DRO DIY

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48
Posty: 1656
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#301

Post napisał: upanie » 10 sie 2017, 22:38

Pioterek - spróbuj tego programu, który podlinkował logopeda.


czilałt...

Tagi:


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3672
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#302

Post napisał: strikexp » 11 sie 2017, 11:38

Oczywiście gubienie kroków to błąd krytyczny. Go nie da się wyeliminować, ale można zwiększyć prędkość zliczania na tyle że nie da się go wywołać za pomocą ręki. Przypuszczam że obroty rzędu 5obr/sek rozwiążą problem. To jeszcze zależy od enkodera ale rozdzielczość jest 4-krotnością liczby impulsów. Więc enkoder 1000 ma 4000 rozdzielczości, nie wiem jakie są tolerancje śruby ale zgaduję że znacznie mniejsze i wystarczy enkoder 400 :wink:

Co do przycisków to oczywiście są do poprawy, myślałem że już je doprowadziłem do porządku ale widocznie coś skopałem. Albo nie używasz wszystkich przycisków bo chyba dodawałem EXIT :mrgreen:
Poprawię to w wolnej chwili, czyli pewnie we wtorek.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 69
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#303

Post napisał: pioterek » 12 sie 2017, 12:05

Jeżeli usuniesz jeden przycisk i zrobisz tak jak to opisywałem, to wykorzystam ten program, ale z dodatkowym szóstym, to niestety, ale ten projekt przestaje mnie interesować. Może dodam co o tym było pisane:
Wprowadzić dodatkowe cztery przyciski z których jedna para by ustawiała cyfrę, a kolejna para dawała możliwość zmiany jej wartości w górę i w dół, tak jak to jest na wielu monitorach do zmiany parametrów obrazu.
Pierwszy z przycisków "Setup" ma włączać możliwość edycji aktualnie wyświetlanej wartości, funkcja ta powinna sprawić, że pierwsza cyfra zacznie migać i dzięki temu wiadomo, że to właśnie ją można zmieniać. Ponownie włączenie tego przycisku ma wyłączać możliwość (wpisywania) - zmiany wartości na wyświetlaczu. Funkcja ta, po jej włączeniu oprócz mrugania edytowaną cyfrą powinna aktywować pozostałe przyciski i zmieniać działanie trzeciego - patrz "Uwaga". ( Jeżeli te mruganie jest za trudne do wykonania, to można by włączyć wszystkie kropki poza tą której cyfrę edytujemy.)
Drugi przycisk "Select" powinien sprawić, że zaczyna migać kolejna cyfra i dzięki temu wiadomo, że to ją można edytować, ponowne wciskanie przełącza na kolejną cyfrę i tak w kółko bez końca, następna, następna, aż dojdzie do ostatniej i znów od pierwszej.
Trzeci przycisk "UP" wciśnięcie jego powoduje zmianę wartości migającej cyfry na kolejną wyższą, i tak gdy było 2, to zmieni ją na 3, itd zawsze o jedną w górę a po dojściu do wartości 9 zmienia ją na 0, potem na 1 i tak w kółko. Uwaga! gdy wcześniej nie został wybrany przycisk "Setup" i żadna cyfra nie mruga to ten trzeci przycisk powinien powodować wyzerowanie całego licznika tak jak dotychczasowy zastosowany w napisanym wcześniej programie.
Czwarty przycisk "DOWN" wciśnięcie jego powoduje zmianę wartości migającej cyfry na kolejną niższą, i tak gdy było 4, to zmieni ją na 3, itd zawsze o jedną w dół a po dojściu do wartości 0 zmienia ją na 9, potem na 8 i tak w kółko.
Cyfry nie mrugają i zdecydowałeś się na sygnalizowanie kropkami gdzie brak zaświeconej kropki określa edytowaną cyfrę. Trochę się zdziwiłem, że wciśnięcie więcej razy przycisku powoduje po przekroczeniu zera dodanie dyszki do cyfry leżącej po lewej stronie, myślałem, że nie będzie miało wpływu na sąsiednie cyfry, tylko na edytowaną, no jeżeli tak zostanie, to będzie pewnego rodzaju niedogodność z którą trzeba będzie żyć i mieć ją na uwadze.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3672
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#304

Post napisał: strikexp » 13 sie 2017, 19:21

Coś mi się zdaje że zrobię Ci oddzielny program w wersji "bieda", znaczy się z minimalną ilością przycisków :mrgreen:

Co do edycji wartości, to działa ona na tej zasadzie że wybiera się nie cyfrę a zakres edycji. Myślę że podejście jak najbardziej dobre, nie trzeba przeliczać ile ma byc tylko dodaje sie np 20 tzw setek. poprzez dwa kliknięcia na zakresie 0,01mm

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 69
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#305

Post napisał: pioterek » 14 sie 2017, 06:47

Skoro zrobisz to będzie super. Napisałem, że to niedogodność ze względu na to, że przy jednokrotnym przyciśnięciu wskakuje wielokrotnie większa liczba od jedności, i gdy nieopacznie się przeskoczy zamierzoną to trzeba użyć innego przycisku do cofnięcia, a łatwiej było by przekręcić tym samym przyciskiem na którym już się trzyma palec. (Obyło by się wtedy we wersji "super bieda" bez czwartego przycisku.) Jednak tym samym przyciskiem nie można, bo doliczają się dziesiątki do wyższej cyfry i na tym polega ta niedogodność, jednak możesz to zostawić tak jak jest, pomyślę może nad bardziej ergonomicznym ułożeniem przycisków tak, żeby były bardziej "pod ręką" a raczej "pod palcem" i tak jak napisałem da się z tym żyć.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3672
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#306

Post napisał: strikexp » 14 sie 2017, 09:46

To wynika pewnie z tego że każdy sygnał jest interpretowany jako wciśnięcie przycisku. A w praktyce tak nie jest, drgania itp powodują że jedno wciśniecie przycisku może wygenerować kilka sygnałów.
Dodam jakieś opóźnienie 0,5s po wciśnięciu każdego przycisku. To powinno rozwiązać ten problem kosztem szybkości klawiatury.
Ja pewnie miałem lepsze przyciski to lepiej odskakiwały i nie generowały wielu sygnałów przy wciskaniu.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48
Posty: 1656
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#307

Post napisał: upanie » 14 sie 2017, 18:38

Pół sekundy to za dużo. Wystarczy kilkadziesiąt milisekund. Drgania w tym czasie ustaną a taki czas nie będzie opóźniał użytkownika.
czilałt...


wedlock
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 71
Rejestracja: 04 lut 2017, 15:48
Lokalizacja: Bartoszyce

#308

Post napisał: wedlock » 15 sie 2017, 21:55

strikexp pisze:To wynika pewnie z tego że każdy sygnał jest interpretowany jako wciśnięcie przycisku. A w praktyce tak nie jest, drgania itp powodują że jedno wciśniecie przycisku może wygenerować kilka sygnałów.
Dodam jakieś opóźnienie 0,5s po wciśnięciu każdego przycisku. To powinno rozwiązać ten problem kosztem szybkości klawiatury.
Ja pewnie miałem lepsze przyciski to lepiej odskakiwały i nie generowały wielu sygnałów przy wciskaniu.
Daj za przyciskiem kondensator 10nf i juz po efekcie bounce. Jeśli masz zamiar robić to programowo to 20-30 ns wystarczy. Ogólnie to są fajne biblioteki do obsługi przycisków. Z opcją rozpoznawania czy przycisk jest wciśnięty przez określony czas.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3672
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#309

Post napisał: strikexp » 16 sie 2017, 00:01

Tylko że dodatkowe kondensatory są problematyczne dla amatorów elektroniki. Zrobię to programowo to DRO będzie łatwiejsze w montażu.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48
Posty: 1656
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#310

Post napisał: upanie » 16 sie 2017, 06:22

20 - 30 ns to za mało dla ustania drgań a za dużo do osiągnięcia przez AVR-a :wink:
20 - 30 ms to już lepiej. Z resztą może być i z 80 ms. Człowiek to wolny zwierz i raczej nawet 10 razy na sekundę przycisku nie wciśnie zatem i 100ms by dało radę bez wprowadzania opóźnienia w obsługę.
Inna sprawa, ze 100ms to już można zobaczyć okiem i jak się poczuje klik anie zauważy reakcji to może być w jakiś sposób irytujące. 50ms jest czasem idealnym IMO.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”