DRO DIY

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3674
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#311

Post napisał: strikexp » 21 sie 2017, 22:20

Dotarły do mnie wyświetlacze ze sterownikiem więc niedługo znowu coś poprogramuję w DRO. Niestety wyświetlacz znów okazał się typową chińszczyzną, sterownik został dodany kosztem wielkości wyświetlacza. Dołączam zdjęcie pokazujące wielkość, jak widać cena 13zł nie jest w tym przypadku szczególnie atrakcyjna...

Obrazek

Suwmiarka za 20zł którą położyłem dla porównania ma wyjście cyfrowe, razem z jednym z wyświetlaczy posłuży do zrobienia liniału. Tylko to dopiero pewnie w zimie.



Tagi:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 69
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#312

Post napisał: pioterek » 23 sie 2017, 03:02

Co to są za wyświetlacze z jakim sterownikiem, może podaj linka do sklepu czy coś, czy to jest taki jak ja ostatnio używałem?


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3674
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#313

Post napisał: strikexp » 23 sie 2017, 09:51

To jest wyświetlacz ze sterownikiem MAX7219. Dostępny u tego użytkownika allegro:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... 64&order=m
Radziłbym jednak poszukać większego bo ten jak widać jest miniaturowy, trzeba go mieć przed nosem żeby widzieć. Albo ja jestem ślepy :mrgreen:

A stosuję go z 2 powodów:
1. Odświeżanie tego obecnego pochłania ogromną moc obliczeniową Arduino.
2. Bez sterownika można podłączyć wyświetlacz na różne sposoby. Nie da się napisać uniwersalnego programu do obsługi wszystkich.

Poprzednie wyświetlacze będę nadal obsługiwał, więc bez paniki.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 69
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#314

Post napisał: pioterek » 23 sie 2017, 13:05

Czyli to co obiecałeś zrobić to nie zrobisz tak?

Dla sterowników MAX7219 jest gotowy program który działa w trzech osiach X, Y, Z. Dwie są na listwach, a jedna na enkoder.
http://forum.arduino.cc/index.php?topic=325463.0
Chyba, że dorobisz przyciski tak jak napisałem po mojemu.
Obrazek


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3674
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#315

Post napisał: strikexp » 23 sie 2017, 13:39

A no przyciski dorobię jak mówiłem tylko chciałem to zrobić za jednym zamachem żeby nie dzielić.
Wyświetlacz MAX7219 dodaję tylko dlatego żeby nie było problemów z tymi kodami dla każdego wyświetlacza.
A ten projekt o którym piszesz to wykorzystuje 3 Arduino bo są te same piny wyświetlaczy w każdym fragmencie kodu. Za to jest w nim jeszcze pomiar obrotów, a właściwie to nie w nim a na oddzielnym Arduino :lol:

A czy w tym projekcie który pokazałeś jest korekcja luzów nakrętki, bo nie chce mi się wczytywać?

[ Dodano: 2017-08-23, 14:24 ]
Jak Ci zależy na czasie to napisałem nową funkcję obsługi menu, możesz ją podmienić.
Ale to na szybko pisane w robocie bo nie potrafią mi dać innego zajęcia :mrgreen:
Tyle że bez testów to nie mam pojęcia czy to zadziała, tym bardziej prawidłowo.
W każdym razie poszedłem za twoją prośbą, są 4 przyciski:
1.Menu/Wyjście
2.Następna cyfra
3.Reset/Dodaj
4.Odejmij

Kod: Zaznacz cały


void interruptForMenu() {
  
  long number = 1;
  editedDigit = 1;
  
  while(true) {
    
    if(!digitalRead(buttonMenuPin)) {
      while(!digitalRead(buttonMenuPin));
      break;
    }
    
    // dodawanie
    if(!digitalRead(resetPin)) {
      while(!digitalRead(resetPin));
      delay(50);
      result = result + (number*1000);
    }
    
    // odejmowanie
    if(!digitalRead(buttonMinusPin)) {
      while(!digitalRead(buttonMinusPin));
      delay(50);
      result = result - (number*1000);
    }
    
    // nastepna cyfra
    if(!digitalRead(buttonNextPin)) {
      while(!digitalRead(buttonNextPin));
      delay(50);
      number = number*10;
      if(number > 100000) number = 1;
      editedDigit++;
      if(editedDigit > 6) editedDigit = 1;
    }
    
    refreshDisplayMenu();
  }
  
  delay(500);
}


Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 69
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#316

Post napisał: pioterek » 23 sie 2017, 17:34

Nie wiem, ale raczej nie ma korekcji w tym projekcie i z przycisków jest tylko reset, w dodatku pokazuje chyba w calach. Tak czy siak jest do przeróbki. Są cztery wyświetlacze i cztery arduino, w dodatku ostatni wyświetlacz jest na J²C. Tego kodu to i tak nie wiem gdzie wsadzić, więc poczekam aż doczepisz to do reszty. Puki co dzięki za zaangażowanie i za to, że nie olałeś tematu.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3674
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#317

Post napisał: strikexp » 23 sie 2017, 20:34

Błędy były i to sporo, ale w końcu pokonałem ten głupi przycisk Menu/Exit.
Po zmianie kodów wyświetlacza na Twoje, DRO powinno działać.
W załaczniku plik, a ja muszę teraz połączyć to co teraz poprawiłem z tym co napisałem w południe :razz:
Załączniki
DRO.ino.zip
(1.84 KiB) Pobrany 74 razy

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 69
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#318

Post napisał: pioterek » 31 sie 2017, 15:16

Świetnie, tylko jeszcze trochę za dużo minusów się świeci.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Posty: 3674
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#319

Post napisał: strikexp » 01 wrz 2017, 13:06

Te minusy to moim zdaniem są dobre bo walą po oczach jak się wjedzie na ujemną przestrzeń.

Niestety jestem teraz zawalony robotą dodatkową i nie mam czasu zintegrować tego DRO z uniwersalnym wyświetlaczem. Ale jak będę miał chwilę to to zrobię, no chyba że komuś pilnie potrzebne takie DRO.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#320

Post napisał: mc2kwacz » 27 wrz 2017, 00:18

I co? Zaledwie 32 strony i już koniec tego wartościowego i pouczającego wątku?
:lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”