czas na grzmota

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 23 lis 2015, 21:20

ma556 rek - zacznij produkowac atlasy na silownie pneumatyczne, zrobisz furrore, po co tam jakies sztangi z ciezarkami :P
wchodzisz se na taką silownię, wszedzie siłowniki i jakis operator nad panelem - tu jakiegos silacza przydusic lekko zeby dłuzej sie napinał, tam kogos przycisnąc, tłumy panie w kolejce, a ilu klubowiczów, i dotacje unijne, wszak innowacja na skalę swiatową ...

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 lis 2015, 21:32

Areo84 pisze:
ma555rek pisze:
Ja twierdzę że to działanie okupione jest dużym zużyciem a można te same łańcuchy zaczepić tak aby podnosiły stół w linii środka ciężkości. I tyle.
Cała rozprawa doktorska może przydługa i nudnawa momentami,
To musi być niezła rozprawa :) Bredzenie o środku ciężkości suportu i stołu frezarki, pewnie punkt zaczepienia będzie jeżdził na boki z saniami i stołem :)

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: ma555rek » 23 lis 2015, 21:51

Areo84 pisze: Wizja ich jako kilku rurek aluminiowych z tłoczkiem i paru chwilek na wykonanie jest jak dla mnie nieco zbyt optymistyczna.
co kto lubi
Weżmiesz trzy rury o kolejnych średnicach, Robisz dekiel dolny do grubej i dekiel górny do najcieńszej, oraz dwa pierścienie dla środkowej tak aby trzymały uszczelkę w rurze grubej i na rurze cienkiej. Dekle i pierścienie wklejasz, zakładasz uszczelniacze, jedno w drugie i gotowe, żadnych szpilek, gwintów w rurach tylko przyłącze w podstawie i odpowietrzenie w górnym.
Stawiasz pionowo na podstawie z na górze opierasz stopkę stołu.
No ile taki siłownik będzie robiony. 4godz?
Pasjonat

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: IMPULS3 » 23 lis 2015, 22:20

ma555rek pisze:Weżmiesz trzy rury o kolejnych średnicach, Robisz dekiel dolny do grubej i dekiel górny do najcieńszej, oraz dwa pierścienie dla środkowej tak aby trzymały uszczelkę w rurze grubej i na rurze cienkiej. Dekle i pierścienie wklejasz, zakładasz uszczelniacze, jedno w drugie i gotowe, żadnych szpilek, gwintów w rurach tylko przyłącze w podstawie i odpowietrzenie w górnym.
Stawiasz pionowo na podstawie z na górze opierasz stopkę stołu.
No ile taki siłownik będzie robiony. 4godz?
Na papierze to nawet ze 2 godz. by starczyło. :) Wiesz co, im więcej piszesz tym większe mam wrażenie że tylko piszesz....

Areo84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Areo84 » 23 lis 2015, 22:38

kamar pisze:Bredzenie o środku ciężkości suportu i stołu frezarki, pewnie punkt zaczepienia będzie jeżdził na boki z saniami i stołem :)
ma555rek pisze: można te same łańcuchy zaczepić tak aby podnosiły stół w linii środka ciężkości.
Ale tu chyba chodzi o zmianę zaczepienia na podparcie w środku ciężkości stołu, tym= siłownikiem .Bo ja inaczej jak te łańcuchy miały być podczepione w środku ciężkości stołu nie ograniczając jego ruchów?.

Sorry, ale tępawy troche jestem na takie rzeczy.
ma555rek pisze: No ile taki siłownik będzie robiony. 4godz?
Mi zajęło by z tydzień a pewnie i tak by ciekło jak cholera, ale ja tam dwie lewe ręce mam i Adama Słodowego nie oglądałem jak byłem mały. :smile:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 23 lis 2015, 22:48

no ja rozumiem koncepcję silownika, ktorego tłok jest zarazem cylindrem, jedyny problem ze dla okreslonej masy tenże cylinder i drugi podstawy musiałyby mieć określoną średnicę, w tym wypadku jakos 250mm, chyba cieżko znaleśc taką gładką rurę, raczej trzebaby to wytoczyc i jeszcze szlifować, aby na uszczelnieniach nie tracić cisnienia - 4 godziny? pewnie w fabryce silowników, bo w warsztacie wyposazonym w tokarkę tudziez z mozliwoscią kooperacji nieodlegfłego warsztatu szlifierskiego potrwaloby to w optymistycznym zalozeniu z tydzień, marek zejdz na ziemię
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 lis 2015, 23:06

Areo84 pisze: Ale tu chyba chodzi o zmianę zaczepienia na podparcie w środku ciężkości stołu, tym= siłownikiem .Bo ja inaczej jak te łańcuchy miały być podczepione w środku ciężkości stołu nie ograniczając jego ruchów?.
Może uściślijcie pojęcie stołu frezarki :) We względnym środku ciężkości zespołu ruchu frezarki to jest śruba podnosząca i ona tam ma być :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 23 lis 2015, 23:27

W tym wszystkim jest tylko szukanie dziury w całym. Skoro w typowej kolumnowej frezarce zetka jest ślizgowo zamocowana do korpusu, śruba często schowana w korpusie a wrzeciono odstaje od korpusu powiedzmy 500mm i jak by nie patrzeć to siły działające na prowadnice są duze i jest OK. Mało tego, nikt nie robi dodatkwej "półki" nad wrzecionem i tam mocowania śruby choć z punktu widzenia poprawności tak by było lepiej. To samo jest z tokarkami które listwę zębatą mają z boku działających sił, śrubę pociągową też. Bez sensu jest czepianie się rozwiązania takiego jak w tym temacie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 lis 2015, 07:08

IMPULS3 pisze:Bez sensu jest czepianie się rozwiązania takiego jak w tym temacie.
Dopóki któryś mędrala nie pokaże lepiej działającego systemu, ten będzie optymalny i obowiązujący :) Analogie z wiszącym mokrym wrzecionku na siłownikach są lekko nie na miejscu.
Nic lepiej nie zapewni krokowcowi w miarę jednakowych oporów w obie strony. Można się spierać o zblocze pojedyńcze czy podwójne ale jedyną alternatywą jest porządne serwo na podnoszeniu.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 24 lis 2015, 07:15

kamar pisze:Dopóki któryś mędrala nie pokaże lepiej działającego systemu, ten będzie optymalny i obowiązujący :)
Mądrale nie są od pokazywania, mądrale są od wymądrzania. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”