Duża frezarka bramowa z żeliwa skrobana - frezowana DIY
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Duża frezarka bramowa z żeliwa skrobana - frezowana DIY
Siłownik do klapy samochodu też powinien dać radę. Mam taki u siebie, nie wiem ile waży zetka, ale problemów z tym nie ma żadnych i nic nie trzeba podłączać.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Centralne smarowanie na zwykłych powietrznych węzach? w jednej z maszyn pracy mam układ smarowania z wężyka festo ale 20 bar 1mm ścianki, i metolowe końcówki. Zasilane z pompy lincolna.
Ogólnie.. piękna maszyna powstaje !
Ogólnie.. piękna maszyna powstaje !
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
Kolejny krok to malowanie i założenie osłon
Dodane 10 minuty 17 sekundy:
Przy okazji mam na sprzedaż wykonane przeze mnie modele do odlewu czesci do powyższej frezarki.
Jeśli ktoś by chciał budować podobna to moga sie przydać (sporo pracy z nimi było).
Przy okazji zrobilem stol podcisnieniowy bo mocowanie płyt jest upierdliwe
I przymiarka dwóch wrzecion zamienianych miejscami:
Frezowanie płaskownika mocujacego na czoło stołu:
Płaskownik zamocowany i można przykrecać długie elementy w pionie:
Frezowanie płyty do podawania chłodziwa:
I maszyna praktycznie gotowa.
Zostało mi tylko podłaczenie i skonfigurowanie czujnika dlugosci narzedzia i sondy pomiarowej.Dodane 10 minuty 17 sekundy:
Przy okazji mam na sprzedaż wykonane przeze mnie modele do odlewu czesci do powyższej frezarki.
Jeśli ktoś by chciał budować podobna to moga sie przydać (sporo pracy z nimi było).
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam, solidny i przemyślany projekt. Zastanawiam się jak rozwiązał pan bazowanie w osi Y (można jakieś zdj.)?
Mam podobną maszynę, ciut mniejszą pole robocze 950x550, i zamiast żeliwa użyłem lżejszego alu . Zbieram się do wyspawania nowej podstawy coś na wzór pańskiej, dawał pan jakieś dystanse wibroizolacyjne, gumy między płytę i podstawe? Moja maszyna jak dam jej prędkość przejazdów 12 000 mm/min (200mm/s) to jeździ po całym garażu mimo wagi 500kg
Napęd na hybrydkach 8nm.
Jak realizowany jest odzysk chłodziwa? wanienka spustowa?
Mam podobną maszynę, ciut mniejszą pole robocze 950x550, i zamiast żeliwa użyłem lżejszego alu . Zbieram się do wyspawania nowej podstawy coś na wzór pańskiej, dawał pan jakieś dystanse wibroizolacyjne, gumy między płytę i podstawe? Moja maszyna jak dam jej prędkość przejazdów 12 000 mm/min (200mm/s) to jeździ po całym garażu mimo wagi 500kg

Jak realizowany jest odzysk chłodziwa? wanienka spustowa?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 17
Oś Y była raz ustawiona i skręcona, nie zakładałem krańcówek jeszcze. Pozatym te silniki nie są w stanie zwichrować tak solidnej konstrukcji. Oś Y jest skrecona na kilkanaście śrub M12 a powierzchnie były frezowane i skrobane.
Płyta traserska stoi na podstawie i jest posadowiona na twardej gumie, żeby nie przenosić drgań.
Jeśli chodzi o przejazdy to ustawiłem max 6m/min i to mi w zupełności wystarcza a przy szybkich nawrotach widać jak drży cała maszyna pomimo około tony wagi.
Chłodziwo spływa z płyty do tyłu , a tam porobiłem rynienki , które prowadzą je razem z opiłkami do wysuwanej szuflady z dziurkami a nastepnie samo chłodziwo spływa do wanny pod spodem maszyny.
Płyta traserska stoi na podstawie i jest posadowiona na twardej gumie, żeby nie przenosić drgań.
Jeśli chodzi o przejazdy to ustawiłem max 6m/min i to mi w zupełności wystarcza a przy szybkich nawrotach widać jak drży cała maszyna pomimo około tony wagi.
Chłodziwo spływa z płyty do tyłu , a tam porobiłem rynienki , które prowadzą je razem z opiłkami do wysuwanej szuflady z dziurkami a nastepnie samo chłodziwo spływa do wanny pod spodem maszyny.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Kawał dobrej roboty! Masz może namiary na firmę od odlewów? Dobrze wyszły i czy były stabilizowane? Ja kiedyś zamawiałem kilka elementów u firmy z Pomorza i wyszło średnio.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam ,porządna Polska robota ! Fachowa !Ale jakie tempo prac ! Szok !Super !
Proszę podać cenę publicznie za maszynę gotową do pracy ,jestem zainteresowany !
To nie są tanie rzeczy jako jednostkowa robota ,myślę...
[Nie wiedziałem ,ze ktoś w Polsce jeszcze dokonuje odlewów żeliwnych ,chińczycy twierdzą ,że jesteśmy państwem pastuszków i na niczym się nie znamy poza uprawą roli i pasieniem owiec więc można nam wcisnąć aluminiowe frezarki za 10k$ do stali ...]
Proszę podać cenę publicznie za maszynę gotową do pracy ,jestem zainteresowany !
To nie są tanie rzeczy jako jednostkowa robota ,myślę...
[Nie wiedziałem ,ze ktoś w Polsce jeszcze dokonuje odlewów żeliwnych ,chińczycy twierdzą ,że jesteśmy państwem pastuszków i na niczym się nie znamy poza uprawą roli i pasieniem owiec więc można nam wcisnąć aluminiowe frezarki za 10k$ do stali ...]

nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić