dodanie narzedzia

CamW technology datebase


Autor tematu
grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 259
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

dodanie narzedzia

#1

Post napisał: grzeszko » 14 cze 2022, 14:17

Witam, chcialbym dolozyc takie narzedzie jak na foto i nie wiem pod jakim narzedziem sie je dodaje

Obrazek


nie jest to ani frez do planowania ani frez kulowy
Jest mi ktos w stanie powiedziec czy to jest opcja Rozszerzona gdzie musze sam narysowac to narzedzie i wyeksportowac na plik .mt


dopiero się uczę


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 873
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: dodanie narzedzia

#2

Post napisał: Pneumokok » 14 cze 2022, 14:26

Stwórz go jako frez torusowy.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3298
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: dodanie narzedzia

#3

Post napisał: Steryd » 14 cze 2022, 14:57

albo po prostu promieniowy (po amerycańsku bull-nose)
Oczywiście opcja dodawanie narzędzia o dowolnym kształcie też jest (zakładka shape)
Obrazek
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 259
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

Re: dodanie narzedzia

#4

Post napisał: grzeszko » 14 cze 2022, 16:17

Mam wersje 2022 u mnie troche to wyglada inaczej niz u ciebie. Tam jako frez torusowy jest problem z opisaniem. Czy mi to pozniej bedzie przeszkadzac przy frezowaniu w plaszczyznie G18-G19 tkzw 2.5d
dopiero się uczę

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7575
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: dodanie narzedzia

#5

Post napisał: WZÓR » 14 cze 2022, 16:36

grzeszko pisze:
14 cze 2022, 16:17
.... Tam jako frez torusowy jest problem z opisaniem. ....
A frez palcowy z promieniem naroża opisze ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Tomek11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 127
Rejestracja: 30 lip 2013, 15:13
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: dodanie narzedzia

#6

Post napisał: Tomek11 » 14 cze 2022, 16:43

Dokładnie jak napisał WZÓR najlepiej definiować jako frez palcowy z narozem o promieniu płytki. Ważne aby cześć robocza treż była wysokości promienia.
Głowne zastosowanie to właśnie planowanie zgrubne
Tomek


Autor tematu
grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 259
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

Re: dodanie narzedzia

#7

Post napisał: grzeszko » 14 cze 2022, 17:13

I tu tez jest maly zgrzyt bo jak na zdjeciu miedzy d1 i Da jest roznica a czasami ja tym narzedziem frezuje 15⁰ faze od dolu detalu chcialem to tak opisac aby bylo efektywnie. Ale mam pewny pomysl moze zadziala.👍
dopiero się uczę

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7575
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: dodanie narzedzia

#8

Post napisał: WZÓR » 14 cze 2022, 17:23

grzeszko pisze:
14 cze 2022, 17:13
I tu tez jest maly zgrzyt bo jak na zdjeciu miedzy d1 i Da jest roznica a czasami ja tym narzedziem frezuje 15⁰ faze od dolu detalu chcialem to tak opisac aby bylo efektywnie. Ale mam pewny pomysl moze zadziala.👍
Frez krążkowy półokrągły wypukły (?)

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3298
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: dodanie narzedzia

#9

Post napisał: Steryd » 14 cze 2022, 19:20

Muszę zobaczyć demówkę, jak to teraz wygląda, ale na pewno da się zrobić narzędzie kształtowe.

Dodane 24 minuty 27 sekundy:
Można teraz importować narzędzie z CADa

Od 21 minuty
Można?
Morzna!!!


xyzabc-cnc-cam
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 89
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: dodanie narzedzia

#10

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 16 cze 2022, 21:39

Pobierz model freza i w nowej wersji jest opcja importowania modelu . Nie rób takich frezów jak piszą (frez torusowy to nie jest dobre rozwiązanie ) bo np przy obróbce 5X obróbka resztek itp nie będzie widział prawidłowego półfabrykatu , czy też prawidłowej oceny podczas symulacji

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „SolidCAM”