzedaje 2,2kw iso30

Nie mogę znaleźć, możesz dać linka albo nr aukcji?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”