Co trzeba skończyć żeby być programistą cnc

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 12 lis 2006, 18:51

kolego, piszesz ze wiekszosc nie miala narzedzia w reku czy cos takiego, a to absolutnie nie zaprzecza zadniu pierwszemu, w ktorym twierdzisz generalnie ze programisci to debile. uzyj troche logiki w tym co piszesz zamiast uczyc mnie czytac.

"a wiesz dlaczego programisci to debile? bo uwazaja iz sa najlepsi i nikogo nie musza sie radzic a tak naprawde to nie maja zielonego pojecia o maszynie na ktora pisza i wiekszosc z nich nawet w reku narzedzia nie miala..."

"bo za to placa mi wiecej niz ty jestes w stanie sobie wyobrazic "
a to akurat to pozytywna rzecz. cieszy mnie ze masz mozliwosc zarobienia godziwych pieniazkow za swoja prace. zyczylbym kazdemu aby zarabial adekwatnie do swojej pracy.

POZDRAWIAM

Tagi:

Piracik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Piracik » 12 lis 2006, 19:55

wiesz co.nie mam ochoty na rozmowe z kims, kto ma az tak zrnione ego. przypomina mi sie przyslowie: winny sie zawsze tlumaczy... skoro ty jestes programista, ktory zawsze ustala wszystko z operatorami i razem z nimi o wszystkim decyduje, to bys wyczytal z mojej wypowiedzi, ze to ciebie nie dotyczylo. skoro cie to jednak zabolalo to cos w tym jest... zycze milego wieczoru i mozesz nie odpisywac bo nie ma to sensu. ty wiesz swoje, ja swoje.
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 12 lis 2006, 20:40

piracik, nie wszystko ustalam z operatorami bo nie ma takiej potrzeby. nie wiem tez dlaczego pan operator (moze ty jestes wyjatkiem) mialby zawsze wiedziec wszystko najlepiej.

rowniez zycze tobie milego wieczoru, a co do ego, to ja sie zastanowie nad wlasnym a ty zastanow sie nad swoim ok? do jednego zgadzam sie w 100%, aby zakonczyc ten temat bo to rzeczywiscie dziecinada.
POZDRAWIAM

hALOTRON
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 31

Post napisał: hALOTRON » 12 lis 2006, 23:32

:mrgreen: :lol: panowie dziękuję za swietną zabawę, dawno tak się nie ubawiłem jak czytając wasze posty
pozdrawiam :lol: :mrgreen:
doktor ;)

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 13 lis 2006, 02:14

bardzo prosze, mam nadzieje ze nie popuscily ci zwieracze podczas czytania, bo wowczas bylaby to smierdzaca sprawa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
POZDRAWIAM

hALOTRON
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: hALOTRON » 13 lis 2006, 11:28

mam dla specjalistów zagadkę - co to jest ;)

życzę miłej zabawy choć nagród brak hehe

dodam, że walczyłem z tą kupą żeliwa przez całą sobotę i niedzielę i jeszcze nie zmęczyłem jej do końca, twarda bestia... cała sobota i niedziela, a pensji jak piracik to pewnie nie mam :(

mam nadzieję, że to rozładuje trochę panów specjalistów ;) bez urazy

dodam jeszcze fotę dla pokazania wielkości

[ Dodano: 2006-11-13, 11:29 ]
zdjęcia robione telefonem, więc sorki za jakość
Załączniki
2.jpg
proporcje
2.jpg (13.4 KiB) Przejrzano 3668 razy
1.jpg
zagadka
1.jpg (15.65 KiB) Przejrzano 3668 razy
doktor ;)

rafglow
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rafglow » 13 lis 2006, 11:46

Nie znam się za bardzo na rzeczy. ale jeśli to żeliwo to pewnie jakiś korpus od czegoś sporego, o czym świadczy wielkość. Może coś z okrętownictwa, albo jakiejś wielkiej maszyny (biorąc pod uwagę liczbę otworów na jednej ścianie)
Swoją drogą ciekawe gdzie się takie rzeczy obrabia??

Piracik
Posty w temacie: 17

Post napisał: Piracik » 13 lis 2006, 12:44

pewnie blok silnika okretowego...
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -

hALOTRON
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: hALOTRON » 13 lis 2006, 12:47

BRAWO!!! :D w końcu specjalista pierwsza klasa :) dokładniej kawałek bloku - na dwa cylindry, potem wszystko się razem skręca do kupy, żeby ich było osiem
doktor ;)

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 13 lis 2006, 13:42

tak sobie czytam tutaj posty Pierwszego Guzikowego 4RP (zwanego tez Pierwszym Podajnikiem 4RP) i postanowielmw koncu zabrac glos:

kolego przyjmij do wiadomosci, ze widze ktorej zdobycie jakiemus tepakowi zajelo pare lat moze byc przez osobe inteligentna przyswojona w pare miesiecy, co potwiedzaja moje wlasne doswiadczenia jak i moich kolegow ze studiow. pierwszych krokow z frezara cnc (strowanie heidenhain) uczyl mnie faccet majacy z takimi maszynami kilkanascie lat doswiadczenia, po kilku miesiacach to on pytal sie mnie jak napisac program lub jak zamocowac przedmiot do obrobki. moj kolge gdy zaczynal prace chyba na piatym roku studiow nie wiedzial doslownie NIC, pytal sie mnei np. czy frezem 1mm mozna wyfrezowac w stali kanalek gleboki na pare centymetrow... to byla jego peirwsza praca i przez pierwszych pare miesiecy naprawde ostro dostawal w du**, bo sie zwyczjanie nie wyrabial z robota. w tym czasie przeszedl apre szkolen i po okolo roku pracy zostal keirownikiem dzialu cnc czemu towarzyszyla podwyzka o ponad 100%. podobnie bylo z moim drugim Nic Nie Wiedzacym Kolega - ponad rok pracy w jednej firmie i teraz gada o objeciu stanowiska keirowniczego gdzie bedzie mial pod soba kilkudziesieiu ludzi.

twoje przechwalki o tym jaki to z ciebie fachowiec, ktore nader czesto tu mozna perzeczytac doprowadzaja mnie juz do mdlosci. zaloze sie, ze gdybym zamowal sie tym co ty, przerosl bym to cale twoje "paroletnie doswiadczenie" w pare miesiecy. rozumiem, ze dla osoby o miernej inteligencji opanowanie podstaw obslugi maszyn, doboru parametrow i programowania stanowi niesamowity wyczyn, ale badz laskaw przyjac do wiadomosci, ze dla osoby inteligentnej to naprawde nic specjalnego.

druga sprawa to sposob w jaki wypowiadasz sie o studentach i absolwentach. zrozum, ze ludzie z wyksztalceniem wyzszym maja gdzies zlosliwe uwagi na ich temat artykulowane przez osoby po podstawowce lub zawodowce. moi koledzy przywykli do tego, ze cala wiedza robotnikow dla nich jest zwykle "tajna" co tez bezposrednio wiaze sie z tym, ze kazdy z tych robotnikow chce miec jak najwiecej czasu na wykonywanie roboty, wiec w jego interesie nie lezy praca pod czlowiekeim ktory sie orientuje w technologii lub doborze narzedzi i parametrow do obrobki. gdy poltora roku temu zaczynalem nowa prace, tez trafilem na takiego cwaniaczka, ktory robil mi przygotowke przez dwie godziny, co wg. mnie trwalo zdecydowanie zbyt dlugo. w koncu udowodnilem temu SMIERDZACEMU DEBILOWI W KRACIASTEJ KOSZULI ze da sie to samo zrobic w ok 20 minut, bo tyle mi to wlasnie zajelo gdy zrobilem to sam na innej maszynie.

ciesze sie, ze jestes zadowolony ze swojej pracy, ze swoich zarobkow, i ze znasz swoje miejsce zarowno w spoleczenstwie jak i w swoim zakladzie pracy. byc moze pozwoli ci to z pogoda ducha wciskac guziki prze resztre twojego zycia ktore spedzisz na wykonywaniu cudzych pomyslow.

pozdrawiam
pawel
technolog, konstruktor, programista.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”