Elektrownia wiatrowa z krokowca

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3697
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

#191

Post napisał: pitsa » 02 kwie 2021, 21:45

No tak, rzeczywiście wtrąciłem się bez sensu, mógłbym mieć uwagi co do ceny związanej z tym, że jest to lodówka uniwersalna na 3 różne źródła... albo do tego pomysłu:
strikexp pisze:Potrzebujesz studni, byle jakiej oby wody była z tona. Wpuszczasz pompę, i pompujesz do wymiennika ciepła lub bezpośrednio w jakieś rury/grzejniki/radiatory/chłodnice. Woda z płytkiej studni ma nawet 4 stopnie i dużą pojemność cieplną. Z dodatkowym wiatrakiem to możesz sobie w 30 stopniowy upał w kurtce siedzieć.

powiedzieć, że nie spotkałem się z jeszcze holomiksacyjną temperaturą w studni, chociaż wchodziłem do środka na dwie drabiny aby pogłębić... oraz, że w temperaturze dużo powyżej 30 (przy kotle BP-1150) to zapinałem się szczelnie aby chronić swój "wewnętrzny chłód". Ale po co i dla kogo byłyby te uwagi? Co wiem i doświadczyłem to po prostu moje. ;-)


"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 7880
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

#192

Post napisał: bartuss1 » 02 kwie 2021, 21:59

no ja zasypalem swoją 20 m studnię gruzem
osobiscie nie mam klaustrofobii, ale gorzej jakby mi tam ktoś wpadł


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40
Posty: 3868
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

#193

Post napisał: strikexp » 02 kwie 2021, 22:30

pitsa pisze:
02 kwie 2021, 21:45
powiedzieć, że nie spotkałem się z jeszcze holomiksacyjną temperaturą w studni, chociaż wchodziłem do środka na dwie drabiny aby pogłębić... oraz, że w temperaturze dużo powyżej 30 (przy kotle BP-1150) to zapinałem się szczelnie aby chronić swój "wewnętrzny chłód". Ale po co i dla kogo byłyby te uwagi? Co wiem i doświadczyłem to po prostu moje. ;-)
Moje dwie drabiny to jest jakieś 4 metry, trochę mało jak na studnię. Szczególnie taką która ma być odizolowana od powierzchni.
Nie wiem czy Ty ogarniasz że jako żywy organizm wydzielasz ciepło. Więc siedząc w kurtce przy kotle to w końcu będziesz cieplejszy niż otoczenie. Rozumiem że w upały to też pod dwiema kołdrami śpisz żeby mieć chłodno :mrgreen:


Mogłem przesadzić co do tych 4 stopni, pamięć zawodną jest. Natomiast za dzieciaka nie raz wyciągałem ze studni dziadków wodę dla przyszłych kotletów i krów. Musiała się grzać pół dnia bo była dosłownie lodowata. Studnia chyba z tych płytkich, bo woda nie nadawała się podobno do picia. Nawet wyschła na kilka lat.
Za to na pewno się nie zgodzę co do pojemności cieplnej, tona wody to tona, a tona powietrza to jakieś 826m3. To tego akumulator ciepła w tej studni i 4 razy mniejsza pojemność powietrza niż wody. Może na duży dom i ostre upały nie wystarczy, ale wtedy trzeba trochę więcej tej wody mieć. Jakoś robią klimatyzacje oparte tylko o powietrze przepuszczane przez grunt i działa :mrgreen:


tristar0
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 41
Posty: 657
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

#194

Post napisał: tristar0 » 03 kwie 2021, 09:21

I znowy ciekawy temat zszedł na psy pomiędzy silnikiem krokowym ,parowym ,lodówką a studnią no ta to jest bez dna.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Posty: 3697
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

#195

Post napisał: pitsa » 03 kwie 2021, 09:29

A gdyby tak od studni do łóżka? W końcu kto z kim przystaje takim się staje. ;-)
Byłoby tak:

nawiązanie do czegokolwiek
strikexp pisze:Moje dwie drabiny to jest jakieś 4 metry, trochę mało jak na studnię
Wiejskie drabiny, po których wchodziłem do studni, były robione z dwóch połówek pnia, świdrem wykonane otwory i w te otwory nabite były wystrugane szczeble. Czasem się drabina wichrowała. Czy miała 3 czy 4 metry nie pamiętam. Były długie a w studni trzeba było zjechać o jeden krąg niżej, żeby zbierało się więcej wody do napojenia krów.

trochę krytyki
Ten pomysł ze studnią to raczej spora inwestycja. Studnia nie może być blisko budynku, a im dalej tym większa utrata chłodu. Pompuję wodę do kilku zbiorników mieszczących po tonie wody i widzę jak wąż kawałek drogi "rosi się" czyli woda ogrzewa się. To chyba jest ze 30 metrów. Trzeba by to zaizolować. W pomieszczeniu trzeba wydajnie ogrzać tą wodę powietrzem z pomieszczenia. Więc musiałby to być wymiennik z kaloryfera zamkniętokanałowego i nadmuch powietrza, dużo powietrza:

a potem popłynąć z tematem gdziekolwiek co mi tam się skojarzy
strikexp pisze:tona wody to tona, a tona powietrza to jakieś 826m3

więcej niż gdy grzeje się pomieszczenie, bo przy grzaniu jest wymiana ciepła między wodą a powietrzem np. 60-20°, a przy chłodzeniu wodą będzie np. 30-15°. Najlepiej zrobić chłodzenie ciągłe bo przy chwilowym potrzebna byłaby większa wydajność. Wodę z jednej studni musiałbym oddać do drugiej. To już lepiej zbudować "ziemiankę-letniak" i tam siedzieć w lecie albo zrobić łóżko wodne aby utworzyć mikroklimat wypoczynkowy. ;-)
No i jak już jesteśmy przy łóżku to na upały dobre jest łóżko indyjskie... plecione, chodzi o to aby nie było takiej izolacji termicznej dzięki materacom. ;-)

no i oczywiście jestem zorientowany dobrze co gdzie jest w youtube


i przedstawiam dowód. ;-)

Czy zestrajkeowałem już? :twisted:
Bo z tego co czytam w innym wątku to strike już dość ztuxizował ? :D
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


tristar0
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 41
Posty: 657
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

#196

Post napisał: tristar0 » 03 kwie 2021, 17:36

:D E nie. ty to poprostu szczęśliwy z zycia inaczej


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40
Posty: 3868
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

#197

Post napisał: strikexp » 07 kwie 2021, 14:32

Wracając do tematu:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”