Co by tu spotworzyć

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2886
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Co by tu spotworzyć

#101

Post napisał: pitsa » 14 mar 2019, 08:53

Wydaje mi się, że to efekt działania VABP. Spadek ciśnienia przy pracy jednego siłownika nie jest tak wielki aby przestawić się z AP na BP lub odwrotnie. Dopiero dwa siłowniki zmieniają jego ustawienie. Coś nie tak z regulacją. Pierwsze to sprawdziłbym czy AP i BP nie jest zamienione miejscami i od pompy i trzeba szukać jak się to ustawia i mierzy te ciśnienia pracy.


"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Posty: 6663
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Co by tu spotworzyć

#102

Post napisał: bartuss1 » 14 mar 2019, 09:01

na schemacie moze są, ale na przyłączach wszystko jest ok.
tak poza tym tak na chłopski rozum wydedukowałem ze jesli sprężynka w sekcjach zaworu ap i bp ma zakres od niskiego do wysokiego cisnienia, to dokrecając srube regulacyjną zwiększamy cisnienie na przelew. większa sekcja pompy ma zakres od 20 - 80 bar, a mniejsza od 50 do 330, tylko że jak wkręce na maxa wieksza sekcję to układ wyraźnie sie dusi. manometr glicerynowy nic mi nie pokazuje pieron wie czemu, to to taka regulacja na czuja, no ale przynajmniej jest jakis punkt zaczepienia.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2886
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Co by tu spotworzyć

#103

Post napisał: pitsa » 14 mar 2019, 09:07

Może trzeba najpierw jeden zawór ustawić, potem doregulować drugim. Nie ma gdzieś "procedury regulacji"?

Dodane 2 minuty 47 sekundy:
Gdzie mierzysz to ciśnienie, że nic nie widać?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Posty: 6663
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Co by tu spotworzyć

#104

Post napisał: bartuss1 » 14 mar 2019, 09:11

manometr jest wkręcony do tego zaworu vabp, a procedury regulacji własnie nigdzie nie znalazłem, szukałem juz po nazwach, to jest zawory przelewowe albo zawor odciążający dwudrogowy i nic, co z tego że są pokazane schematy, ale nie ma zadnych wytycznych jak to regulować
takie cuś
https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Zawor-o ... 0bar/25926

moze poszperam na stronie producenta, tylko ze to po makaronsku bedzie

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2886
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Co by tu spotworzyć

#105

Post napisał: pitsa » 14 mar 2019, 10:02

Ze schematu widać, że BP miałeś za nisko ustawione względem AP. ;-)

Manometr nic nie pokazuje = pokazuje tylko maksymalne ciśnienie? Jeśli tak to jest to normalne przy braku wydatku płynu.

Zrobiłbym tak - brak wydatku płynu, włączona pompa:
1. BP ustawiamy na najniższe ciśnienie - mamy zabezpieczenie zaworem zwrotnym -jakiś plus-minus chyba jest?
2. Teraz powinno się dać ustawić tylko AP (o mniejszym przepływie ale wyższym ciśnieniu).

AP ustawione, BP ustawiamy podczas pracy czyli ustawić trzeba warunki dużego wypływu.
Ktoś musi poruszać dwoma siłownikami lub tylko jednym, a ty obserwujesz manometr i przestawiasz BP na coraz wyższe ciśnienie aby włączało się do pracy zaraz gdy tylko spadnie ciśnienie "spoczynkowe" już od pierwszego siłownika.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Posty: 6663
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Co by tu spotworzyć

#106

Post napisał: bartuss1 » 14 mar 2019, 16:48

to pewnie w sobote bedie testowanie, bo musze dac do przetoczenia koło do mocowania na pompie, siem skichało

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Posty: 6663
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Co by tu spotworzyć

#107

Post napisał: bartuss1 » 15 mar 2019, 20:48

no, a z traktorkiem bez problema

https://youtu.be/lzY03Ufvo5M


pavyan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 198
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Co by tu spotworzyć

#108

Post napisał: pavyan » 15 mar 2019, 21:27

Bartuss1, a popatrz na to cudeńko:



Aż mi się oczy do tej zabaweczki zaśmiały, choć NIC wspólnego nie mam z kopaniem :D
Nawet spychacz(yk) to jest - lemiesz wygląda na gigantyczny, jakieś 600x150mm :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Posty: 6663
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Co by tu spotworzyć

#109

Post napisał: bartuss1 » 15 mar 2019, 21:57

mam wykopac dziure pod płyte na warsztacik
dziura ma miec 30x7,5 x 1,2 m, czyli wychodzi jakies 200 m3 do wykopania powiedzmy w tydzien, takim komatsu powyzej to by trwało deko dłuzej

a potem pospolke 90 ton rozplantowac
no przeciez nie łopatą


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2581
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Co by tu spotworzyć

#110

Post napisał: strikexp » 15 mar 2019, 22:08

Lejesz 1,2m betonu? A co pod spodem, Izraelskie centrum dowodzenia wojsk jądrowych? :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”