Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: atom1477 » 19 lip 2025, 14:26

jasiu... pisze:
19 lip 2025, 14:22
Zawsze jest coś "cudzym kosztem", nawet jak wygrywasz w lotka, to tylko dlatego, że inni się na tą nagrodę, przegrywając, złożyli.
Nie, nie zawsze. Można coś zrobić nie zabierając innym.
A przykład lotka to bardzo zły przykład, bo skrajny i pasujący do Twojej teorii. Skrajny przykład potwierdzający teorię to żaden przykład. To tak jakby ktoś napisał: "Przekroczenie prędkości może zabić. Nawet jak przekroczysz o 200 km/h."

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 22

Post napisał: cawboy » 19 lip 2025, 15:01

jasiu... pisze:Głosowałeś na PiS?
Jasiu, nie chce mi się, wybacz.
Krak.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 19 lip 2025, 19:24

atom1477 pisze:
19 lip 2025, 14:26
Można coś zrobić nie zabierając innym.
No tak, podobno udowodnił to święty Franciszek. Podobno, bo niektórzy twierdzą, że z pustego to i Salomon nie naleje. Więc co należy zrobić wpierw, żeby puste przestało być puste?

Na marginesie - Niemiecki Trybunał Konstytucyjny, czyli Bundesverfassungsgericht stwierdził, że w Niemczech istnieje obowiązek pomocy dla szukających azylu i wypychanie, czy wywożenie uchodźców jest niezgodne z Prawem. I co z tego, że tak stwierdził?
cawboy pisze:
19 lip 2025, 15:01
Jasiu, nie chce mi się
jak to było z tym wycofywaniem się na z góry upatrzone pozycje?

A może istniała w 2023 roku jakakolwiek trzecia opcja, taka i bez Kaczyńskiego i bez Tuska?

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: tuxcnc » 19 lip 2025, 19:51

jasiu... pisze:
19 lip 2025, 19:24
atom1477 pisze:
19 lip 2025, 14:26
Można coś zrobić nie zabierając innym.
No tak, podobno udowodnił to święty Franciszek. Podobno, bo niektórzy twierdzą, że z pustego to i Salomon nie naleje. Więc co należy zrobić wpierw, żeby puste przestało być puste?
Ale głupoty pieprzysz...
Jak ja ci skoszę trawnik, a ty mi w zamian umyjesz okna, to obaj mamy korzyść.
To jest właśnie ten interes, na którym korzystają obie strony, a żadna nie traci.
Natomiast kiedy twoi panowie zaprosili sobie gości, a teraz zmuszają sąsiadów żeby wzięli ich na utrzymanie, to jest właśnie niemiecki szowinizm - Rasie Panów ma być dobrze, a płacić mają za to inni.

cawboy

Post napisał: cawboy » 19 lip 2025, 20:21

jasiu... pisze:jak to było z tym wycofywaniem się na z góry upatrzone pozycje?

Kolega chyba coś przy weekendzie pobiera, lub już jakieś inne starcze kulululu...
Krak.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 19 lip 2025, 22:42

jasiu... pisze:
19 lip 2025, 19:24
Udowodniła to cała Ziemia.
Ziemia jest obiektem zamkniętym. Nie mamy imigracji/emigracji międzyplanetarnej, ani handlu czy wydobycia międzyplanetarnego.
Jak to więc możliwe że ze średniowiecza powoli doszliśmy do XXI wieku? Skąd nagle wzięły się komputery, lasery, samochody, lodówki, itp? Kogo niby mieszkańcy Ziemi wykorzystali żeby samemu się rozwinąć? Znasz jakichś kosmitów którzy na naszym rozwoju stracili? Znasz, to powiedz. Bo zgodnie z Twoją teorią taki rozwój nie był by możliwy bez wykorzystania i zubożenia kogoś innego.

Staszek_Staszek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Staszek_Staszek » 20 lip 2025, 14:06

atom1477 pisze:Kogo niby mieszkańcy Ziemi wykorzystali żeby samemu się rozwinąć?

Dla mnie oczywiste jest że wszelkie dobro musi mieć jakieś źródło.
Dobro nie musi pochodzić od innych ludzi ale może pochodzić od zwierząt roślin lub z Ziemi i Kosmosu.

Ludzie osiągają wyższy poziom zorganizowania wykorzystując energię z otoczenia.
To samo robią także bakterie od zarania dziejów.

Organizmy społeczne potrafią pozyskiwać więcej energii z otoczenia i szybciej zmniejszać swoją entropię czyli zwiększać stopień swojej organizacji.

Przykładowo są mrówki które zajmują się hodowlą grzybów.
One wykorzystują energię Słońca za pośrednictwem innych organizmów w łańcuszku: rośliny - grzyby - pokarm.
Ale są też mrówki wędrowne które zjadają wszystkie inne drobne zwierzęta na swojej drodze (także te rolnicze).

U ludzi występują podobne zachowania ale mają coś wyjątkowego.
Jest to pismo. Pismo umożliwia zapis/zachowanie informacji a informacja jest także dobrem i daje się przeliczyć na energię.
Owady chyba się nie uczą. One całą wiedzę mają zakodowaną genetycznie, więc wydaje mi się że ich rozwój zwykle kończy się w ślepych uliczkach.

Wydaje mi się że ludzie przeważnie także kończą swój rozwój w ślepych uliczkach, ale czasem, gdzie nie gdzie, potrafią albo zawrócić albo się przebić.

Podsumowując gry o sumie zerowej chyba nie są obserwowane w przyrodzie.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 20 lip 2025, 15:21

tuxcnc pisze:
19 lip 2025, 19:51
Jak ja ci skoszę trawnik, a ty mi w zamian umyjesz okna
To umawiamy się na pewien interes, że ty mi wykonasz pewną usługę, za co ja zapłacę ci wykonaniem innej usługi. W subiektywnym odczuciu uważamy, że wartość usług była taka sama. Tylko że obiektywnie biorąc, to może ktoś z boku pomysleć, że jeden spaceruje po ogródku, a drugi naraża swoje ręce na działanie wody i chemii, używanej przy myciu okien. I tak to właśnie działa pomiędzy państwami.

Niemcy uważają, że jeśli kogoś wpuściły do Unii Europejskiej, to mają prawo dawać mu profity, ale i wymagać od niego pewnego zaangażowania. Już tłumaczę. Żeby Polska mogła wstąpić do UE, to wszystkie państwa, które w 2004 roku Unię tworzyły - Niemcy też - musiały ratyfikować traktat akcesyjny. Czy Polska powinna być za tą ratyfikację wdzięczna i pomagać w rozwiązywaniu problemów? Ano kolejne pytanie.
tuxcnc pisze:
19 lip 2025, 19:51
kiedy twoi panowie zaprosili sobie gości
Mówisz, że to tak samo, jak w Polsce:

Obrazek

No nie, to było nieco inaczej. W 2015 roku mnóstwo uchodźców znalazło się w Budapeszcie. Nikt wówczas nie wiedział, jak pomóc Węgrom. Faktycznie, że bez żadnego pomysłu, Merkel powiedziała wówczas „Wir schaffen das!“ - damy radę. Kosztowało to jej partię rok później przegraną do niemieckiego parlamentu. Ale przejdźmy do faktów.

W 2025 roku przybyło do Niemiec około 1,14 miliona osób. Szli przez Morze Śródziemne, następnie Grecję i półwysep Bałkański. Tylko że to się działo 10 lat temu i temat tej grupy nie dotyczy. Wiem, politykom kłamstwo przychodzi łatwo. Problemem są osoby, które przybywają do Europy w ostatnich latach. A tym nikt już nie mówi "damy radę", nikt nie mówi "witamy was".

Niemcy, podpisując pakt akcesyjny dotyczący wejścia Polski do UE wiedziały, że Polska też będzie zobowiązana rozwiązywać unijne problemy. Czyżby Polska tego nie wiedziała? Widzisz mnie jest łatwiej, niż tobie, bo na własne oczy widzę, co się dzieje w Hiszpanii, Portugalii, Francji, Włoszech... Tych też zaprosili Niemcy? Coś tu się nie skleja w tej narracji.
atom1477 pisze:
19 lip 2025, 22:42
Bo zgodnie z Twoją teorią taki rozwój nie był by możliwy bez wykorzystania i zubożenia kogoś innego.
No!

Do dziś się mówi, że bogactwo i rozwój wielu państw wziął się z kolonializmu i niewolnictwa. Jak myślisz, skąd się brały fundusze na rozwój nauki? Ot przykładowo Cambridge University Endowment Fund - fundusz powierniczy uniwersytetu Cambridge. Ano z darowizn ludzi, którzy zgromadzili majątki. A na czym te majątki zgromadzili? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 20 lip 2025, 15:40

jasiu... pisze:
20 lip 2025, 15:21
I tak to właśnie działa pomiędzy państwami.
Nie, nie tak, i sam to przyznałeś. Pisałeś że nierówne traktowanie państw jest ok (oczywiście pod warunkiem że Ty przebywasz w państwie wykorzystującym, a nie wykorzystywanym).
jasiu... pisze:
20 lip 2025, 15:21
No!

Do dziś się mówi, że bogactwo i rozwój wielu państw wziął się z kolonializmu i niewolnictwa.
Tego nie negowałem. Mówię tylko że to się działo w układzie zamkniętym. Ci niewolnicy nie byli z Marsa, tylko z Ziemi.
A mimo to na Ziemi łączny dobrobyt wzrósł. Nie zrobił tego kosztem Marsa czy innej planety! Ale wzrósł, co dowodzi że na Ziemi mamy grę o sumie niezerowej. Czyli że można (co innego chcieć) rozwijać się tak żeby nikt inny na tym nie tracił.
Tylko Ty po prostu wraz z innymi Niemcami nie chcesz się tak rozwijać, bo wolisz rozwijać się kosztem innych.
Przy każdej okazji gdy Polska chce coś zrobić we własnym interesie, co przy okazji zaszkodzi Niemcom, to źle bo traktaty unijne.
Ale gdy Niemcy robią coś dla własnej korzyści kosztem innych państw, to od razu wynajdujesz argumenty dlaczego to dobrze. I o traktatach unijnych się wtedy nie zająkniesz. I tyle w temacie.

cawboy

Post napisał: cawboy » 20 lip 2025, 16:03

atom1477 pisze: to od razu wynajdujesz argumenty dlaczego to dobrze. I o traktatach unijnych się wtedy nie zająkniesz. I tyle w temacie.

od lat na farmie trolli chowany to co ma teraz pisać? taka tam szwabska onuca. Koleś spieprzył lata temu, dekady można powiedzieć a najwięcej ma do powiedzenia w tematych w których w ogóle nie powinien zabierać głosu.
Krak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”