eduCAD 2.8 - łączenie obiektów

eduCAD

barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#11

Post napisał: barola » 31 maja 2011, 21:02

w wersji 2.8 sumowanie objektow jest wykonywane tylko na wielokatach ,a wyzej pokazane jest polaczenie litery B i C jak to jest mozliwe ?



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#12

Post napisał: Piotr Rakowski » 01 cze 2011, 08:01

Litery te zostały wykonane opcją: "Tworzenie napisów wektorowych z fontów TTF" - środkowe "A" - przycisk na pasku bocznym. Otrzymuje Pan od razu wieloboki z liter.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 738
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#13

Post napisał: mitek » 15 gru 2011, 16:05

Mmm za diabła mi to nie działa niżej wszystkie trzy guziki a robię tak:

- litery metodą TTF
- następnie rysuje prostokąty metodą "rysowanie wieloboków" albo zwyczajnie za pomocą prostokąta i wychodzą mi takie jaja

Co robię źle?
Litery jak dam obok siebie to ładnie się sklejają ale nic po za tym nie umie zrobić.

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#14

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 gru 2011, 19:49

A gdzie tu są jaja? Pomyśl - nie zaznaczej wszystkich obiektów, tylko te, które mają być jakkolwiek łączone...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 738
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#15

Post napisał: mitek » 15 gru 2011, 21:35

mmm czyli co mam dokładnie zrobić by połączyć wnętrze P z otoczeniem...
Wstawiam literę następnie wstawiam tam gdzie ma być połączenie kolejną figurę. jak mam ją ustawić? musi się idealnie pokrywać z liniami które mają zniknąć?



-----------------------------------
Już mi się udało :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#16

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 gru 2011, 23:14

1. Przygotowujesz P z TTF
2. Rysujesz łącznik tak, aby pokrywał zarówno P, jak i jego środek.
3. Łączysz wnętrze P z łącznikiem metodą "dodawania" (A AND B).
4. Łączysz zewnętrze P z wnętrzem metodą "odejmowania" (A NOT B).

Oto wynik:

Obrazek
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


paraludek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 13
Rejestracja: 04 lis 2008, 22:54
Lokalizacja: Ziel;ona Góra

#17

Post napisał: paraludek » 08 sty 2012, 22:16

Witam
Mam pytanie
Jak połączyś łuk i prostą aby step wykonał to jednoprzebiegowo?
I kiedy dostępna bedzie wersja 3.0 czyli cnc cad
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#18

Post napisał: Piotr Rakowski » 09 sty 2012, 07:37

Nie ma łatwej metody złączenia tych dwóch obiektów - i nie ma po co tego robić. Idea jest taka, że łuk jest łukiem, a prosta prostą... Ale na wszystko jest oczywiście rada. Musisz tylko zmienić trochę swój sposób rysowania.

1. Narysuj wielobok o tylu segmentach, ile Ci trzeba (w przypadku łuku i prostej - 2). Dwa segmenty to 3 punkty - tak dla przypomnienia ;-)
2. Kliknij na przycisku strzałki (wybieranie). Kliknij następnie na segmencie, który ma być łukiem, prawym klawiszem myszki - pojawi się menu podręczne.
3. Wybierz: Segment -> Łuk. Wybrany segment zostanie zamieniony na łuk.
4. Jeśli łuk będzie narysowany w odwrotnym kierunku -> na pasku Łuki kliknij na przycisku [Odwróć łuk].

W ten sposób otrzymasz to, o co Ci chodziło.

Co do cncCADa (eduCADa 3) - jest już dawno zrobiony. Ale na razie nie sprzedajemy go na wolnym rynku. Jest naszym "handicapem" wyróżniającym nasze obrabiarki: frezarki OTTER i plotery laserowe, plotery plazmowe itp., do których jest dodawany.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


paraludek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 13
Rejestracja: 04 lis 2008, 22:54
Lokalizacja: Ziel;ona Góra

#19

Post napisał: paraludek » 12 sty 2012, 20:32

Szkoda
Brakuje wybierania kieszeni
Byłby to pakiet który w zupełności wystercza do obróbki drewna a tak trzeba szukać czegoś innego i niestety obcego ble!!!ble!!!!
Pozdrawaim

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#20

Post napisał: Piotr Rakowski » 13 sty 2012, 08:13

Czy o to Ci chodzi? : https://www.cnc.info.pl/topics51/wybier ... t31099.htm

eduCAD - jak sama nazwa wskazuje jest "EDU". Program, który rozwijam dla profesjonalnych zastosowań nazywa się cncCAD. Oczywiście wybieranie kieszeni ma wbudowane. Ba teraz dodałem opcję "rewolucyjną", zbliżającą cncCADa do 3D. Tę opcję pokażę po raz pierwszy na targach RemaDays 2012, które odbędą się w dniach 1-3 lutego br. Zapraszam do mojego stoiska - pokażę cncCADa i wszystkie nowe opcje.

cncCAD jest na razie handicapem mojej firmy dla klientów, którzy zdecydowali się na nas. Wiemy, że nasz pakiet programów (TAPPER 4-AXIS, cncCAD 2.5 z modułem CAM i Image2CNC - zaawansowana przeróbka map bitowych na różne rodzaje grawerowania, kucia, igiełkowania, dziurkowania itp.) jest mocno do przodu, w stosunku do tego, co daje konkurencja. Tak więc na razie nie będzie sprzedawany oddzielnie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „eduCAD”