Czy hss ma jakieś zalety w porównaniu do węglika ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Czy hss ma jakieś zalety w porównaniu do węglika ?
Witam
Generalnie raczej nie używam hss chyba że nietypowe ale
czy frezy hss mają jakieś zalety w jakimś materiale w porównaniu do vhm ?
poza ceną,
kto tego teraz używa jeśli wydajność jest kilkukrotnie mniejsza ?
Generalnie raczej nie używam hss chyba że nietypowe ale
czy frezy hss mają jakieś zalety w jakimś materiale w porównaniu do vhm ?
poza ceną,
kto tego teraz używa jeśli wydajność jest kilkukrotnie mniejsza ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Czy hss ma jakieś zalety w porównaniu do węglika ?
ma lepszą udarnosc, czyli lepiej znosi luzy (węglik bardziej pęka). Łatwiej ostrzyć.
Gdzieś widziałem kogoś, kto z jakiegoś powodu frezów hss w plastiku bodajże używał. Chyba titans of cnc na YT. Ale poza tym chyba nic.
Gdzieś widziałem kogoś, kto z jakiegoś powodu frezów hss w plastiku bodajże używał. Chyba titans of cnc na YT. Ale poza tym chyba nic.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wydajność nie jest mniejsza. Po prostu weglik znosi wyższe temperatury- prędkości skrawania. Jakby porównywać wydajność "na ząb" to HSS w wielu wypadkach będzie wydajniejszy niż VHM.
Ma zalety jeszcze takie jak uniwersalność (tym samym HSSem można obrabiać w miare wydajnie szeroką gamę materiałów, natomiast źle dobranym węglikiem nie poskrawasz) i przede wszystkim cena.
Ma zalety jeszcze takie jak uniwersalność (tym samym HSSem można obrabiać w miare wydajnie szeroką gamę materiałów, natomiast źle dobranym węglikiem nie poskrawasz) i przede wszystkim cena.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
licząc wydajność czyli urobek na minutę , wynikający z mniejszej prędkości skrawania Vc 150 vs 15 m/s
czyli przy tym samym frezie musisz dać jakie 10 razy mniejsze obroty i przy podobnym posuwie na ząb
wychodzi mniejszy posuw na minutę co przekłada się na mniejszą wydajność na minutę urobku
takie moje obserwacje w stali , faktycznie w plastiku hss ma sens
widziałem kiedyś na złomie 100 kilo frezów fi 14 powlekanych hss holexa
więc zakładam że ktoś do czegoś jeszcze teraz musi to używać
licząc wydajność czyli urobek na minutę , wynikający z mniejszej prędkości skrawania Vc 150 vs 15 m/s
czyli przy tym samym frezie musisz dać jakie 10 razy mniejsze obroty i przy podobnym posuwie na ząb
wychodzi mniejszy posuw na minutę co przekłada się na mniejszą wydajność na minutę urobku
takie moje obserwacje w stali , faktycznie w plastiku hss ma sens
widziałem kiedyś na złomie 100 kilo frezów fi 14 powlekanych hss holexa
więc zakładam że ktoś do czegoś jeszcze teraz musi to używać
-
W przypadku frezowania vhm czesto nie osiągniesz takiego fz jak w hss, zwłaszcza przy stali nierdzewnej. Trzeba nadrabiać obrotami.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Jak już napisał jeden z kolegów, HSS jest o wiele bardziej ciągliwy od VHM, co pozwala na bardziej ostre kształtowanie jego geometrii dodatniej, czyli krawędź skrawająca może być bardziej "spiczasta" w porównaniu do węglika którego zbyt cienkie ostrze będzie się kruszyć. Dlatego węgliki mają ochronną mikrofazę ujemną zapobiegającą wykruszaniu, i z tej racji niejako wymuszają większe prędkości posuwów i skrawania które pozwalają wiórowi "przeskoczyć" tę mikrofazę..
wagner-dch160-moja-pierwsza-tokarka-t113569-100.html

A tym samym HSS bardziej nadaje się do obróbki tworzyw sztucznych, gumy, gdzie "ostrość" ostrza jest krytyczna.
Ponadto większa udarność HSS pozwala na obróbkę przerywaną w większym zakresie niż kruchy węglik.
wagner-dch160-moja-pierwsza-tokarka-t113569-100.html

A tym samym HSS bardziej nadaje się do obróbki tworzyw sztucznych, gumy, gdzie "ostrość" ostrza jest krytyczna.
Ponadto większa udarność HSS pozwala na obróbkę przerywaną w większym zakresie niż kruchy węglik.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Hej.
No i trzeba rozróżnić narzędzia z HSS i SW18 ( np SW18).
Bo to jednak inne materiały.
Potocznie mówi się HSS - ale są i noże , frezy, itp ze stali wolframowej - SW xx.
pzd.
No i trzeba rozróżnić narzędzia z HSS i SW18 ( np SW18).
Bo to jednak inne materiały.
Potocznie mówi się HSS - ale są i noże , frezy, itp ze stali wolframowej - SW xx.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Sw18 to jeden z gatunków stali szybkotnących.
Zapewne chodzi Ci o stalle kute i proszkowe. Dawniej wukonywanie narzędzi z odkuwki było bardziej popularne, obecnie do tego celu stosouje się przy mniejszych narzędziach technologie spiekania proszków.
@RomanJ4 wyciągnąłeś jeden przyklad konstrukcji plytek do materiałów trudnoobrabialnych.
Ogólnie węgliki dają ostrzejsze krawędzie niż HSSy.
Zapewne chodzi Ci o stalle kute i proszkowe. Dawniej wukonywanie narzędzi z odkuwki było bardziej popularne, obecnie do tego celu stosouje się przy mniejszych narzędziach technologie spiekania proszków.
@RomanJ4 wyciągnąłeś jeden przyklad konstrukcji plytek do materiałów trudnoobrabialnych.
Ogólnie węgliki dają ostrzejsze krawędzie niż HSSy.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Hej.
Tak to jest - jeden z gatunków.
Chodzi mi o to że nie powinno się pakować wszystkich stali szybkotnących do jednego pojęcia.
Bo można się naciąć.
Mam jeszcze trochę tzw. " stalek" z SW i w porównaniu z HSS z aliexpress to co innego.
pzd.
Tak to jest - jeden z gatunków.
Chodzi mi o to że nie powinno się pakować wszystkich stali szybkotnących do jednego pojęcia.
Bo można się naciąć.
Mam jeszcze trochę tzw. " stalek" z SW i w porównaniu z HSS z aliexpress to co innego.
pzd.
Mane Tekel Fares