Co trzeba skończyć żeby być programistą cnc

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: gelo » 01 lis 2006, 11:15

No nie wiem czy nowoczesne maszyny cnc to "mlotki" Trzeba jednak uwazac co sie robi i jak sie robi. Niemniej ich programowanie i obsluga staja sie coraz latwiejsze. Dlatego nawet operator nie majacy wiedzy z zakresu programowania w G-kodzie poradzi sobie z napisaniem programu w ManualGuide, ManualTurnie,, ShopTurnie itp. Wiem, bo czesto mam do czynienia z goscmi, ktorzy cale zycie pracowali na zwyklej tokarce i nagle w ciagu 3 dni facen musi sie przestawic na cnc. I jakos sie to udaje.. Dotyczy to malych firm gdzie nie ma mowy o zatrudnieniu programisty. W duzych firmach gdzie takowi sa widze strach w ich oczach jak widza, ze sam operator poradzi sobie z napisaniem programu. Wowczas szukaja wszelkiego sposobu na to, zeby udowodnic, ze programowanie dialogowe jest do d..y i sie nie nadaje, i ma tyle wad itp.

pozdrowionka

>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Tagi:

Bartuss1
Posty w temacie: 9

Post napisał: Bartuss1 » 01 lis 2006, 12:02

co innego napisać jakiś prosty program np toczenia czy frezowania po konturze, a co innego wykonac skomplikowany proces obróbki - tu programista siedzi w CAMie, tworzy model i go potem "obrabia" symulacją i parametrami narzędzi z katalogów, i jesli wszystko się zgaza i nie ma kolizji to wtedy wrzuca się całośc do postprocesora który wykona z tego program w formie bloków i zapisze go w jakimś folderze.
operator ma go tylko umieć odszukac i włączyc ... nie wspominając o poprzednim zamocowaniu materialu i zabazowaniu narzedzi takich jakie sa w programie, zaleznie od obowiazków stanowiskowych itp itd

Piracik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Piracik » 01 lis 2006, 12:18

Bartuss1 pisze:co innego napisać jakiś prosty program np toczenia czy frezowania po konturze, a co innego wykonac skomplikowany proces obróbki - tu programista siedzi w CAMie
ten niby trudny proces obrobki to nic innego jak poprostu dlugi ciag lini prostych wiec tez jest proste do napisania. a nie robi sie tego recznie tylko dlatego bo czasami zajmuje to tysiace linii..
bartuss1 pisze:co do kursów - to tylko papier,(mam taki papier, ładnie wygląda) praktyka to coś czego ci nie zabiorą.
zgadzam sie z ta praktyka. ja papiery mam gdzies i narazie nie spiesze sie do ich wyrabiania. wole cos potrafic i pokazac to w praktyce niz miec papier a pozniej nie wiedziec jak sie zabrac do roboty.
bartuss1 pisze: co bedzie jak postawią cie na innej i nie na sinumeriku a na fanucu ?
ja sobie poradze :) nauczylem sie i tego i tego... a nawet i heidenhaina :grin:
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -

hALOTRON

zgodzę się z piracikiem :)

Post napisał: hALOTRON » 09 lis 2006, 18:32

Jak widzę w mojej firmie programistów, którzy nigdy nie pracowali na maszynie, to w d.pe bym ich kopnął. Przychodzi ci taki koleś zdziwiony, że jego program nie działa i nie wie dlaczego. Szkoda słów, powiem tylko że facet robi w firmie od 20 lat, a moja obrabiarka stoi w niej od 10ciu, natomiast ten kolo nie wie do dzisiaj gdzie jest jaka oś i miesza posuw stołu z pinolą, albo wrzecionem, a co najgorsza - nawet X z Y potrafi pomylić i maszynka zamiast w poziomie jedzie sobie w pionie !!! :???: Może nie wierzycie, ale to prawda i nie napiszę gdzie się takie rzeczy dzieją, bo nie wypada, ale napiszę że produkujemy silniki okrętowe i rzecz dzieje się w Polsce hehe
pozdrawiam

praktyka czyni mistrzem

emigrant

Post napisał: emigrant » 09 lis 2006, 20:30

Mam ten problem, że:
1. pracuję i jestem szkolony w UK przy CNC jako operator,
2. Nie mam żadnego doświadczenia, tzn 10 lat temu skończyłem technikum mechaniczne, ale się nie poddaję; a wyglądam tak :shock:
3. Wiele terminów technicznych de facto nie da się znaleźć nawet w najbardziej obszernych słownikach;
4. Dlatego potrzebuję dodatkowych materiałów szkoleniowych;
Gdzie je mogę uzyskać?

emigrant

Post napisał: emigrant » 09 lis 2006, 21:33

Pytanie było głupie i się z niego wycofuję; na forum jest sporo linków - mój błąd że wcześniej nie przeglądnąłem

Piracik

Post napisał: Piracik » 10 lis 2006, 22:22

emigrant pisze:Mam ten problem, że:
1. pracuję i jestem szkolony w UK przy CNC jako operator,
2. Nie mam żadnego doświadczenia, tzn 10 lat temu skończyłem technikum mechaniczne, ale się nie poddaję; a wyglądam tak :shock:
3. Wiele terminów technicznych de facto nie da się znaleźć nawet w najbardziej obszernych słownikach;
4. Dlatego potrzebuję dodatkowych materiałów szkoleniowych;
Gdzie je mogę uzyskać?
czego konkretniej potrzebujesz? moze cos uda sie doradzic... i zaloguj sie... jako uzytkownik bedziesz tu milej widziany :)
- Tokarki CNC -

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Wodzu » 11 lis 2006, 00:00

To jeszcze nic?? Ja mialem doczynienia z takim kolesiem ktory pracowal na Frezarce CNC 8 lat i pozniej zostal programista. Tak gdzies po 5 latach przyjalem sie ja jako operator CNC, do tej firmy. Jakie on glupoty pisze to az sie wiezyc niechce. Kolega ktory mnie szkolil (w tydzien :shock: bo tyle to mialo trwac), mowi ze parametry i tak zmienia sam bo to co czasami pisze programista to jest z kieszeni wyciagniete.
A tak z innej beczki to pracuje obecnie w firmie w ktorj wczesniej prze 8 lat pracowal programista z wczesniejszej firmy. I jak widze jakie podejscie maja do pisania programow w tej firmie to az szok. Niedosc ze parametry sa takie jakie powinny byc to jeszcze sie przyjdzie spytac czy tak moze byc napisany program i czy operatorowi odpowiada i czy chce cos dodac np. rylec zeby porobil fazy tak zeby nie musial za duzo gradowac. To jest firma. No coz ale na rynku jes od 40 lat wic nie ma sie co dziwic.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 11 lis 2006, 02:42

bardzo ciekawa rzecz ze operatorzy zazwyczaj wiedza najlepiej a programisci to zazwyczaj debile. ciekawe jakby tak zamienic tych pierwszych z tymi drugimi :???: powinno byc idealnie.
POZDRAWIAM

Piracik

Post napisał: Piracik » 11 lis 2006, 11:42

bardzo ciekawa rzecz ze operatorzy zazwyczaj wiedza najlepiej a programisci to zazwyczaj debile. ciekawe jakby tak zamienic tych pierwszych z tymi drugimi powinno byc idealnie.
wlasnie dlatego u mnie w firmie ja jestem i programista i operatorem :P wtedy jest idealnie :)

[ Dodano: 2006-11-11, 11:44 ]
a wiesz dlaczego programisci to debile? bo uwazaja iz sa najlepsi i nikogo nie musza sie radzic a tak naprawde to nie maja zielonego pojecia o maszynie na ktora pisza i wiekszosc z nich nawet w reku narzedzia nie miala...
- Tokarki CNC -

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”