Dobor kondensatora do silnika

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Dobor kondensatora do silnika

#1

Post napisał: blasterpl » 13 sty 2015, 12:33

Mam silnik 3 fazowy , muszę zasilić go z 1 fazy jak dobrać pojemność kondensatora :?:

Obrazek

Obrazek



Tagi:


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#2

Post napisał: ezbig » 13 sty 2015, 12:57

Daj mu 25µF.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#3

Post napisał: blasterpl » 13 sty 2015, 14:13

Znalazłem u siebie 30µF może być czy musi być 25µF :?:


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: ezbig » 13 sty 2015, 20:06

Będzie dobrze. Przyjmuje się ok.70µF na 1kW mocy.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#5

Post napisał: blasterpl » 13 sty 2015, 20:55

Ok jutro zrobię próbę.


absynt_
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 139
Rejestracja: 04 paź 2010, 22:38
Lokalizacja: Jarosław Łaziska G

#6

Post napisał: absynt_ » 14 sty 2015, 10:41

Czy może ktoś powiedzieć ile mocy "tracimy" przy takim połączeniu?


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#7

Post napisał: ezbig » 14 sty 2015, 10:50

Tracisz ok. 30%, a moment rozruchowy silnika będzie się zawierał w przedziale 0,25-0,5 nominalnego.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1706
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#8

Post napisał: blasterpl » 14 sty 2015, 15:44

Dzis odpaliłem silnik z kondensatorem 30µF . Jak dla mnie wszystko ok. Co do utraty mocy to u mnie nie ma problemu silnik kreci pompka do chłodzenia palnika TIG wiec za bardzo się nie napracuje :wink:


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#9

Post napisał: ezbig » 14 sty 2015, 15:55

Kiedyś pralka "Frania" miała takie rozwiązanie stosowane fabrycznie. Można było ja stuningować do wersji 3-fazowej :)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3460
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Dobor kondensatora do silnika

#10

Post napisał: pitsa » 22 lis 2019, 12:56

Zużył mi się kondensator 20uF w silniku i na szybko zastąpiłem go mniejszym 6uF na to samo napięcie. Silnik pracuje. Wydaje mi się, że wolniej wchodzi na obroty, ale na razie jest ok. Ciekaw jestem na jak długo wystarczy zanim kupię nowy...
znalazłem artykuł o doborze kondensatora do silnika trójfazowego zasilanego z jednej fazy:
http://www.kmnipe.pwr.edu.pl/files/prv/ ... art051.pdf
http://www.komel.katowice.pl/ZRODLA/FULL/91/ref_14.pdf
Jest tam wniosek, że przy mniejszym obciążeniu silnika może być mniejszy kondensator zastosowany.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”