szkoda że nie dopisać że niższa dawka nie śmiertelna od razu powoduje nieodwracalne uszkodzenia płuc co też kończy się śmiercią tyle że powolna to śmierć , coś jak gruźlica dusisz się nawet latami .strikexp pisze:7,5g na metr sześcienny
Elektrownia wiatrowa z krokowca
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 89
Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca
ale długo ci zajęło poszukiwanie info o amoniaku pewnie wikipedia bo to teraz obrazo twórcze dzieło
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Nie moje argumenty a twoje przykłady bo to temat ciągle o elektrowni wiatrowej a ty go zaśmiecasz wszystkim co ci do głowy wpadnie ,załóż sobie temat i tam pisz o wszystkich głupotach jakie wymyślisz .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 100
Sam zaczynasz dyskusję a jak wychodzisz na durnia to się zasłaniasz pisaniem nie na temat. A że głupoty piszesz to łatwo sprawdzić. O proszę jak nadal produkują lodówki absorpcyjne i nawet w cenie zbliżonej do zwykłej:
https://www.campingshop.pl/kuchnia-w-ka ... o-zabudowy
Nie wnikam czy tam jest amoniak, czy coś bezpiecznego. Po prostu klient z kasą nadal dostaje coś porządnego i bezawaryjnego.
https://www.campingshop.pl/kuchnia-w-ka ... o-zabudowy
Nie wnikam czy tam jest amoniak, czy coś bezpiecznego. Po prostu klient z kasą nadal dostaje coś porządnego i bezawaryjnego.
-
to są zwykłe lodówki z kompresorem przeważnie na 12/24v z czynnikiem R134a
Dodane 48 sekundy:
a cena nie wynika z jakości a z tego że do kempingu
Dodane 48 sekundy:
a cena nie wynika z jakości a z tego że do kempingu
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 28
strikexp pisze:nadal produkują lodówki absorpcyjne
Te lodówki turystyczne absorpcyjne są na wodę amoniakalną, a nie czysty amoniak.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
tristar0 pisze:to są zwykłe lodówki z kompresorem przeważnie na 12/24v z czynnikiem R134a
A to ciekawe bo pierwsza lodówka z tego linku: https://www.campingshop.pl/lodowka-abso ... etic-waeco
czilałt...
-
- Posty w temacie: 100
Co jeszcze wymyślisz? Jasno pisze podział na absorpcyjne i sprężarkowe

Bo Ty widocznie nie rozumiesz że urządzenia które mają być niezawodne, są dużo droższe. Kamper jak dobrze pamiętam to jest koszt 50-100tyś. Za auto które stoi 11 miesięcy i generuje koszty. Więc raczej nic dziwnego że ktoś woli dopłacić kilka tysięcy niż mieć zepsute wakacje

To że kamper to pewnie swoją drogą. Ale za 4000zł to pewnie można kupić lodówkę sprężarkową Miele.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
W tej lodówce mamy absorbent 357g. H2O + ziębnik 168g NH3 czyli to nie jest R717 jak w instalacjach przemysłowych, w których za obieg czynnika odpowiadają sprężarki. Ale dajmy sobie spokój z potyczkami na "różne wybrane fakty".upanie pisze:pierwsza lodówka
Nie wiem czy taką zamierza
strikexp pisze:zamontować na balkonie
ale te sypanie pomysłami i nie sprawdzonymi na sobie poradami:
strikexp pisze:Woda z płytkiej studni ma nawet 4 stopnie i dużą pojemność cieplną. Z dodatkowym wiatrakiem to możesz sobie w 30 stopniowy upał w kurtce siedzieć.
staje się coraz bardziej męczące. Jeśli coś proponujesz to sprawdź, policz i oceń ile warta jest twoja porada.
Przykładowo gdy wpadłem na pomysł żeby zrobić wodny akumulator energii potencjalnej czyli użyć kilka m3 wody, w dzień solarek zasila pompę, która podnosi wodę, a w nocy turbinka zasila np. oświetlenie nocne. Arkusz kalkulacyjny, książki, tablice... układanka wzorów do zrobienia różnych symulacji i .. po obliczeniach zrozumiałem jak śmieszny to był pomysł.
Jeśli nie weryfikujesz pomysłów to nie wiesz jak jesteś głupi.

Podobnie na instalacji rzędu 1 MW pracującej w trybie on/off przez parę godzin na dobę przeliczałem opcję chłodzenia i użycie ciepła do podgrzewania wody w basenie rekreacyjnym (dla "Speniamy odwieczne marzenia") i to samo, okazało się, że dużo taniej jest pozbyć się ciepła do atmosfery. Tak samo jak to robią elektrownie. Chiller i instalacja nie zwrócą się.
Kiedyś zastanawiałem się czy nie iść do Technikum Chłodnictwa i Klimatyzacji w Gdyni, wybrałem coś innego a potem i tak tą tematyką się zajmowałem na studiach włącznie z problemami związanymi z przepływami wielofazowymi i filmem olejowym w instalacji osłabiającym wymianę ciepła... o takich sprawach ciężko się dyskutuje, szczegóły bada się i z dopiero z opracowanych obliczeń wyciąga wnioski. To nie ten rodzaj zabawy jak pisanie na forum.
strikexp pisze:Co jeszcze wymyślisz?
No, właśnie co jeszcze wymyślisz?

Mogę ci zaproponować postawienie kostkarki lodu na balkonie. Tylko musiałbyś sobie dorobić rynienkę żeby kostki wpadały ci do mieszkania... a najlepiej za koszulę. Sprawdziłem to osobiście na sobie. Działa doskonale. Orzeźwiająco i pobudzająco w najgorszych upałach.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
pitsa pisze:W tej lodówce mamy absorbent 357g. H2O + ziębnik 168g NH3 czyli to nie jest R717 jak w instalacjach przemysłowych, w których za obieg czynnika odpowiadają sprężarki. Ale dajmy sobie spokój z potyczkami na "różne wybrane fakty".
Sprawdź jeszcze raz ten link na chłodno

Nie chodzi o potyczki ale o jakieś ślepe negowanie wszystkiego co strajk napisze.
czilałt...